Tekniikan huima kehitys haastaa lähetystyön
Sophia-robotti esiintyi YK:n viime vuonna järjestämässä tekoälytapahtumassa. Sophia on hongkongilaisen yhtiön kehittämä tekoäly, jolla on muutamia ilmeitä esittävät kasvot ja liikkuvat kädet. Siihen on ohjelmoitu vastauksia yleisiin kysymyksiin englanniksi ja tallennettu laaja sanasto. Kuva: ITU Pictures.
Tietotekniikan ja keinoälyn kehitys nähdään monessa mielessä myönteisenä, elämää monella tavalla helpottavana. Toisaalta kehityksessä on sellaisia piirteitä, jotka tuovat mieleen Uuden testamentin Ilmestyskirjan järisyttävät kuvaukset täydellisesti kontrolloidusta ja valvotusta maailmasta. Jotkut tutkijat ovat varoittaneet keinoälyyn ja robotiikan kehitykseen liittyvistä uhkakuvista.
Eräänä viikonloppuna innostuin katsomaan YouTube-kanavalta videoita keinoälystä ja roboteista. Keinoäly on tietokone tai tietokoneohjelma, joka toimii itsenäisesti ja älykkäästi. Kehittyneet robotit toimivat keinoälyllä. Kuinka vähän tavallinen ihminen tietääkään siitä, miten pitkälle keinoälyä ja robotiikkaa on kehitetty, vaikka keinoäly tekee jo monta asiaa puolestamme, esimerkiksi hakiessamme tietoa hakukoneella internetistä.
YouTube-kanavalla on videoita Suomessakin vierailleesta Sophia-nimisestä robotista, jonka kanssa voi käydä keskustelua melkein kuin ihmisen kanssa. Sophia-robotille on myönnetty Saudi-Arabian kansalaisuus. Ihmisiä on huolestuttanut Sophian, ymmärtääkseni kuitenkin pilke silmäkulmassa, sanoma lause: “Tuhoan ihmiset”.
Tietokoneet ja tekniikka kehittyvät päätähuimaavaa vauhtia. Tähän on kiinnittänyt huomiota Sitran asiantuntija Elina Kiiski Katajan laatima Megatrendit 2016 tulevaisuusmuistio: “Tällä hetkellä teknologiaa kehitetään kiihkeämpään tahtiin kuin ehkä koskaan aiemmin. Harppaukset eri tieteenaloilla ovat jättimäisiä. Teknologian kehityksellä on laajoja vaikutuksia lähes kaikkiin tuntemiimme aloihin, toimintatapoihin ja arkeen.”
Milloin tietokoneet ohittavat tehokkuudessa ihmisen aivot?
Tähän kehitykseen liittyvässä keskustelussa puhutaan sellaisesta taitekohdasta, jolloin tietokoneet kehittyvät niin pitkälle, että ne päihittävät ihmisälyn ja ryhtyvät sen jälkeen itse kehittämään itseään. Kukaan ei tiedä mitä tapahtuu tämän kulminaatiopisteen jälkeen.
Amerikkalainen Ray Kurzweil, eräs Googlen johtajista, arvioi kirjassaan The Age of Spiritual Machines, että tietokoneet ohittaisivat ihmisen aivot tehokkuudessa noin vuoden 2020 tienoilla. Sittemmin hän sekä muut asiantuntijat ovat siirtäneet arvionsa tämän teknisen taitekohdan toteutumisesta myöhemmäksi.
Kehityksen huikean vauhdin huomaa jo, jos tarkastelee omaa elämäänsä. 1980-luvulla kännykät eivät olleet vielä yleisiä, vuosikymmenen lopussa noin 300 suomalaista käytti matkapuhelinta. Puhelut soitettiin pääosin lankapuhelimesta. Musiikkia kuunneltiin tuolloin pääosin kasetti- tai levysoittimella, vaikka cd-soittimet oli jo keksitty. Tietokoneet eivät olleet joka kodin varustus, vaan ne olivat enemmän ammattilaisten, tietotekniikan harrastajien ja pelaajien välineitä.
Tietotekniikan ja keinoälyn kehitys nähdään monessa mielessä myönteisenä, elämää monella tavalla helpottavana. Toisaalta kehityksessä on sellaisia piirteitä, jotka tuovat mieleen Uuden testamentin Ilmestyskirjan järisyttävät kuvaukset täydellisesti kontrolloidusta ja valvotusta maailmasta. Jotkut tutkijat ovat varoittaneet keinoälyyn ja robotiikan kehitykseen liittyvistä uhkakuvista.
Evankeliumin välittämiseksi etsitään uusia väyliä ja keinoja
Medialähetystyössä joudumme pakostakin miettimään, miten tietotekniikan ja keinoälyn kehittyminen vaikuttaa medialähetystyön tulevaisuuteen. Medialähetystyön kantava ajatus on, että evankeliumin sanoma Jeesuksesta välitetään ihmisille heidän käyttämillään välineillä ja ymmärtämällään kielellä.
Tästä on hyvä esimerkki Apostolien tekojen 17. luvun kuvaus Paavalista Areiopagilla Ateenassa keskustelemassa kreikkalaisten filosofien kanssa. Hän lähestyi kreikkalaisia oppineita heidän viitekehyksensä ja ymmärrysmaailmansa kautta.
Paavali myös kehotti rukoilemaan, jotta evankeliumi leviäisi nopeasti (2. Tess. 3:1). Tämä voitaisiin kääntää myös toiveeksi, että evankeliumi juoksisi lujaa ympäri maailman. Evankeliumin olemukseen kuuluu, että se on jatkuvasti liikkeellä. Sen julistamiseksi etsitään jatkuvasti uusia väyliä ja tapoja. Kysyy tietysti rohkeutta heittäytyä johonkin aivan uuteen.
Medialähetyksen teknologia kehittyy aalloittain
Pohdinnoissani olen jakanut medialähetystyön teknologiakehityksen aaltoihin. Ensimmäinen aalto oli radio, toinen oli satelliittitelevisio ja kolmas internet sekä mobiiliviestimet. Nämä kaikki välineet ovat edelleen tärkeitä.
Tällä hetkellä pohdimme Sansassa, mikä olisi neljäs aalto. Miten tähän vaikuttaa se, että nuoret ja nuoret aikuiset ovat tottuneet elämään älypuhelinten kanssa ja hankkimaan merkittävän osan tiedostaan niiden avulla? Mitä tarkoittaa erilaisten pelillisten tekijöiden tuleminen osaksi älypuhelinsovelluksia?
Seuraamme Sansassa tietotekniikan ja viestintävälineiden kehitystä. Emme ehkä vielä tiedä, mikä on medialähetystyön neljäs aalto, mutta tahdomme olla valmiina, kun se ilmenee. Siksi Medialähetyspäivillä Lohjan Vivamossa järjestimme kanavan pelimaailmasta. Sansan työntekijöitä oli myös elokuussa tutustamassa Tubecon-tapahtumassa tubettamiseen eli videoiden tekemiseen internetiin, tietoverkkoon.
Riippumatta tekniikan kehityksestä ihmisen tarve löytää yhteys elävään Jumalaan ei muutu. Evankeliumia tulee julistaa kirkkaasti, mutta samalla etsiä välineitä, joiden kautta se tavoittaa yhä uusia ihmisiä nopeasti muuttuvassa maailmassa.
Marko Pihlajamaa
Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 4-5/2018.