Hyppää sisältöön

Tv:stä tuttu Essam Nagy: “Minua kannustaa toivo lasten silmissä”

pakolaisleirillä

Essam Nagy on haastatellut pakolaislapsia muun muassa Syyriassa ja Pohjois-Irakissa. Kuva: SAT-7 Kids.

SAT-7 Kids on arabimaiden ainoa 24 tuntia vuorokaudessa, seitsemänä päivänä viikossa kristillisiä lastenohjelmia televisioiva satelliittikanava, jonka ohjelmissa esiintyy alueella asuvia lapsia. Heille kerrotaan tärkeistä perusasioista: Jeesuksesta ja Jumalasta. Ohjelmissa neuvotaan elämään sovussa ja noudattamaan Jumalan sanaa.

SAT-7 Kids aloitti toimintansa vuonna 2007. Tuottajana, käsikirjoittajana ja juontajana kanavalla toimivan egyptiläisen Essam Nagyn mukaan tekijöillä oli jo tuolloin hyvä yhteys lapsiin ja heidän perheisiinsä, koska heillä oli ollut jonkin verran lähetysaikaa SAT-7 Arabic -kanavalla.

− Toinen erityispiirre on, että lapset ovat kiintyneitä ohjelmien tuottajiin ja juontajiin. Pyrimme säilyttämään tällaisen terveen ja hyvän suhteen juontajien ja katsojien välillä.

Suurin haaste on pelko

Millaisia toiveita SAT-7 Kids -kanavan katsojilla on? Essam Nagy vastaa, että lasten tarpeet ovat aivan erilaisia kuin Pohjois-Euroopassa. Ottaen huomioon tilanteen Syyriassa ja Irakissa, suurin haaste on pelko. Kun lapsi elää pelossa, häntä ei voi ravita henkisesti tai hengellisesti.

− Haluaisimme tarjota jonkinlaisen vastauksen huoliin, joita lapsilla on. Pelot tulee hälventää kertomalla, että Jumala pitää heistä huolta vaikeinakin aikoina.

− Olemme työskennelleet lasten kanssa nyt hiukan yli 12 vuotta. Olemme matkustaneet pitkin Lähi-itää nähdäksemme lasten arkea ja kuullaksemme heitä. Itse olen tavannut paljon lapsia muun muassa Irakissa, Jordaniassa ja Libanonissa.

Aluksi Essam Nagy koki työn vaikeana, koska lapset toivovat selkeitä vastauksia kysymyksiinsä. Hän kertoo opetelleensa perhetyötä, jossa keskitytään lasten ja heidän vanhempiensa keskinäisiin suhteisiin. Hän alkoi ymmärtää lapsen psykologiaa.

− Opin vastaamaan tarpeeseen, joka kuvastuu kysymyksistä. On tärkeää vastata lapselle ymmärrettävällä tavalla, eikä mennä teologisiin yksityiskohtiin. Mutta lapset kysyvät myös todella syvällisiä kysymyksiä. He kysyvät esimerkiksi: Miksi Jeesus pyysi ristillä anteeksi? Eikö Jeesus itse ollut Jumala? Näihinkin kysymyksiin tulee pyrkiä vastaamaan.

Palautteita ja kysymyksiä riittää

Millaista palautetta saatte? Essam Nagy kertoo, että esimerkiksi ohjelmaan Miksi on näin? tulee palautetta Facebookin, sähköpostin ja puhelimen välityksellä todella paljon ja sitä voi ottaa heti mukaan lähetyksiin.

− Saamme palautetta jopa sellaisista maista kuin Saudi-Arabiasta, Marokosta ja Algeriasta. Samoin lapsilta, joiden perheet eivät ole kristittyjä.

Essam Nagyn mukaan lapset esittävät olennaisia kysymyksiä Jeesuksesta ja kristinuskosta. He esittävät kysymyksiä ongelmista, joita he kohtaavat arjessaan. He kysyvät ruumiillisista, psyykkisistä ja hengellisistä asioista. He kysyvät ympäristöasioista.

− Antamamme vastaukset perustuvat kristillisiin arvoihin. Jos kysymykset koskevat maantietoa tai historiaa, vastaamme tieteelliseen tietoon perustuen, Essam Nagy korostaa. Hänellä on Miksi on näin? -ohjelmassa roolihahmo Herra Tietävä.

On tärkeä seisoa lasten rinnalla

Mikä innostaa sinua työssäsi? Kairolainen Essam Nagy kuvaa, miten Lähi-idässä asuessa näkee ympärillään toivottomuuden ja pimeyden. Lähi-idän ja Afrikan lapset ovat hänen mielestään kuitenkin säilyttäneet myönteisen asenteen alueiden rauhattomuudesta huolimatta. On tärkeää seisoa heidän rinnallaan!

− Minua kannustaa kaikkein eniten toivo lasten silmissä. Niin kauan kuin lapsilla on toivoa sydämessään, näille seuduille on luvassa hieno tulevaisuus, Essam Nagy sanoo.

− Jeesus syntyi tällä seudulla. Toivo syntyi toivottomalla seudulla. Tämä on mielestäni kannustava ajatus. Jonain päivänä Jeesus tulee takaisin. Silloin tämä seutu on toisenlainen.

SAT-7 televisioi monella kielellä ja kanavalla

SAT-7 on 20-vuotias satelliittitelevisiojärjestö, jolla on nykyisin arabian-, farsin- ja turkinkielisiä kanavia. SAT-7 Arabic on kanava, jonka ohjelmistossa on esimerkiksi Sansan seniorityöntekijän, David Ezzinen, tuottama tv-ohjelma. SAT-7 Pars -kanavan tv-tuottajana toimii Sansan lähetystyöntekijä Mikael Tunér.

Pars-kanavan ohjelmia ymmärtävät muun muassa farsia (Iranin pääkieli) tai daria (Afganistanin pääkieli) puhuvat ihmiset. SAT-7 Türk on kanava turkinkielisille. SAT-7 Kids on suunnattu arabiankielisille lapsille.

SAT-7 Academy on kanavaperheen uusin. Se on koulutuskanava, jonka lähetykset alkavat näillä näkymin elo−syyskuussa. Ohjelmia suunnataan sekä lapsille, vanhemmille että opettajille.

Essam Nagyn haastattelu on julkaistu myös Lähde-lehdessä 3/2017.

Tule mukaan viemään Lähi-idän lapsille toivoa pelon sijaan! Osallistu Sansan kesäkeräykseen!