Rukous on hengellisen työn elinehto
Yhdessä rukoilemisesta on paljon hyötyä ja tukea hengellisessä työssä. "Kun rukoilemme yhdessä, meistä tulee enemmän yhtä ja meillä on yksi visio", eräs Sansan yhteistyökumppanin työntekijä sanoo. Kuva: Shutterstock.
Yhdessä rukoileminen on olennainen osa Sansan yhteistyökumppaneiden työtä. Hengellisessä työssä tarvitaan Jumalan johdatusta ja hänen kätensä kosketusta. Parhaimmillaan rukoussuhde taivaan Isään antaa työntekijälle voimia ja viisautta työhön ja luo syvempää yhteyttä ja sopua ihmisten välille.
– Rukous on palvelutyömme elinehto. Se on polttoaine, joka auttaa jatkamaan. Rukous myös johdattaa meitä eteenpäin, kuvaa eräs TWR-Intian työntekijä.
Karjalan rovastikunnan tiedottajana toimivan Sansan kansallisen työntekijän Oksana Dyban mielestä rukouksen merkitystä työssä voi verrata hengityksen tärkeyteen.
– Monet asiat tapahtuvat Jumalan voimalla, ei ihmisten ymmärryksellä, hän sanoo.
Joissakin kristillisissä mediajärjestöissä rukoushetket ovat jokapäiväisiä, toiset kokoontuvat yhteen kerran viikossa tai tarpeen mukaan useamminkin. TWR-Intiassa pidetään lisäksi valtakunnallinen rukousviikko vuoden viimeisellä viikolla.
Rukous antaa uusia näkökulmia
Yhteisissä kokoontumisissa rukoillaan niin työhön, ajankohtaisiin haasteisiin kuin henkilökohtaisiin asioihin liittyvien pyyntöjen puolesta. Rukous antaa voimia ja viisautta työhön, ruokkii luovuutta sekä luo työporukkaan yhteishenkeä esimerkiksi siten, että konflikteihin löytyy ratkaisu.
– Meidän on tehtävä työtä, mutta toisinaan tarvitsemme ponnisteluistamme huolimatta ihmeen. Olemme nähneet Jumalan vastaavan epätodennäköisiin rukouksiin ja huolehtivan niin järjestöstämme kuin meistä työntekijöistä yksilöinä, eräs Israelin Caspari-keskuksen työntekijä toteaa.
Myös SAT-7:n työntekijät tietävät, mikä merkitys rukouksella on. SAT-7 Academyn tuotepäällikkö Juliana Sfeir sanoo rukoilevansa aina kun on jokin ongelma.
– Rukous antaa minulle uuden näkökulman asioihin ja auttaa olemaan avoin uudelle ja erilaiselle. Se auttaa terävöittämään näkyäni ja uudistaa rakkauteni sekä tehtävääni että kollegoitani kohtaan. Silloin myös rukoilen enemmän niiden puolesta, jotka tarvitsevat rukousta.
SAT-7:n sosiaalisen median koordinaattori Carla Bachir kokee, että pelkästään tehtäviin ja saavutuksiin keskittyminen johtaa helposti epäonnistumisiin, vaikka kaikki tehtäisiin oikeaoppisesti.
– Kun rukoilemme yhdessä, meistä tulee enemmän yhtä ja meillä on yksi visio, hän toteaa.
Pyyntörukouksen lisäksi ylistys ja kiitos kuuluvat kiinteästi yhteiseen rukoushetkeen.
– Rukoilemme ja ylistämme Herraa joka päivä, vaikka elämässämme olisi haasteita. Riemuitsemme siitä, että saamme palvella Herraa, FEBC-Kambodžan Krusa FM -kanavan tuottaja Sim Sovannkiry sanoo.
”Rukous muistuttaa, etten ole yksin”
Rukouksella on tärkeä merkitys koko elämän kannalta. Se on mahdollisuus kommunikoida Jumalan kanssa, tuoda vaikeat asiat hänen tietoonsa ja saada elämään toivoa ja sydämeen lohtua.
TWR:n Euroopan ja CAMENA-alueen (Keski-Aasia, Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka) kumppanuusjohtaja Mariette Oosterhoff kertoo, että hän tuo rukouksessa Jumalalle huolensa, kipunsa ja syntinsä, päästää niistä irti ja ottaa vastaan Jumalan rauhan. Myös Juliana Sfeir löytää rauhan rukouksen kautta.
– Rukous on suhteen syventämistä Jumalaan, läheisemmän yhteyden rakentamista häneen. Se on kuin avaisi WhatsApp-videon Jumalan kanssa ja antaisi hänen näyttää minulle ihmeellisiä teitään. Se on kuin rauhoittavaa musiikkia sielulleni, ja laivani ankkuri.
SAT-7 Türkin varatoimitusjohtaja Gülsüm Ilolalle rukous merkitsee ennen kaikkea toivoa.
– Rukous muistuttaa minua siitä, etten ole yksin tässä vaikeassa maailmassa ja antaa toivoa tuonpuoleisesta. Se antaa toivoa myös elämään, joka ei ole aina helppoa.
Rukoukseen liittyy olennaisesti myös Jumalan äänen kuunteleminen.
– Rukouksessa on aikaa kuunnella Jumalan ääntä, hänen opastustaan, joka on usein pehmeää ja hienovaraista, Mariette Oosterhoff pohtii.
TWR-Euroopan kansainvälinen johtaja Dirk Müller pyrkii viettämään yhä enemmän aikaa vain kuunnellen, mitä Jumala haluaa sanoa.
– Nämä ajanjaksot voivat olla todella ihmeellisiä.
Uskovien rukoukset pysäyttivät tsunamin aallot
Lukuisat rukoukset eivät ole menneet hukkaan, vaan mediajärjestöjen työntekijät ovat saaneet iloita monenlaisista rukousvastauksista niin omassa elämässään kuin työssään.
– Rukouksella on suuri voima. Olen nähnyt, kun epätoivoinen avunhuutoni on tuonut suuren muutoksen sekä omaan että muiden elämään, todistaa TWR-Intian työntekijä.
Myös Oksana Dyba on kokenut, että Jumala on vastannut juuri oikealla tavalla hänen rukouksiinsa.
– Hän tietää, miten vastata meille, kun voimamme ovat lopussa.
Oksana on nähnyt selkeää Jumalan johdatusta työssään. Hän työskenteli vuonna 2003 matematiikan opettajana orpokodissa aloitellessaan samalla kirkon mediatyötä Karjalassa. Häntä rohkaistiin lähtemään Moskovaan opiskelemaan tietotekniikkaa. Koulutus osoittautui tärkeäksi mediatyötä ajatellen.
TWR:n työntekijät ovat nähneet Jumalan ratkaisevan hankalia työhön liittyviä ongelmia ihmeellisesti.
– Eräällä insinöörillämme oli erittäin vaikea ongelma Keski-Aasiassa. Rukoilimme ja rukoilimme ja yhtäkkiä ongelma ratkesi, emmekä edes oikein ymmärtäneet, kuinka se tapahtui, Dirk Müller kertoo.
Intiassa uskovien rukoukset pysäyttivät vuonna 2004 tsunamin raivoavat aallot vain 500 metrin päässä Tamil Nadun TWR-Intian keskuksesta. Jumala on myös laajentanut TWR-Intian työtä uusien, eri puolille Intiaa sijoittuvien radioasemien kautta. Rukousvastaus on ollut sekin, että intialaisia tavoitetaan nykyään 150 kielellä.
Kristilliset järjestöt kamppailevat toisinaan taloudellisten haasteiden kanssa. Korona-aika on tuonut mukanaan omat ongelmansa. Mutta monissa paikoissa, kuten Caspari-keskuksessa, on saatu iloita Jumalan huolenpidosta vaikeuksienkin keskellä.
– Koronan alkaessa meillä oli taloudellisia ongelmia. Emme tienneet, mistä saisimme tarvittavat rahat. Rukoilimme ja rukoilimme tietämättä vastausta. Mutta Jumala oli uskollinen ja antoi lahjoittajien kautta juuri sen summan mitä tarvitsimme selviytyäksemme vuodesta 2020, keskuksen työntekijä kertoo.
Rukousta Taliban-johtajien puolesta
Sansan yhteistyökumppaneiden työntekijät ovat kiitollisia kaikista tukijoiden esirukouksista. He uskovat, että niiden ansiosta monet ongelmat ovat ratkenneet. Rukousaiheita riittää edelleen, sillä toiminta tarvitsee menestyäkseen Jumalan johdatusta ja apua, ja monet tekevät lisäksi työtä alueilla, jotka eivät ole välttämättä turvallisimpia kristityille. Monissa maissa, kuten Afganistanissa, Libanonissa ja Turkissa, ihmiset ovat hyvin tiukoilla ja tarvitsevat rukousta.
– Pyydän teitä rukoilemaan eristäytyneiden ja vainottujen uskovien puolesta Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, että he saisivat rohkaisua ja vahvistuisivat olemaan todistukseksi ympärillään oleville. Rukoilkaa, että SAT-7:n ohjelmat ja katsojavuorovaikutustiimit voisivat rohkaista heitä, ja että he tietäisivät, etteivät he ole yksin, eräs SAT-7:n työntekijä pyytää.
Mariette Oosterhoff kehottaa muistamaan Afganistanin tilannetta.
– Rukoilkaa, että monet löytäisivät radiosignaalin ja voisivat kuunnella meitä yöllä, ja että jopa Taliban-johtajat alkaisivat kuunnella ohjelmiamme ja oppisivat tuntemaan Jeesuksen henkilökohtaisena Vapahtajanaan.
Elina Uusikylä
Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 1/2022.