Hyppää sisältöön

Sansan mediayhteistyö vakiintuu Pakistanissa

Nuoria pakistanilaisia kameran äärellä.

Joka vuosi PAK7 kouluttaa yli sata paikallista kristittyä videotuotannon lyhyillä kursseilla. Kymmenenviikkoiseen kesämediakouluun otetaan parikymmentä kristittyä nuorta aikuista. Kuva: PAK7.

Mielikuvien Pakistan on lumihuippuisia vuoria, moskeijoiden minareetteja, kaupunkien liikenneruuhkia ja ihmisoikeusaktivisti Malala Yousafz, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vain 17-vuotiaana. Uutiset Pakistanista ovat yleensä negatiivisia: kristittyjen kokema vaino, terrori-iskut, tulvat ja maanjäristykset.

Maassa asuu yli 230 miljoonaa ihmistä, heistä yli puolet on alle 25-vuotiaita. Harva tietää maan neljän miljoonan kristityn arjesta juuri mitään. Siitä huolimatta, että Pakistanin kirkko kokoontuu vapaasti ja eri kirkkojen välinen yhteistyö on kasvussa.

Pakistanilaisen todellisuuden haasteet

Pakistan on vaikea paikka elää erityisesti sen uskonnollisille vähemmistöille. He kokevat vähemmistönä syrjintää. Monet kristityt ovat köyhiä ja kouluttamattomia. Mahdollisuudet kiivetä sosiaalisessa arvoasteikossa ovat hyvin rajalliset.

Kirkossa käydään ahkerasti ja kristilliset yhteisöt tukevat toisiaan. Tilaisuuksia viedä todistustaan muille on kuitenkin vain vähän. Silti Jumala toimii maassa poliittisen ja taloudellisen epävarmuuden sekä ennakkoluulojen keskellä.

Media vie Kristuksen koteihin

Kristillinen mediajärjestö PAK7 tarjoaa toivoa viemällä Kristuksen valoa pakistanilaisiin koteihin sosiaalisen median ja television keinoin. PAK7:n urdunkieliset ohjelmasisällöt rohkaisevat, kouluttavat ja haastavat paikallisia kristittyjä.

Sansan ja PAK7:n yhteistyö alkoi kokeiluluontoisena vuonna 2023, ja nyt yhteistyö on vakiintunut. Ohjelmilla, jotka kasvattavat uskoa, rakentavat toivoa ja vahvistavat tulevaisuuden kirkkoa, halutaan tavoittaa erityisesti lapset, nuoret, nuoret aikuiset ja naiset.

Mediakoulutus ja tarinankerronta työn ytimessä

Pakistanissa on tarinankerronnan kulttuuri, ja sitä myös PAK7 haluaa hyödyntää ohjelmissaan. Tarinankerronnan keinoin välitetään kristillisiä arvoja ja pyritään muokkaamaan asenteita maan kristittyjä ja kristinuskoa kohtaan.

Draamat, dokumentit ja tosi-tv auttavat katsojia eläytymään hahmoihin ja pohtimaan erilaisia näkökulmia. Tarinat muokkaavat kulttuuria, elämää ja tapaa, jolla pakistanilaiset hahmottavat maailmaa.

Joka vuosi PAK7 kouluttaa yli sata paikallista kristittyä videotuotannon lyhyillä kursseilla. Kymmenenviikkoinen kesämediakoulu toivottaa tervetulleeksi noin kaksikymmentä pakistanilaista kristittyä nuorta aikuista intensiiviseen koulutukseen ja opetuslapseuteen. Harjoitteluosuus tehdään joko TV-tuotannossa tai sosiaalisessa mediassa.

Tilannekomediaa ja kristillistä sisältöä

PAK7:n ohjelmistosta löytyy Raamatun tarinoita lapsille, ohjelmaa naisille sekä raamatuntutkisteluohjelmaa nuorille aikuisille. Uusi, nuorille aikuisille suunnattu komedia (sitcom) kertoo eri uskontokuntiin kuuluvien nuorten aikuisten välisestä kanssakäymisestä ja ystävyydestä. Se on haaste Pakistanissa ja pakistanilaisille. Sen onnistumiseksi tarvitaan meidän kaikkien tukea ja rukousta.

Sirpa Rissanen

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 1/2024.