Hyppää sisältöön

Todistukset uskosta herättävät kiinnostuksen kristinuskoon

Kaksi iloista tyttöä.

Vuonna 2020 SAT-7 sai katsojapalautteita lähes kolmanneksen enemmän kuin edellisvuonna. Kuva: SAT-7.

Arabikristittyjen rohkeat todistukset uskostaan rohkaisevat ja inspiroivat muita SAT-7 Arabic -kanavan katsojia. Koronapandemian aikana kanavalla on ollut ennätysmäärä katsojia.

Monissa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan suljetuissa yhteiskunnissa käsitys kristinuskosta perustuu toisen käden tietoon. Kouluissa ei opeteta kristinuskon historiaa, ja siksi kristinuskoa pidetään lännestä tuotuna uutena uskontona. Alueen väestöstä 99 prosentilla on kuitenkin mahdollisuus katsoa satelliittitelevisiota.

Koronapandemiavuoden 2020 aikana satelliittitelevisioverkosto SAT-7 sai kanavillaan katsojapalautteita lähes kolmanneksen enemmän kuin edellisenä vuonna. Kun viruspandemia sulki katsojat koteihinsa, monet käänsivät SAT-7-kanaville hengellisen ja emotionaalisen tuen tuojina. Kanavalta opittiin myös itse viruspandemiaan liittyvää sisältöä, ja monet kouluikäiset tukeutuivat SAT-7 Academyn oppitunteihin, kun koulut siirtyivät etäopiskeluun.

Koskettavia tarinoita

Libanonista lähetettävässä Hengellinen ilta -ohjelmassa SAT-7-kanavan juontaja Tony kertoo omasta huume- ja alkoholiriippuvuudestaan ja kuinka usko Jeesuksen paransi hänet niistä. Tony on perustanut kristillisen järjestön, ja monet sen kautta Jeesuksen löytäneet seuraavat myös SAT-7-kanavalta hänen ohjelmaansa. Tony puhuu paikallista murretta, johon maaseudun katsojienkin on helppo samastua.

Toinen ohjelman juontajista on libanonilainen naislaulaja Bassema. Hän kertoo jättäneensä maallisen musiikkiuran ja tekevänsä nyt työtä Jumalan kunniaksi. Basseman julkkistausta houkuttelee ohjelmalle uusia katsojia.

Yossef on lammaspaimen Algerian maaseudulla. Hän on tavannut joitakin kertoja kristittyjä ja kuullut heiltä, että Jeesus on Jumala ja Jumalan poika. Yossef kertoo SAT-7 Arabic -kanavan On kirjoitettu -ohjelmassa (Yura Di Tira), että jokin hänen sisällään ajoi häntä ostamaan omalla berberikielellään Raamatun, sillä hän ei osaa lukea ranskaa tai arabiaa.

− Raamattua lukiessani sain vahvistuksen siitä, että Jeesus Kristus todella on Jumala. Hän on Emmanuel, Jumala kanssamme, kuten oli ennustettu. Annoin elämäni Jeesukselle, sillä vain hänen kauttaan minulla on pelastus.

Naiset löytävät Jeesuksen

Algerialainen Sarah kertoo:

− SAT-7-kanavan ohjelmasisältö yhdessä algerialaisten kristittyjen kertomusten ja todistuspuheenvuorojen kanssa koskettaa ja saa aikaan muutosta myös ei-kristittyjen elämässä.

Monet naiset ovat löytäneet Jeesuksen katsomalla Olet kallisarvoinen -ohjelmaa. Se on Algerian kabyylinkielinen, mutta se on myös tekstitetty amazighin kielelle (berberikieli). Koska Sarah on nyt kristitty, hänen poikansa eivät halua olla tekemisissä hänen kanssaan.

− Minusta on kuitenkin tullut äitihahmo monille naisille. Rukoilen, että Jumala tekee työtään minussa niin, että voin olla heidän äitinsä.

Paikallisilta paikallisille

Kristillisen materiaalin saatavuus ja sen avulla uskossa kasvaminen ovat haasteena maissa, missä kristittyjä on vähän, eikä seurakuntayhteyttä ole. Siksi satelliittikanavalla lähetetyt hengelliset ohjelmat ja jumalanpalvelukset ovat monille kotijumalanpalvelus ja Raamattu, joiden avulla he voivat oppia lisää ja kasvaa uskossaan kristittyinä.

SAT-7:n tuotantotiimi koostuu egyptiläisistä, syyrialaisista, turkkilaisista, libaninolaisista, iranilaisista, algerialaisista ja tunisialaisista. Heidän ymmärryksensä kunkin maan tavoista ja kielimurteista varmistaa sen, että Lähi-idän monesti hyvinkin erilaiset arabikulttuurit on huomioitu SAT-7 Arabic -kanavan ohjelmatarjonnassa.

Sirpa Rissanen

Kirjoitus on julkaistu maaliskuun Lähde-lehdessä 1/2021.