Lasten läpsimisestä parempaan perhe-elämään Kambodžassa
Kristillinen perheradio ja seminaarit ovat tutkitusti muuttaneet kambodžalaisten perhe-elämää. Kuva Eila Murphy.
Puheensorina ja astioiden kilinä täyttävät kahvilan – mutta iloinen keskustelu käydäänkin khmeriksi, eikä suomeksi. Olemme saapuneet Kambodžan pääkaupunkiin Phnom Pehniin ja kahviseuranamme on Maria, jonka elämää naisena ja äitinä ovat muovanneet kristilliset radio-ohjelmat.
Hymy kasvoillaan Maria kertoo, että ohjelmat ovat erityisesti vahvistaneet hänen uskoaan Jumalan läsnäoloon kaikissa hetkissä.
− Emme ole yksin omassa viisaudessamme, vaan Jumala on kanssamme. Ohjelma muistuttaa minua siitä, että vaikeuksia on aina, yksinäisyyttä on aina ja taloushuolia on aina, mutta kun Jumala on kanssamme, voimme aina nojata Häneen.
Köyhyys onkin kambodžalaisen arjen tyypillinen haaste, komppaa Sansan mediatutkija Eila Murphy. Usein lasten, etenkin tyttöjen, koulunkäynti tyssää siihen, kun he ovat tarpeeksi vanhoja toimimaan esimerkiksi torimyyjinä. Koulu itsessään on ilmaista, mutta perheet tarvitsevat lisäansiota.
Sansa tukee Kambodžassa monipuolista perheradiotyötä, missä hengellisen rohkaisun lisäksi käsitellään myös talousasioita. Säännöllisesti järjestettävissä perheseminaareissa puhutaan budjetoinnista ja talouden suunnittelusta. Ne ovat olleet pidettyjä aiheita.
Traumat heijastuvat perhe-elämään
Kysymme Marialta, mitä ohjelmat ovat antaneet hänelle erityisesti lasten kasvattamisen suhteen.
− Lasten kasvattaminenhan on minun vastuuni ja tehtäväni. Jos epäonnistun, riskeeraan lapseni tulevaisuuden, Maria nyökyttelee vakavampana.
”Harteillani on painava taakka: miten olla hyvä vanhempi, miten toimia viisaasti, miten säästää rahaa lapseni koulutukseen.”
Huolet kuulostavat melko tyypillisiltä keille tahansa vanhemmille, mutta Kambodžassa perheiden tukemiselle on erityisen suuri tarve. Punakhmerien 70-luvulla toteuttama kansanmurha, jossa kuoli eri arvioiden mukaan jopa kaksi miljoonaa ihmistä, hajotti perheitä ja järkytti koko kansakuntaa.
Mediatutkija Eila Murphy kertoo, että vuosikymmenien takaiset traumaattiset tapahtumat näkyvät edelleen kambodžalaisissa perheissä erityisesti tunneilmaston ongelmina. Avioliittoihin saatetaan suhtautua kylmästi kuin työsuhteeseen, missä halaaminen ja fyysinen kosketus on vierasta. Puolisot eivät osaa keskustella tai ottaa huomioon toisiaan, saati lapsiaan.
− Kirkossakin näin, kun vanhempi läpsäisi lastaan, huokaisee Eila.
Perheen parhaaksi -radio-ohjelmissa juontaja keskustelee päivän aiheesta vaihtuvan asiantuntijan, kuten psykologin tai sosiaalityöntekijän, kanssa. Viime aikoina käsiteltyjä aiheita ovat esimerkiksi luottamuksen ja läheisyyden rakentaminen perheessä, rahan säästäminen, perhesuunnittelu sekä vaimon arvostaminen. Lisäksi ohjelmissa on alettu puhua teinien kasvattamisesta ja teinien ongelmiin suhtautumisesta.
− Ohjelmissa kerrotaan, että minun lapseni on Jumalan lapsi. Jumala on valinnut minut pitämään hänestä huolta. Mihin sitten en itse pystykään, pyydän Jumalaa pitämään meistä huolta. Kun pojallani on ongelmia, kerron siitä Jumalalle, Maria kertoo.
Perheseminaareissa opetellaan lisäksi aivan konkreettisesti puolison koskettamista ja halaamista sekä keskustelutaitoja.
Exceliä tarvitaan
Eila Murphy työskentelee aasialaisten kumppaniemme tukena ja opettaa heitä keräämään luotettavaa tutkimustietoa työn tuloksista. Kambodžassa hän on viime vuoden aikana opettanut sähköistä tiedonkeruuta ja tiedon taulukointia.
Siis excelöintiä?
− Kyllä, excelöintiä! nauraa Eila.
− Opetan, mitä tietoa kannattaa kerätä, miten sitä kerätään systemaattisesti ja mihin sitä voi käyttää. Tähtään siihen, että he sisäistävät asiat omalla kielellään ja heidän oma ajatteluprosessinsa kehittyy, eikä ole vain niin, että “Eila käski meidän tehdä näin”.
Tuoreeltaan kerätty tutkimustieto vahvistaa sen, mitä on nähty jo aikaisemmin: perheradio Krusa FM:n ohjelmat ja perheseminaarit ovat olleet tärkeitä paikallisille perheille.
Rukouksella ja rahoituksella voidaan varmistaa, että kambodžalaiset saavat jatkossakin kuulla radiosta toivon sanomaa. Sukupolvien yli jatkuneet traumat voidaan katkaista tähän.
− Maailma käskee naisten olla milloin mitäkin, mutta minä elän elämääni Jumalan tyttärenä rakastaen muita ja tietäen, että Jumala rakastaa minua, Maria hymyilee.
Katso ote Marian haastattelusta videolta!
Tule mukaan viemään evankeliumia Kaakkois-Aasiaan osallistumalla kevätkeräykseen!