Hyppää sisältöön

Medialähetyspäivillä iloittiin yhteydestä ja Sansan 45-vuotisesta taipaleesta

Marko Pihlajamaa, Jari Kupiainen ja Maija Sankari

Medialähetyspäivien johtaja Marko Pihlajamaa (vas.) katsoi vierestä, kun Jari Kupiainen luovutti viestikapulana toimivan veiviradion Maija Sankarille. Seuraavia Medialähetyspäiviä vietetään Vantaan Korsossa 25.−26.5.2019. Kuva: Leena Punkari.

− Olemme kiitollisia Jumalalle 45 vuodesta. Sanoma Jeesuksesta Kristuksesta on voitu välittää median kautta ensin rautaesiripun taakse Neuvostoliittoon, sitten Kiinaan ja moniin muihin maihin, sanoi Sansan toiminnanjohtaja Juha Auvinen Medialähetyspäivien Iloa yhteydessä -juhlassa Lohjalla sunnuntaina 27. toukokuuta.

Juhlassa muisteltiin Hyvinkäällä 9.6.1973 perustetun Sansan historiaa, kiitettiin Jumalaa nykyhetkestä ja luodattiin tulevaa. Tänään Sansan ja yhteistyökumppaneiden työn tuloksena kaksi miljardia ihmistä yli 20 maassa ja 36 kielellä voi kuulla evankeliumin omalla äidinkielellään.

Jo toiminnan alkuvuosina Sansa puhui niiden puolesta, joita vainotaan uskonsa tähden. Silloin katse kohdistui erityisesti Neuvostoliiton, itäisen Euroopan ja Kiinan kristittyihin. Nyt kristityt ovat maailman vainotuin ihmisryhmä kaikkialla, Juha Auvinen totesi.

− Yli 215 miljoonaa kristittyä kärsii vakavaa, hyvin vakavaa tai äärimmäistä vainoa. Näin tapahtuu monissa maissa, joissa Sansa tekee työtä, esimerkiksi Afganistan, Egypti, Eritrea, Irak, Iran, Syyria, jopa Turkki ja Venäjä sekä Intia. Kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita vainotaan jopa Suomessa.

Samalla kun maailma ja media muuttuvat, Jumala antaa ennen näkemättömiä mahdollisuuksia tavoittaa uusia ihmisiä ja rohkaista heitä evankeliumilla.

− Jumala on luonut radioaallot ja antanut meille paremmat tekniset välineet kuin koskaan ennen koskettaa katsojaa ja kuuntelijaa missä ikinä hän onkaan ja niiden välineiden kautta, joita hän arkipäivässään käyttää, Juha Auvinen iloitsi.

“Tarvitsemme keskitien radikaalia kristillisyyttä”

Fullerin teologisen seminaarin professori ja Helsingin yliopiston dosentti Veli-Matti Kärkkäinen puhui Medialähetyspäivien päätösjuhlassa lähetyksen haasteista ja mahdollisuuksista. Hänen listaamistaan kehityssuunnista ensimmäinen on se, että samalla kun eri uskonnot voimistavat otettaan, myös maallistuminen lisääntyy.

− Ennen ajateltiin, että kun ihmisistä tulee riittävän fiksuja, uskonto marginalisoituu. Nyt maailman seitsemästä miljardista ihmisestä kuusi miljardia ilmoittaa olevansa jonkun uskonnon kannattajia. Vain miljardi ilmoittaa olevansa uskonnottomia, mutta heistäkin suuri osa harjoittaa uskonnollista toimintaa, esimerkiksi rukoilemista, hän totesi.

Toinen kehityssuunta on uskonnollisen moniarvoisuuden ja monimuotoisuuden lisääntyminen. Uskonnot ovat myös aiempaa läheisemmässä vuorovaikutuksessa keskenään. Monet uskonnot yrittävät vahvistaa identiteettiään, mikä johtaa välillä konflikteihin. Kun sekä fundamentalismi että pluralismi lisääntyvät, tarvitaan Veli-Matti Kärkkäisen mukaan heitä, jotka eivät taistele vaan elävät sovussa toisten kanssa.

Kolmantena tulevat jyrkät käsityserot siitä, mitä kristillinen lähetys on. Kuuluko lähetystyöhön esimerkiksi evankeliumin julistus ja seurakuntien istutus vain onko se vain sosiaalista avustustyötä?

− Tarvitsemme keskitien radikaalia kristillisyyttä, joka pystyy tekemään hyvin sosiaalisen työn mutta samalla on vahva evankelioinnissa, raamatunopetuksessa ja seurakuntien perustamisessa, Veli-Matti Kärkkäinen kiteytti.

Ensi vuonna Vantaan Korsossa!

Medialähetyspäiviä vietettiin Lohjan Vivamossa tavallista pidemmän tauon jälkeen, sillä vuonna 2017 Sansa osallistui Turun Kirkkopäiville eikä Medialähetyspäiviä järjestetty perinteisessä muodossaan.

Seuraavat Medialähetyspäivät pidetään 25.−26.5.2019 Vantaalla, yhteistyössä Korson seurakunnan kanssa. Kirkkopalveluiden kehityspäällikkö Jari Kupiainen luovutti viestikapulana toimivan veiviradion Korson seurakunnan lähetys- ja kansainvälisen työn sihteeri Maija Sankarille.

− Tervetuloa ensi keväänä Korsoon! Korso on paljon mainettaan parempi ja kirkko on meillä keskellä kylää, Maija Sankari toivotti.

Annaleena Pakkanen