Hyppää sisältöön

Aasian radiotyö antaa perheille työkaluja parempaan yhteiselämään

Aasialainen isä, äiti ja tytär tutkivat yhdessä liitutaulua.

Sansan kolehtipyhänä 5.3.2023 kerättävän kolehdin tuotolla tuetaan perheradiotyötä erityisesti Kambodžassa ja Mongoliassa mutta myös muualla Aasiassa. Kuva: Shutterstock.

Monet perheet Aasiassa kärsivät tuhoisista toimintatavoista. Esimerkiksi Kambodžassa naisen lyömistä pidetään oikeutettuna. Paikalliset FEBC-radiokanavat pyrkivät auttamaan ihmisiä ja muuttamaan haitallisia asenteita kristillisten ohjelmien kautta.

Aasiassa toimii useita Sansan yhteistyökumppani FEBC:n (Far East Broadcast Company) radioasemia, jotka tuottavat ja lähettävät perheiden tueksi tarkoitettuja ohjelmia.

Sansa tukee muun muassa Kambodžassa perheradio Krusa FM:n lähettämiä Perheen parhaaksi- ja Naisten ilta -ohjelmia. Mongoliassa tukea saa esimerkiksi Wind FM -perheradion tuottama psykologinen ohjelma, Thaimaassa Sydänystävä-ohjelma ja Indonesian Balilla Heartline FM -kanavan ohjelmat.

Myös Toivoa naisille -ohjelmilla on tärkeä merkitys monissa maissa naisten arvon kirkastamisessa. Kun kuuntelijat ymmärtävät ihmisen – myös naisten – ainutlaatuisen arvon ja saavat työkaluja esimerkiksi toimivampaan parisuhteeseen, lisää se perheiden hyvinvointia.

Väkivalta ja erot koettelevat perheitä

Erilaiset perhe-elämää käsittelevät ohjelmat ovat tärkeitä, sillä perheissä riittää monenlaisia haasteita. Esimerkiksi Kambodžassa kotiväkivalta on hyvin yleistä, ja jopa 40 prosenttia tytöistä pitää naisten lyömistä oikeutettuna.

Krusa FM:n Perheen parhaaksi -ohjelman tuottaja Shantha kertoo, että kaupungissa asuvilla perheillä ongelmia aiheuttaa erityisesti yhteisen ajan vähyys, koska molemmat vanhemmat ovat töissä. Maaseudulla pariskunnat tappelevat enemmän.

Mongoliassa kipuillaan muun muassa alkoholismin, aborttien ja avioerojen yleisyyden kanssa.

− Kristittyjen on tärkeää tarjota apua hukassa oleville ihmisille. Teemme radio- ohjelmia, jotka tuovat toivoa ja rauhaa perheisiin sekä johtavat sovintoon Jumalan kanssa, Wind FM:n hallituksen puheenjohtaja Batjargal Tuvshintsengel on todennut.

Thaimaassa perheinstituutio on menettänyt merkitystään ja monet avioliitot hajoavat. Sydänystävä-ohjelman juontajan ja tuottajan Penprapha “Penn” Tangsirisatianin mukaan tähän johtavat muun muassa se, etteivät aviopuolisot täytä velvollisuuksiaan, sekä maailman arvojen mukaan eläminen.

− Kerron kuuntelijoille evankeliumia ja annan tietoa siitä, miten he voivat ratkaista ongelmia raamatullisten periaatteiden avulla, Penn sanoo.

Vinkkejä hyvään avioliittoon

Ohjelmien tuottajat opastavat ja tukevat kuuntelijoita monin eri tavoin, kohderyhmän huomioiden. Krusa FM:n Perheen parhaaksi -ohjelma keskittyy perheisiin, joilla on haasteita esimerkiksi kotiväkivallan ja vuorovaikutustaitojen kanssa. Naisten ilta -ohjelmasarja taas antaa neuvoja naimisissa oleville ja avioon aikoville naisille.

− Kuuntelijat saavat vinkkejä esimerkiksi siitä, miten miehen tulisi kohdella vaimoaan tai miten olla hyvä vaimo, Naisten ilta -ohjelman juontaja Bopha kertoo. Hän uskoo, että vastaus onnellisempaan avioliittoon on siinä, että alkaa rakastaa puolisoaan niin kuin toivoisi itseään rakastettavan.

Kambodžan Toivoa naisille (TN) -koordinaattori Ith Pisey kertoo, että TN-ohjelmien tavoitteena on auttaa koko perhettä elämään onnellisesti, tuntemaan vanhempien ja lasten velvollisuudet ja roolit, rakastamaan ja arvostamaan perhettä sekä näyttämään hyvää esimerkkiä ympärillä oleville ihmisille ja yhteiskunnalle.

Mongolian Wind FM -kanava tuottaa nuorille perheille Rakkauden talo -ohjelmasarjaa, joissa käsitellään esimerkiksi perheen taloutta, seksuaalisuutta sekä äidin ja isän vastuita. Avioeroa harkitseville pariskunnille tuotetaan puolestaan ohjelmasarjaa, jossa ongelmia tarkastellaan Raamatun opetusten pohjalta. Tavoitteena on ehkäistä eroja.

Myös Balin Heartline FM -kanava keskittyy Rukoillaan yhdessä -ohjelmassaan erilaisiin perhe-elämään liittyviin teemoihin.

“Juhlat ovat loistava tilaisuus kertoa evankeliumia”

FEBC-Thaimaan Sydänystävä-ohjelma ei keskity perheisiin, vaan pyrkii tukemaan eri-ikäisiä ja hyvin erilaisista taustoista tulevia kuuntelijoita. Penprapha Tangsirisatian käsittelee arkisia asioita hengellisestä näkökulmasta, kuuntelijoita rohkaisten. Kuuntelijat ovat yleensä perheellisiä keski-ikäisiä miehiä ja naisia, mutta myös ikäihmiset, orvot ja vammaiset kuuntelevat ohjelmia.

Jotta ohjelmat tavoittavat ei-kristittyjä tai kristinuskosta vieraantuneita, Penn hyödyntää maallista musiikkia ja erilaisia juhlia, kuten kiitospäivää, isänpäivää ja joulua. Toisinaan hän järjestää kilpailuja, joissa on palkintoja, ja jouluna ja uutenavuotena jaetaan lahjoja. Tärkeintä on saada ihmiset kuuntelemaan ohjelmia, jotta he voisivat kuulla Jeesuksesta ja saada myös Raamattuun perustuvia ohjeita parempaan perhe-elämään.

− Juhlat ovat loistava tilaisuus kertoa evankeliumia ihmisille. Jotkut tarvitsevat neuvoja siihen, miten perhettään tai vanhempiaan tulisi kohdella tärkeänä päivänä, Penn sanoo.

Toiset saavat rohkaisua, toiset löytävät uskon

Kristillisillä radio-ohjelmilla on palautteiden perusteella iso merkitys monen kuuntelijan elämässä. Esimerkiksi Krusa FM -kanavan Naisten ilta -ohjelman kuuntelijat kertovat oppineensa rahankäyttöä, tunteiden hallintaa, perheestä huolehtimista ja luottamusta Jumalaan. Thaimaassa kuuluva Sydänystävä-ohjelma lievittää monen yksinäisyyttä ja antaa ideoita, rohkaisua ja tukea.

− Monilla ihmisillä ei ole suuntaa elämässään eikä ketään, joka neuvoisi ja auttaisi ratkaisemaan ongelmat. Mutta ohjelmasta voi tulla hänelle kuin perhe, joka ohjaa ongelmien ratkaisussa, Penprapha Tangsirisatian sanoo.

Tärkeintä on luonnollisestikin se, että kuuntelijat löytäisivät uskon. Heitäkin löytyy. Penn iloitsee kuuntelijapalautteesta, jonka mukaan erään naisen äiti oli alkanut käydä kirkossa.

Myös Wind FM -kanavalla on iloittu hyvästä palautteesta. Toisinaan ohjelma on lähetetty jollekin kuuntelijalle juuri sopivaan aikaan kuin rukousvastauksena, ja hän on kokenut saaneensa siitä paljon apua.

Perheiden hyvinvointi on lisääntynyt

Kristillisillä radio-ohjelmilla on todettu olevan positiivista vaikutusta perheiden hyvinvointiin. Esimerkiksi Perheen parhaaksi -ohjelma on lisännyt tasa-arvoa miesten ja naisten välillä. Yhä useammat maanviljelyllä elävät vanhemmat ovat ymmärtäneet koulutuksen arvon ja lähettävät lapset kouluun sen sijaan, että odottaisivat näiden auttavan pelloilla.

Ohjelmasarjan tuottaja Shantha kertoo,että ohjelmat ovat auttaneet myös välimatkasta kärsiviä pariskuntia.

− Eräs naimisissa oleva mies lähti toiseen maahan töihin ja parisuhde voi huonosti. Hän kuunteli livelähetyksiäni Facebookista. Ohjelmista hän oppi, miten vaimon kanssa voi muodostaa hyvän parisuhteen, vaikka olisi välimatkaa.

− Voin kertoa toisenkin tapauksen. Eräs ei-kristitty nainen soitti ja kertoi, että hän haluaisi olla hyvä vaimo miehelleen, joka on paljon pois kotoa, ja pitää hyvää huolta lapsistaan. Perhe voi nyt hyvin.

Perheen parhaaksi -ohjelmaa aktiivisesti kuuntelevat Akon ja hänen vaimonsa Korat kertovat saaneensa ohjelmista vahvistusta avioliitolleen ja hyviä neuvoja lasten kasvatukseen.

− Tärkeintä on, että mies ja vaimo rakastavat toisiaan ja opettavat lapsensa tuntemaan Jumalan ja seuraamaan häntä, Korat summaa.

Elina Uusikylä

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 1/2023.

Sansan kolehtipyhänä 5.3.2023 kerätään Suomen ev.lut. kirkon seurakunnissa kolehti lasten, nuorten ja perheiden ohjelmille Kambodžassa, Mongoliassa sekä muissa Aasian maissa. Lue lisää!