Hyppää sisältöön

Auttamisen Indonesian Palussa lasketaan kestävän vielä yli puolitoista vuotta

Jose Marwan raunioilla Palussa.

First Response Radio Indonesian tiimin vetäjä Jose Marwan raunioilla Palussa. Hän työskentelee myös insinöörinä FEBC:n Heartline FM -radioasemalla Jakartassa. Kuva: FRR Indonesia.

Indonesian Palua 28. syyskuuta kohdanneessa maanjäristyksessä, tsunamissa ja maaperän pehmenemisessä sai surmansa yli 2 000 ihmistä. Nyt Palun runsaasta 300 000 asukkaasta vajaa puolet on muuttanut ympäristön kaupunkeihin, kuten Posoon ja Makassariin.

Vajaa puolet asuu maakuntaan rakennetuissa 112:ssa turvasuojassa. Vain joka viides on kotonaan talonsa edessä. Kodin sisällä he eivät jälkijäristysten pelossa uskalla olla.

− Se oli hyvin raskasta. Maanjäristys, varoittamatta hyökännyt tsunami. Ihmiset eivät voineet juosta turvaan. Ja kauhu, kun maaperä menetti kantavuutensa ja liikkui. Kovin surullista, totesi kriisiradiotiimiläinen Lindo Maha, joka on nyt palannut Palun tuhoalueelta Sulawesin saarelta kotiinsa Balille.

− Sansan tukema First Response Radion Indonesian tiimi alkoi auttaa palulaisia, kun matkustamisesta Paluun tuli mahdollista. Tiimi sai käyttää Palussa toimineen Nebula-radioaseman tiloja mottonaan “Radio Nebula FM nostaa Palun jaloilleen yhdessä FRR Indonesian kanssa”. Se toimi myös yhdessä avustusjärjestöjen kanssa, jotta niidenkin työntekijät oppivat tekemään kriisiin liittyviä tilannetiedotuksia ja terveysohjelmaa.

Radio Nebula ja Punainen Risti jatkavat kriisiviestintää

Indonesian Punainen Risti on sittemmin palkannut työntekijän, joka vastaa siitä, että kriisiradiosisällöt ja tietoiskut Radio Nebulassa ovat tarkoituksenmukaisia. Iltaisin lähetettävä traumaohjelma on ollut varsin tarpeellinen, sillä katastrofin sattuessa ihmisen raadollisuus usein paljastuu, muun muassa kauppoja on ryöstelty ja naisia raiskattu.

FRR Indonesia on pakannut matkalaukkunsa seuraavaa katastrofia odottamaan, mutta sen paikallinen kumppani, Radio Nebula, jatkaa kriisiviestintää yhteistyössä Indonesian Punaisen Ristin kanssa seuraavat kolme kuukautta.

Paluun lähetetyt tuhat radiota läpäisivät marraskuussa tullimuodollisuudet. Niistä ei tarvinnut maksaa tullia, sillä FRR toimii yhteistyössä Indonesian hallituksen ja Punaisen Ristin kanssa. Osa radioista viedään naisia ja lapsia palveleville klinikoille, joissa vieraillessaan asianosaisten on helppo kuunnella niitä. Kaikkiaan Palun humanitaarisen avustamisen arvioidaan kestävän seuraavat 20 kuukautta.

Eila Murphy

Kirje kentältä -teksti on julkaistu Lähde-lehdessä 6/2018.