Hyppää sisältöön

Entisestä ateistikuuntelijasta radiojärjestön johtoon Japanissa

Takanori Nagakura

FEBC-Japanin apulaisjohtaja Takanori Nagakura tietää, että japaninkielisiä ohjelmia kuunnellaan netin kautta myös muilla mantereilla. Etenkin nuoret kuuntelevat ohjelmia myös älypuhelimellaan. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Japanilainen Takanori Nagakura, 37, on elävä esimerkki siitä, mitä Jumala voi saada aikaan kristillisen median avulla. Entinen ateistinuorukainen on FEBC-Japanin nykyinen apulaisjohtaja.

Mennäänpä ajassa taaksepäin. Takanori Nagakura varttui Kumagayan kaupungissa. Koulun ohella hänen elämänsä täyttyi yleisurheilusta; hän oli lahjakas juoksija.

Vuonna 1995 läntistä Japania ravisteli voimakas maanjäristys. Luonnonkatastrofi järkytti nuorukaisen turvallisuudentunnetta.

– Monet ihmiset kärsivät, mutta en voinut auttaa heitä. Juoksijan lahjani, josta olin erittäin ylpeä, oli heille täysin hyödytön. Silloin aloin ensimmäistä kertaa pohtia Jumalan olemassaoloa. Olin ateisti, sillä en nähnyt mitään syytä uskoa Jumalaan, Takanori Nagakura kertaa.

Kristilliset ohjelmat löytyivät “sattumalta”

Lukiovuosina juoksuharrastus jatkui, mutta tulokset eivät enää parantuneet. Hän ymmärsi tarvitsevansa ulkopuolista apua mutta ei halunnut hyväksyä heikkouttaan ja pyytää apua. Silloin hän löysi kristilliset ohjelmat.

– Kuuntelin paljon musiikkia. Kerran, kun etsin huoneessani sopivaa radiokanavaa, kuulin sattumalta FEBC-Japanin ohjelmaa. Kiinnostuin ja halusin tietää lisää kristinuskosta.

Noihin aikoihin Takanori Nagakura epäili kaikkia uskontoja. Kristinusko oli hänen mielestään kaikkein huonoin vaihtoehto ja FEBC vihollinen.

– Kuuntelin ohjelmia, sillä halusin oppia kristinuskosta, jotta voisin paremmin kritisoida sitä. Lähetin ohjelmantekijöille monia epäkohteliaita kysymyksiä, ja he vastasivat minulle. Vähitellen aloin arvostaa heitä ja ymmärtää, että kristinuskossa oli hyvää. Mitä enemmän kuuntelin, sitä enemmän halusin tietää.

Ensimmäinen rukous vapautti

Juokseminen oli ollut nuorelle Takanori Nagakuralle koko elämä. Kun se ei enää sujunut, hän koki menettäneensä kaiken.

– En halunnut hyväksyä Jumalaa henkilökohtaiseksi vapahtajaksi, mutta tajusin, että Hän oli ainoa vaihtoehto jäljellä. Rukoilin ensimmäistä kertaa: “Jumala, jos olet siellä, näytä itsesi minulle ja pelasta minut.” Silloin tunsin, kuinka kovettunut mieleni vapautui. Ymmärsin, että Jumala on elävä Jumala ja rakastaa minua.

Tuon hetken jälkeen Takanori Nagakura ryhtyi käymään kirkossa. Hän sai kasteen vuonna 1998. Yliopistovuosina Yamaguchissa kirkossakäynti kuitenkin unohtui toviksi, kun oli opiskelukiireitä, tyttöystävä ja muuta mielenkiintoista.

Välillä hän pohti, mitä Jeesus hänelle henkilökohtaisesti merkitsee. Kun kysymys paisui liian suureksi, hän otti Raamatun jälleen esille. Simon Pietarin elämä puhutteli ja pysäytti.

– Jeesus tuntee minut kokonaan, myös pettämiseni. Silti hän etsii minua, odottaa ja rukoilee puolestani, Takanori Nagakura vakuuttaa.

Moni kristitty on eristyksissä

Japanin pieni kristitty vähemmistö ei koe fyysistä uhkaa, mutta moni kristitty on kulttuurisesti eristyksissä.

– Perinteisessä japanilaisessa kulttuurissa miniän on seurattava anopin esimerkkiä. Mikäli miniä on kristitty, hänen on todella vaikea seurata shintolaisen tai buddhalaisen perheen uskoa, Takanori Nagakura kertoo.

Äiti on vähitellen hyväksynyt poikansa uskon, mutta isä suhtautuu edelleen torjuvasti. Kristittyyn vaimoonsa Takanori tutustui vuoden 2011 maanjäristyksen jälkeen järjestetyssä suuressa rukouskokouksessa.

Takanori Nagakura aloitti työt FEBC-Japanissa vuonna 2005, ja apulaisjohtajana hän on työskennellyt keväästä 2014. Vaikkei hänellä ollut kokemusta mikrofoniin puhumisesta, hänellä oli vankka kokemus kuuntelijana. Hän tiesi omakohtaisesti, miksi FEBC-Japani on olemassa.

­– FEBC:n tehtävänä on kertoa Jeesuksesta japanilaisille. Kristilliset radio-ohjelmat ovat tärkeitä erityisesti niillä alueilla, joissa ei ole kirkkoa.

Keikon kirjelaatikko on suosituin ohjelma

FEBC-Japani kuuluu kansainväliseen medialähetysjärjestö FEBC Internationaliin (Far East Broadcasting Company). Sansa tukee sen suosituinta ohjelmaa, Keikon kirjelaatikkoa.

Ohjelmaa jo 40 vuotta juontanut Keiko on virallisesti eläkkeellä, mutta jatkaa edelleen. Arki-iltaisin kuultava ohjelma perustuu kuuntelijoiden kysymyksiin ja vastauksiin sekä heidän puolestaan rukoiluun. Monella kuuntelijalla on suuria ongelmia, ja moni etsii totuutta.

– Myös itse kirjoitin aikoinaan useita kirjeitä Keikolle ja sain jokaiseen vastauksen. Kirjeisiin vastaaminen on hyvä tapa johdattaa ihmisiä Jeesuksen luo, Takanori Nagakura tietää.

Koska laki ei salli uskonnollisten ohjelmien radiointia Japanin sisällä, FEBC:n ohjelmat radioidaan AM-lähetyksinä Etelä-Koreasta. Ohjelmia voi kuunnella myös netissä, ja nykyään yhä useampi kuuntelee niitä älypuhelimillaan.

Takanori Nagakura kertoo Kroatiasta tulleesta kuuntelijapalautteesta. Miehensä työn vuoksi Kroatiassa asuva japanilaisrouva löysi netistä japaninkieliset ohjelmat, ja niin hän saattoi toisella puolen maailmaakin kuunnella hengellistä ohjelmaa omalla äidinkielellään.

Annaleena Pakkanen

Haastattelu on julkaistu myös Lähde-lehdessä 4/2016.