Hyppää sisältöön

Kiinalaiset kuuntelevat Avoimin silmin -nuortenohjelmaa jo toisessa polvessa

Brad Yu ja Betty Lin

– Haluamme kiittää suomalaisia, kun olette pitkään tukeneet Voice of Salvationia, sanoivat Suomessa vierailleet Brad Yu ja Betty Lin. Ruudulla Bradin työtoverit Taiwanilla. Kuva: Leena Punkari.

– Kiinalaiset etsivät luotettavia tietolähteitä. Voice of Salvation (Pelastuksen ääni) on toiminut vuodesta 1974, ja ihmiset ovat oppineet luottamaan meihin. Joistain kuuntelijapalautteista käy ilmi, että ohjelmia kuunnellaan jo toisessa polvessa, kertoo alkuvuodesta Suomessa vieraillut Brad Yu, Taiwanilla toimivan Voice of Salvation -radiostudion johtaja.

Voice of Salvationin visio on, että kaikki kiinalaiset ympäri maailman kuulisivat pelastuksen äänen. Sansa on tukenut mandariinikiinankielistä mediatyötä vuodesta 1974. Tällä hetkellä Sansa tukee muun muassa Voice of Salvationin nuorten radio-ohjelmaa Avoimin silmin. Tekeillä on myös mandariinikiinankielinen mobiilisovellus.

Avoimin silmin -ohjelmaa voi kuunnella lyhytaaltoradiolla, netissä ja esimerkiksi WeChatissa, joka on yli 900 miljoonan kiinalaisen käyttämä sosiaalisen median palvelu. Kuuntelijat antavat palautetta enimmäkseen lyhyillä WeChat-viesteillä ja tekstiviesteillä. Palautteet ovat vuosien varrella muuttuneet.

– Aiemmin kuuntelijat etsivät ystävää. He kysyivät, haluaako juontaja olla heidän ystävänsä. Nykyään palautteet ovat yleisempiä. Kuuntelijat toteavat, että ohjelma oli hyödyllinen tai he antavat palautetta ohjelman käsittelemästä aiheesta, Brad Yu selittää.

Manner-Kiinassa vallalla olleen yhden lapsen politiikan vuoksi moni lapsista oli hemmoteltu mutta sisimmässään yksinäinen. Se johti ja johtaa yhä vaikeuksiin erityisesti murrosiässä. Myös varhaisnuorten itsemurhaluvut ovat korkeita.

– Haluamme johdattaa nuoria Jeesuksen tuntemiseen ja auttaa kohtaamaan ongelmia, kuten yksinäisyyttä.

Materialismi voi olla vainoja vahingollisempaa

Brad Yu mainitsee yhtenä Kiinan haasteena talouskasvun ja sen aikaansaaman materialismin. Kun talous kasvaa, myös monet kristityt vaurastuvat. Maalliset ilot ja saavutukset vievät helposti kauemmas Jumalasta.

– Materialismi voi olla vahingollisempaa kuin vainot, sillä ihmiset etsivät maallisia mielihyvänlähteitä eivätkä Jumalaa. Myös jotkut pastorit haluavat menestystä ja yhä isompia seurakuntia.

Voice of Salvationin radio-ohjelmat auttavat kristittyjä takaisin Jumalan sanan äärelle.

– Vaurastumisessa ei ole mitään pahaa, mutta sillä on merkitystä, kuinka rahaan ja menestykseen suhtautuu, Brad Yu muistuttaa.

Hän pyytää suomalaisia rukoilemaan, että Kiinan kirkot keskittyisivät Jumalan sanaan ja yhä useampi kiinalainen tukisi lähetystyötä – ja lähtisi myös itse. Kiinalaisia työskentelee paljon rakennusalalla Lähi-idän muslimimaissa, ja he ovat tervetulleita. Myös kiinan kieli kiinnostaa näissä maissa, sillä kielitaito edistää kaupankäyntiä.

– Se on meille mahdollisuus. Rukoilkaa, että Jumala voisi käyttää kiinalaisia olemaan siunaukseksi muille kansoille, Brad Yu sanoo.

Brad Yu ja Betty Lin tulevat taolaisista perheistä

– Haluamme kiittää suomalaisia, kun olette pitkään tukeneet Voice of Salvationia. Olemme kiitollisia ei ainoastaan taloudellisesta tuesta vaan rukouksesta ja kaikesta, mitä olette tehneet kiinalaisten hyväksi. Se on meille suuri todistus ja rohkaisu, sanovat Brad Yu ja hänen vaimonsa Betty Lin.

Taiwanin Taipeissa asuvat Brad Yu ja Betty Lin ovat taustaltaan taolaisia. He olivat luokkakavereita jo lukiossa, ja lukion jälkeen he lähtivät samaan yliopistoon opiskelemaan. Betty opiskeli japanin kieltä, Brad englantia.

Bradista tuli kristitty lukiovuosina ja Bettystä yliopistossa. He kävivät samassa opiskelijaseurakunnassa ja opintojen loppupuolella ryhtyivät suunnittelemaan yhteistä tulevaisuutta.

Brad Yu aloitti työt Voice of Salvationissa vuonna 2005, johtajana viisi vuotta sitten. Betty Lin puolestaan työskenteli teknologiafirmassa, kunnes meni teologiseen seminaariin. Hänen kutsunsa on evankelioimistyö lasten parissa. Valmistuttuaan kesäkuussa hän toivoo voivansa työskennellä lasten, myös ei-kristittyjen, parissa.

– Vaikka meillä ei ole omia lapsia, Jumala on laittanut sydämiimme rakkauden lapsia kohtaan, Betty Lin kertoo.

Annaleena Pakkanen

Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 3/2018.