Hyppää sisältöön

Kirkko kasvaa nopeasti, silti valtaosa kiinalaisista ei ole kuullut evankeliumia

Kiinalaisia naisia tungoksessa.

Kiinassa on valtavat mahdollisuudet evankeliumin kertomiselle, sillä kristittyjä on alle 10 prosenttia 1,4 miljardin väestöstä. Kuva: Päivi Kastepohja.

Kiina on viime vuosina muuttunut yhä vaikeammaksi maaksi vähemmistöille, varsinkin kristityille. Valvonnan monitasoista lisäämistä perustellaan terrorismin, rikollisuuden tai Kiinan valtiolle haitallisen toiminnan estämisellä. Tähän valvottavien ketjuun kuuluu myös kaikki uskonnollinen toiminta.

Kiinan protestanttinen kirkko on maailman suurin kirkko. Kristittyjä arvioidaan olevan 80–100 miljoonaa riippuen laskutavasta. Todellista lukumäärää ei tiedä kukaan.

Kiinan Raamattuseuran vuosikertomuksen mukaan kirkko kasvaa noin miljoonalla jäsenellä vuosittain. Joka tapauksessa kristittyjen määrä on alle 10 prosenttia Kiinan 1,4 miljardin väestöstä.

Joidenkin lähetysteologien mielestä Kiinassa on kristittyjä jo niin runsaasti, että kirkko pystyisi itsenäisesti julistamaan evankeliumia Jeesuksesta. Kaikki eivät jaa tätä näkemystä. Taiwanilla toimivan Voice of Salvation (Pelastuksen ääni, VOS) -radiostudion johtaja Brad Yu sanoo, että yli 90 prosenttia kiinalaisista ei ole vielä kuullut evankeliumin ilosanomaa.

Mediatyölle on tarvetta

Kiinassa perustetaan uusia seurakuntia joka viikko. Kasvuun liittyy haasteita. Pappeja ja raamatunopettajia on liian vähän. Raamatun tunteminen on heikkoa erityisesti maaseudulla.

− Mediatyölle on todella tarvetta, sanoo Brad Yu.

Lisämutkia matkaan tuovat poliittiset liikehdinnät, joista Suomessakin on uutisoitu laajasti. Esimerkkejä näistä ovat mielenosoitukset Hongkongissa, taannoiset Taiwanin presidentinvaalit tai ihmisoikeusjärjestöjen esiin nostamat pakkotoimet uiguuri-muslimeja vastaan.

Kristittyjen toimintamahdollisuuksien kaventuminen näkyy esimerkiksi siten, että Raamatun ostaminen on vaikeutunut. Kiinankielisiä Raamattuja kyllä painetaan maassa, mutta lähes kaksi kolmasosaa on tarkoitettu ulkomaanmyyntiin.

Päivi ja Ilkka Kastepohja

Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 1/2020.[vc_row”” h2=”Ryhdy Rkk-ohjelman ystäväksi!” use_custom_fonts_h2=”” h2_font_container=”” h2_use_theme_fonts=”” h2_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h2_css_animation=”” h4=”” use_custom_fonts_h4=”” h4_font_container=”” h4_use_theme_fonts=”” h4_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h4_css_animation=”””” shape=”rounded” style=”””””lg””right””Lue lisää ja liity >>” btn_style=”modern” btn_gradient_color_1=”turquoise” btn_gradient_color_2=”blue” btn_gradient_custom_color_1=”#dd3333″ btn_gradient_custom_color_2=”#eeee22″ btn_gradient_text_color=”#ffffff” btn_custom_background=”#ededed” btn_custom_text=”#666″ btn__custom_color=”#666″ btn__custom_hover_background=”#666″ btn__custom_hover_text=”#fff” btn_shape=”rounded””” btn_size=”md” btn_align=”inline” btn_button_block=”” btn_add_icon=”” btn_i_align=”left” btn_i_type=”fontawesome” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” btn_i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” btn_i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” btn_i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” btn_i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” btn_i_icon_monosocial=”vc-mono vc-mono-fivehundredpx” btn_i_icon_material=”vc-material vc-material-cake” btn_i_icon_pixelicons=”vc_pixel_icon vc_pixel_icon-alert” btn_css_animation=”” btn_custom_onclick=”” add_icon=”” i_on_border=”” i_type=”fontawesome” i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” i_icon_monosocial=”vc-mono vc-mono-fivehundredpx” i_icon_material=”vc-material vc-material-cake” i_color=”blue” i_background_style=”” i_background_color=”grey” i_size=”md” i_css_animation=”””url:http%3A%2F%2Frkk-sansa.net%2Fliity-ystavarenkaaseen%2F|||” h2_link=”” h2_el_id=”” h2_el_class=”” h4_link=”” h4_el_id=”” h4_el_class=”” custom_background=”” custom_text=”” btn_el_id=”” btn_el_class=”” btn_custom_onclick_code=”” i_custom_color=”” i_custom_background_color=”” i_link=”” i_el_id=”” i_el_class=””][vc_column] …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Lue lisää ja lahjoita >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Flahjoituskohteet%2Fkiina%2F|||”]Lähetystyö on Kiinassa vielä kesken, sillä väestöstä alle 10 prosenttia on kristittyjä.