Perheradio Krusa FM hoitaa Kambodžan haavoja
Pastori Joseph Keo Thuy äänittämässä Sansan tukemaa Perheen parhaaksi -ohjelmaa. Krusa FM:n toimitilat sijaitsevat Kambodžan pääkaupungissa, Phnom Penhissa. Kuva: Erja Tillgren.
Kristillinen radioasema Krusa FM aloitti lähetyksensä vuonna 2002. Se on osa kansainvälistä FEBC Internationalia. Sana krusa on khmerin kieltä ja tarkoittaa perhettä. Radioaseman tavoitteena onkin perheiden eheyttäminen, sillä punakhmerien aikana perherakenteet Kambodžassa hajotettiin.
Hirmuhallinto päätti, kenen kanssa piti mennä naimisiin, aviopareja vakoiltiin. Lapset erotettiin vanhemmistaan, eikä minkäänlaisia kiintymyksen tunteita sallittu. Kaikkia piti epäillä.
Pol Pot ja punakhmerit hallitsivat Kambodžaa vuosina 1975–78. He inhosivat koulutusta, yksilöllisyyttä ja vapautta ja aloittivat mittavan hävityksen. Maan perinteet, uskonto, teatteri, musiikki, sanomalehdet, koulut, kirjastot ja sairaalat hylättiin tai lakkautettiin. Kaupunkiväestö pakotettiin muuttamaan maaseudulle, jossa ihmisiä kuoli nälkään, sairauksiin ja pakkotyöhön.
Teloituksissa ja kansanmurhissa kuoli eri arvioiden mukaan 1,5–2 miljoonaa ihmistä. Jokainen kambodžalainen suku menetti jäseniään, ja jäljelle jääneet kantavat edelleen syviä haavoja sydämessään.
Menneisyyden traumoja hoidetaan radio-ohjelmissa
Väkivaltainen menneisyys ja kulttuuriperimä ovat aiheuttaneet esimerkiksi sen, että naisia pahoinpidellään. Naiset itse eivät kyseenalaista tätä. UNICEFin mukaan 40 prosenttia nuorista tytöistä uskoo, että naista saa lyödä. Naisen tulee olla näkymätön ja hiljainen, eikä hän voi olla vaikuttajan asemassa.
Krusa FM:n näkynä on tarjota eheytymistä menneisyydestä, apua nykyhetkeen ja toivoa tulevaisuuteen. Sansa tukee Krusa FM:n lähettämiä Toivoa naisille, Toivon ilta ja Perheen parhaaksi -ohjelmia.
Vaikka Kambodžassa on paljon köyhyyttä, erityisesti maaseuduilla, on monilla varaa radioon. Nykyisin yhä useammalla on myös kännykkä, jolla kuunnellaan radio-ohjelmia. Ne ovat tärkeitä, sillä niissä on opetusta mm. naisen ja miehen tasa-arvosta, lasten kasvatuksesta ja perhesuhteista. Ohjelmat osoittavat kuuntelijoille tietä Jumalan parantavaan syliin ja Isän rakkauden tuntemiseen.
− Kun näen ihmisten eheytyvän, elävän rauhassa, rukoilevan ja ylistävän Jumalaa, rohkaistun ja tiedän sydämessäni, että teemme oikeanlaista työtä, iloitsee Sopheary Hem, Krusa FM:n ja FEBC-Kambodžan johtaja.
Henkinen miinakenttä on räjähdysaltis
Pol Pot kumppaneineen on yhteinen trauma, jolta kukaan kambodžalainen ei ole ollut turvassa. Aasialaisessa kulttuurissa on vahva kasvojen menettämisen pelko. Kasvoilla näkyy hymy, vaikka sisin olisi kuinka haavoilla. Tunteet sitten ryöpsähtävät helposti hallitsemattomana kotiväkivaltana, ja koska tunteita ei osata käsitellä, siirtyvät traumat sukupolvelta toiselle.
− Kambodžassa on yhteisöllinen ja autoritaarinen kulttuuri, jossa asioita tehdään yhdessä. Se pidättelee patoutumia ja vääristymiä, joita yksilön on vaikea purkaa, kuvaa Erja Tillgren, Sansan ulkomaisen työn va. sidosryhmäpäällikkö.
− Itsenäiseen ja kriittiseen ajatteluun ei ole totuttu alhaisen koulutustason ja osittain lukutaidottomien maassa, Tillgren jatkaa. Hän vietti syksyllä 2016 kaksi kuukautta Kambodžassa tutkien ja arvioiden Sansan tukemien radio-ohjelmien vaikutusta kuuntelijoiden elämään.
Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Kambodža on kehittynyt harppauksin. Kuitenkin noin 40 prosenttia kansasta elää edelleen köyhyysrajan tuntumassa. Myös koulutustaso on monin paikoin alhainen, erityisesti vanhempi väestö voi olla vielä lukutaidotonta.
Kambodžalaisista yli 30 prosenttia on alle 14-vuotiaita ja vain noin 10 prosenttia yli 55-vuotiaita. Väestöstä 97 prosenttia on buddhalaisia, kristittyjä alle prosentti. Sansa tekee työtä, jotta jokainen heistä saisi kokea anteeksiantoa ja rakkautta.
Merja Kauppinen ja Erja Tillgren
Teksti on julkaistu huhtikuun Lähde-lehdessä 2/2017.