Hyppää sisältöön

Myös evankelioivia ohjelmia tehdään maassa maan tavalla

Paikallisradion studiossa Indonesian Balilla.

Sansan ulkomaisesta ohjelmatuotannosta 35 prosenttia on raamatunopetusta, 31 prosenttia evankelioivia ohjelmia, 22 prosenttia kristillistä kasvatusta ja 12 prosenttia sosiaalisia ohjelmia. Kuva: Annaleena Pakkanen.

Vaatturi tekee vaatteita, suutari korjaa kenkiä, leipuri leipoo. Ammatti on missio. Sansan missiona on lupaus viedä evankeliumia eteenpäin.

Pyrimme siihen, että Sansan ulkomaille menevästä tuesta hieman yli puolet kohdistuu raamatunopetusohjelmiin tai evankelioiviin mediasisältöihin. Ohjelmatuotantojen kustantamiseen suunnatuista varoista peräti 66 prosenttia menee näihin sisältöihin.

Kustantamiemme ohjelmien kokonaisuutta voidaan ajatella puuna. Evankelioivat ohjelmat ovat runko, joka kannattelee oksia ja hedelmiä. Näitä ovat uskovan kasvulle tärkeät raamatunopetus- ja kristillisen kasvatuksen ohjelmat sekä sosiaaliset ohjelmat, joiden näkökulma on lähimmäisen auttaminen muun muassa terveysvalistuksen kautta. Sosiaalisten ohjelmien osuus kokonaispotista on 12 prosenttia.

Evankelioivilla ohjelmilla pyritään nimensä mukaisesti tavoittamaan niitä, jotka eivät ole vielä Jeesuksesta kuulleet. Näiden ohjelmien tavoitteena on, että kuuntelija tai katsoja tulee uskoon.

Kohti sydäntä

Oletko ajatellut, miksi linnut eivät parvessa lentäessään sekoitu toisiinsa? Roomassa on lokakuun lopulla vuosittain valtavasti kottaraisia, riesaksi asti. Parvet kiitävät nopeasti vaihtaen koko ajan suuntaa. Niistä muodostuu taivaalle elävä kuvio, mutta linnut eivät törmää toisiinsa. Jotenkin ne kommunikoivat ja pitävät sopivan etäisyyden toisiinsa. Lintulajit eivät myöskään sekoitu. Jumalan luomistyö on ihmeellistä.

Sansan kansainvälisessä työssä on tärkeä puhua ihmisille heidän tavallaan. Yhden lajin “taivaan linnuille” pyritään viestimään heidän kielellään ja heidän ymmärtämällään tavalla. Ohjelmat – niin kuin linnutkin – kiitävät taivaan sinessä kohti maaliaan eli kotia tai sydäntä, jossa Sanalle on tilaus.

Ilmasillalla Kiinaan

Tarvitaan erilaisia viestinnän keinoja ja tapoja kertoa evankeliumi. Osa kustantamistamme evankelioivista sisällöistä on kulttuurillisista ja uskonnollisista syistä sellaisia, ettei niistä voi julkisesti kertoa.

Japanissa on tyypillistä, että kuuntelija ottaa yhteyttä radioasemaan vasta kuunneltuaan ohjelmaa vuosia. Maan kulttuuriin sopii kokonaisvaltainen evankeliointitapa, joka kunnioittaa kuuntelijaa ja kulkee tämän rinnalla.

Kiinassa kustannamme nuorille suunnattua evankelioivaa Avoimin silmin -ohjelmaa, jonka ilmasiltana toimivat internet, mobiilisovellukset ja lyhytaaltoradio. Evankeliointia ja uskoa syventävää työtä tehdään mandariinikiinaksi myös sosiaalisen median kautta internetin ja mobiilisovellusten välityksellä.

Paluuviesteinä kysymyksiä

Evankelioivat ohjelmat herättävät monenlaista vastakaikua. Mongoliassa kuuntelijat ovat lähettäneet muun muassa seuraavanlaisia kysymyksiä ja kommentteja:

Missä voisin oppia Jeesuksesta? Mikä ero on synnillä ja väärin tekemisellä? Teidän Jeesuksenne on aivopessyt teidät! Jumala loi ihmisen, mutta paha houkuttelee ihmisen tekemään väärin. Kertokaa minulle pahan alkuperä. Kun ihmisen elämä muuttuu uskon kautta, johtuuko se siitä, että hän pelkää Jumalan näkevän kaiken?

Ikäväkin palaute saattaa tuottaa hedelmää. Mongolialainen Saran lähetti aluksi lähes pilkallisia viestejä, mutta kohtasi lopulta kurjuutensa Jumalan edessä. Hän otti Jeesuksen vastaan, ja nyt hän tulee päivittäin ravituksi suomalaisten mahdollistamien FEBC:n ohjelmien kautta.

Mahdollisuuksien maanosa

Väkirikkaimman maanosan, Aasian, väkiluku kasvaa jatkuvasti. Taloudellinen ja tekninen kehitys on nopeaa. Aasiassa on 48 valtiota, joissa asuu yli 60 prosenttia maailman väestöstä. Kristittyjä on vähän kommunismin, islamin tai buddhalaisuuden puristuksessa. Seurakunnat kuitenkin kasvavat, vaikka Aasia on edelleen maailman vähiten evankelioitu alue.

Maailmaa on kohdannut koronakriisi, jonka kaikki vaikutukset näkyvät selvemmin vasta lähikuukausina. Tämä on kutsu meille kristityille kertoa yhä kirkkaammin, mistä löytyy vahva turva: Kristus-kalliolta.

Media toimii rajattomasti. Virukset eivät estä radioaaltoja, satelliittisignaalia tai internetviestintää.

Herra, minun Jumalani… Sinä olet levittänyt taivaan kuin telttakankaan ja tehnyt salisi ylisten vetten keskelle. Sinä otat pilvet vaunuiksesi ja kuljet tuulten siivillä. Sinä teet tuulista sanasi viejät… Psalmi 104:1–4

Erkki Salo

Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 2/2020.[vc_row”” h2=”Ryhdy Rkk-ohjelman ystäväksi!” use_custom_fonts_h2=”” h2_font_container=”” h2_use_theme_fonts=”” h2_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h2_css_animation=”” h4=”” use_custom_fonts_h4=”” h4_font_container=”” h4_use_theme_fonts=”” h4_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h4_css_animation=”””” shape=”rounded” style=”””””lg””right””Lue lisää ja liity >>” btn_style=”modern” btn_gradient_color_1=”turquoise” btn_gradient_color_2=”blue” btn_gradient_custom_color_1=”#dd3333″ btn_gradient_custom_color_2=”#eeee22″ btn_gradient_text_color=”#ffffff” btn_custom_background=”#ededed” btn_custom_text=”#666″ btn__custom_color=”#666″ btn__custom_hover_background=”#666″ btn__custom_hover_text=”#fff” btn_shape=”rounded””” btn_size=”md” btn_align=”inline” btn_button_block=”” btn_add_icon=”” btn_i_align=”left” btn_i_type=”fontawesome” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” btn_i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” btn_i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” btn_i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” btn_i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” btn_i_icon_monosocial=”vc-mono vc-mono-fivehundredpx” btn_i_icon_material=”vc-material vc-material-cake” btn_i_icon_pixelicons=”vc_pixel_icon vc_pixel_icon-alert” btn_css_animation=”” btn_custom_onclick=”” add_icon=”” i_on_border=”” i_type=”fontawesome” i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” i_icon_monosocial=”vc-mono vc-mono-fivehundredpx” i_icon_material=”vc-material vc-material-cake” i_color=”blue” i_background_style=”” i_background_color=”grey” i_size=”md” i_css_animation=”””url:http%3A%2F%2Frkk-sansa.net%2Fliity-ystavarenkaaseen%2F|||” h2_link=”” h2_el_id=”” h2_el_class=”” h4_link=”” h4_el_id=”” h4_el_class=”” custom_background=”” custom_text=”” btn_el_id=”” btn_el_class=”” btn_custom_onclick_code=”” i_custom_color=”” i_custom_background_color=”” i_link=”” i_el_id=”” i_el_class=””][vc_column] …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Lue lisää ja lahjoita >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Flahjoituskohteet%2Fevankelioivat%2F|||”]Sansan kesäkeräys 2020 suuntautuu evankelioiviin ohjelmiin.