Sansan tukemat ohjelmat vammaisille saivat tunnustusta Mongoliassa
Wind FM:n radio-ohjelmia voi seurata myös Facebook Livestä. Kuvakaappaus.
Sansan yhteistyökumppani, perheradio Wind FM lähettää Mongoliassa viikoittain viisi tuntia vammaisuutta käsitteleviä radio-ohjelmia, jotka osallistavat myös vammaiset ja heidän vanhempansa. Mongolian työ- ja sosiaaliministeriö antoi hiljattain tunnustusta radioaseman työlle ja nimesi sen “vammaisia osallistavan mediaorganisaation” palkinnon saajaksi.
Wind FM on lähettänyt keväästä 2020 alkaen joka viikko viisi tuntia ohjelmaa erityislapset ja heidän vanhempansa osallistaen ja huomioon ottaen. Ohjelmissa keskustellaan autismista, downin oireyhtymästä, näkö- ja kuulovammaisuudesta, kotiväkivallan ja seksuaalisen häirinnän sekä hyväksikäytön vastaisesta toiminnasta.
Sansa tukee näiden ohjelmien tuottamista ja lähettämistä Mongolian pääkaupungin Ulaanbaatarin Wind FM -radioasemalta. Ohjelmissa kuullaan sekä vammaisia itseään että asiantuntijoita.
Jumalan rakkautta ja positiivista asennetta
Perheradio Wind FM on osa kansainvälistä FEBC-järjestöä (Far East Broadcast Company). Wind FM:n johtaja B. Boldsaikhan kertoo, että ohjelmilla halutaan välittää Jumalan rakkautta ja positiivista asennetta vammaisia kohtaan sekä koteihin että yhteiskuntaan.
Tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta vammaisista osana yhteiskuntaa. Tavoitteena on myös, että kuuntelijat oppivat sukupuolten välisestä tasa-arvosta, väkivallattomuudesta ja lasten hyvinvoinnista.
Vanhemmat jakavat ohjelmissa omia kokemuksiaan vammaisten lasten vanhempina. Ohjelmissa annetaan vinkkejä erityislasten kasvatukseen sekä lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen kehittämiseen. Vanhemmat voivat kysyä esimerkiksi, kuinka toimia aggressiivisen lapsen kanssa.
Myadag on yksi ohjelman vapaaehtoisista juontajista. Hän kertoo, että ohjelmassa kuullaan myös uutisia, musiikkia, taidetta ja kulttuuria.
− Haluamme, että vammaiset voivat kuulla ja nähdä nämä asiat esimerkiksi viittomakielen kautta.
Kahdeksanvuotiaan autistisen pojan äiti Tungaa on toinen ohjelman vapaaehtoisista juontajista. Hänellä ei ole aiempaa kokemusta radiotyöstä tai juontamisesta, mutta hän sai radioasemalta kannustusta ja opetusta ohjelmien juontamiseen.
− Olen löytänyt paljon tietoa, vertaistukea ja uusia kontakteja ohjelmanne kautta. On ihanaa, kun voin kertoa kuuntelijoille, että autistiset lapset eivät ole sairaita, hän sanoo.
Sirpa Rissanen