Hyppää sisältöön

Susilowati Makitan rukoilee: ”Herra, anna heille mahdollisuus tuntea sinut”

Susilowati Makitan torilla

Indonesian Hanna-työtä koordinoiova Susilowati Makitan (oik.) ostoksilla jaavalaisen Batun pikkukaupungin aamutorilla. Kuva: Annaleena Pakkanen.

– Indonesialaisista 80–90 prosenttia on muslimeja. Unelmoin, että eräänä päivänä kaikki naiset Indonesiassa tuntevat Kristuksen. Kun olen musliminaisten ympäröimänä, rukoilen: Herra, anna heille mahdollisuus tuntea sinut. Tämä ei ole minun työtäni vaan sinun, sanoo Susilowati Makitan, joka koordinoi Indonesian Hanna-työtä.

Kansainvälinen Hanna-rukousliike toimii 125 maassa, joista yksi on Indonesia. Hanna-liikkeen kulmakiviä ovat 85 kielellä julkaistava rukouskalenteri sekä Naiset toivon -lähteellä radio-ohjelmat, joita toimitetaan 69 kielellä. Suomalaiset tukevat Indonesiassa sekä indonesian- että jaavankielisiä ohjelmia.

Naistenohjelmia vuodesta 1999

Indonesiankielisten Naiset toivon lähteellä -ohjelmien tuotanto alkoi vuonna 1999 ja jaavankielisten vuonna 2003.

– Brasilialaissyntyisen Hanna-liikkeen perustajan puoliso Edmund Spieker tutustutti minut Hanna-työhön ja rohkaisi ohjelmien tuottamiseen. Niin kokosin tuotantotiimin, kertoo Susilowati Makitan.

Edmund Spieker rohkaisi tuottamaan ohjelmia myös Indonesian heimokielillä, mutta heimokieliä taitavia käsikirjoittajia, juontajia ja kääntäjiä on vaikea löytää.

Susilowati Makitan asuu ja työskentelee Jaavan saaren itäosassa, Batun kaupungissa, jossa on kansainvälisen medialähetysjärjestö TWR:n Indonesian-toimipiste. TWR-Indonesian henkilökunta auttaa ohjelmien jälkihoidossa, esimerkiksi kuuntelijapalautteeseen vastaamisessa.

Ohjelmia kymmenissä paikallisradioissa

Naiset toivon lähteellä -ohjelmalla on paljon kuuntelijoita Keski-Jaavalla, Sumatralla ja Kalimantanissa. Susilowati Makitan suree, ettei voi varojen puutteen vuoksi matkustaa tapaamaan kaikkia laajalla alueella asuvia kuulijoita.

– Keskityn siksi ohjelmien levittämiseen mahdollisimman monelle paikalliskanavalle, jotta yhä useammat naiset voisivat kuulla Jumalan rakkaudesta.

Tällä hetkellä indonesiankielisiä ohjelmia lähetetään 43:lla ja jaavankielisiä 17 paikalliskanavalla, ja toiminta laajenee.

– Annamme paikallisasemille näytteitä ohjelmistamme, ja asemat valitsevat, mitä haluavat lähettää. Yleensä maksamme lähetysajasta, mutta jotkut kanavat eivät veloita mitään.

Kertokaa Jeesuksesta lapsille ja naapureille!

Susilowati Makitan puhuu kohtaamilleen naisille Jeesuksesta monin eri tavoin. Hän haluaa rohkaista kaikkia kristittyjä naisia puhumaan Jeesuksesta lapsilleen ja naapureilleen. Joskus tilaisuus kertoa Jeesuksesta kilpistyy pelkoon:

– Olen joskus varuillani muslimijohtajien vuoksi, etten tekisi mitään heidän uskontonsa kannalta väärää. Se voisi vaikeuttaa toimintaamme. Paras tapa on rukoilla ja säilyttää hyvät välit.

Jos Indonesian Hanna-työllä olisi enemmän varoja, Susilowati Makitan haluaisi käyttää niitä jälkihoitoon, pitää terveysseminaareja sekä tarjota ilmaista terveydenhuoltoa ja ruokaa köyhille naisille. Jo nyt kaikkein köyhimmille jaetaan ruoka-apua.