Uusia kuuntelijaryhmiä syntyy Kambodžaan pastoreiden avulla
Sansa tukee Kambodžassa Toivoa naisille -työn lisäksi radio-ohjelmia Toivon ilta ja Perheen parhaaksi, perheseminaareja sekä sosiaalisen median kehitystyötä. Kuva: Erja Tillgren.
Toivoa naisille -ohjelmat leviävät Kambodžassa seurakuntien pastoreiden avustuksella. He jakavat cd-levyille tai muistitikuille tallennettuja ohjelmia oman seurakuntansa lisäksi muihinkin seurakuntiin. Ohjelmia kuunnellaan kuuntelijaryhmissä usein sunnuntain jumalanpalveluksen jälkeen.
Pastori Soun Ly on yksi ohjelmien levittäjistä. Hänen mukaansa ohjelmat auttavat seurakunnan johtajia heidän työssään.
– Ohjelmat tuovat sisältöä naisten kokoontumisiin. Niissä puhutaan jokapäiväiseen elämään liittyvistä asioista kuten perheestä ja terveydestä. Naiset saavat kuulla myös Jumalan sanaa.
Chan Phy on yksi heistä, jotka ovat päässeet ohjelman äärelle pastori Lyn toiminnan seurauksena.
– Ohjelma on hyvä, se tuo iloa ja toivoa. Voin myös oppia terveydestä ja sairauksista.
Kambodžan Toivoa naisille -työn koordinaattori Navy So kertoo pastori Molysta, joka jakoi ohjelmia seurakuntien johtajille heidän yhteisessä tapaamisessaan. Suurimmassa osassa näistä seurakunnista ei vielä ollut kuuntelijaryhmää, joten uudet ihmiset saivat mahdollisuuden kuulla ohjelmia.
Toivoa naisille -ohjelmat ovat ohjelmamalli, jonka on kehittänyt kansainvälinen medialähetysjärjestö TWR. Samannimisiä ohjelmia lähetetään yli 73 maassa radion ja muiden medioiden välityksellä. Ohjelman alkuosa räätälöidään kussakin maassa sikäläisiä kuulijoita kiinnostavaksi.
Suomalaiset tukevat ohjelmien tuottamista ja lähettämistä 11 kielellä. Kokonaisuuteen kuuluu myös rukouskalenteri, jossa on lyhyt rukous kuukauden jokaiselle päivälle. Kalenteria käyttää yli 110 000 rukoilijaa eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.
Uusi opiskelijaryhmä
Normaaliaikaan Kambodžan Toivoa naisille -työntekijät vierailevat kuuntelijaryhmien luona eri maakunnissa, joita on yhteensä 24. Koronan takia monien kuuntelijaryhmien tapaamiset ovat olleet tauolla.
Maan pääkaupungissa Phnom Penhissa on kuitenkin aloittanut uusi ryhmä, jota työntekijät kävivät tapaamassa.
Ryhmässä on kaikkiaan 20 naista. He ovat pääasiassa opiskelijoita ja asuvat opiskelija-asuntolassa. Vierailun aikaan paikalla oli puolet, muut olivat töissä.
– He ovat kuunnelleet ohjelmia noin vuoden ajan keskiviikkoisin kello 18.30. Suurin osa heistä ei vielä tunne Jeesusta henkilökohtaisesti. Luimme yhdessä Raamattua ja keskustelimme, mitä ajatuksia se herätti. Toivomme, että vierailu rohkaisee heitä. Haluamme osoittaa, että välitämme heistä ja haluamme ystävystyä heidän kanssaan, Navy So sanoo.
Sosiaalinen media tavoittaa
Koronan aikaan Kambodžan Toivoa naisille -työssä on kehitetty sosiaalisen median sisältöjä. Yhteisöpalvelu Facebook tavoittaa kuukaudessa yli 16 000 ihmistä, ja yli 11 000 käyttäjää reagoi päivityksiin eli painaa esimerkiksi peukkupainiketta. Päivityksiä jaetaan kuukaudessa eteenpäin yli 2 000 kertaa.
Kanha-niminen nainen kertoo löytäneensä ohjelmat Facebookin kautta. Hän ilmoittaa katsovansa päivittäin myös lyhyen rukousvideon.
– Pidän todella ohjelman nimestä Toivoa naisille. Se muistuttaa siitä, että meillä on toivoa, jonka Jeesus antaa.
Toinenkin Facebookin käyttäjä kertoo osallistuvansa päivittäiseen rukoukseen sosiaalisessa mediassa.
– Uskon, että Jumala on kutsunut Toivoa naisille -työn tavoittamaan videon avulla heitä, jotka ovat menettäneet toivonsa. Serkkuni on kuunnellut rukouksen joka päivä, ja nyt hän pyysi minua ostamaan itselleen Raamatun. Hän ei ole vielä löytänyt uskoa.
Toivoa naisille -työn koordinaattori Navy So sanoo, että videoiden tarkoitus on rohkaista ihmisiä jättämään kielteiset tunteensa ja huolensa Jumalan käsiin.
– Teemme paljon työtä sosiaalisessa mediassa ja saamme runsaasti palautetta. Olemme yhteydessä kuulijoihimme puhelimen ja sosiaalisen median välityksellä. Olemme koko pandemian ajan tehneet myös uusia ohjelmia.
Radiotakin tarvitaan
Kaikki eivät kuitenkaan voi käyttää sosiaalista mediaa. Yksi heistä on Savoun-niminen nainen. Hän on sokea ja kuuntelee ohjelmaa radiosta.
– Vaikka en voi käydä enää kirkossa, voin kuunnella Jumalan sanaa Toivoa naisille -ohjelmissa.
Sav Thai kertoo koronapandemian mukanaan tuomista taloudellisista vaikeuksista.
– Aloin kasvattaa vihanneksia ja saan nyt rahaa perheen elättämiseen. Osallistun kirkossa kuuntelijaryhmään, jossa voimme rohkaista toisiamme ja oppia lisää. Autan myös ryhmäläisiä löytämään Toivoa naisille -ohjelmat Facebookin kautta.
Pean-niminen nainen kiittää ohjelmasta, joka käsitteli masennusta ja alakuloa.
– Ohjelma muistutti, että voin puhua Jumalalle ja etsiä apua. Käytin paljon aikaa Jumalalle puhumiseen ja kertomiseen, mitä minulle on tapahtunut. Jumala teki ihmeen. Hän täytti tarpeeni ja ongelmaani löytyi ratkaisu. Hän antoi minulle työtä, ja nyt minulla on palkka perheen elättämiseen.
Liisa Heinänen