Hyppää sisältöön

Webinaari innosti ja haastoi − lähetystehtävä on yhä kesken

Arto Antturi ja Juha Auvinen lähetyswebinaarissa.

Sekä Sansan nykyinen toiminnanjohtaja Arto Antturi että pian eläkkeelle jäävä Senior Advisor, rovasti Juha Auvinen vakuuttavat, että nyt on medialähetystyön aika. Kuva: Sami Heinomo.

− Kuuntelijat kertovat meille päivittäin, etteivät he olleet kuulleet Jeesuksesta, ennen kuin löysivät TWR:n ohjelmia. Monet sanovat sattumalta törmänneensä omalla kielellään lähetettyyn ohjelmaan. Me sanomme, että se oli Jumalan määräämä “sattuma”, kertoi TWR-Intian johtaja George Philip videotervehdyksessään Maitten ääriin asti! -lähetyswebinaarissa perjantaina 9. lokakuuta.

Sansan yhteistyökumppani TWR-Intia toimii 1,3 miljardin asukkaan maassa, jonka väestöstä puolet on alle 24-vuotiaita. Omat haasteensa tuo se, että Intiassa on 1452 kieltä tai murretta. Vaikka kristinusko tuli maahan jo vuonna 52, kristittyjä on George Philipin mukaan edelleen vain 2,3 prosenttia.

TWR-Intia on laajentanut työtään nopeasti, ja nyt ohjelmia on jo 140 kielellä. George Philip korosti, että yksin työ ei onnistu. Vuosien saatossa Sansa on tukenut Intiassa yli 20 kielellä tehtäviä radio-ohjelmia, hindinkielistä tv-ohjelmaa ja nykyään myös työtä sosiaalisessa mediassa.

− Olemme erittäin kiitollisia, että yhdessä Sansan kanssa olemme voineet tavoittaa myös pieniä kieliryhmiä. Näitä ihmisiä ei olisi muutoin tavoitettu.

Myös Toivoa naisille -ohjelmat, joita Sansa tukee Intiassa neljällä kielellä, ovat saaneet George Philipin mukaan paljon hyvää aikaan:

− Ohjelmat ovat auttaneet naisia tuntemaan Kristuksen henkilökohtaisesti sekä auttaneet heitä ymmärtämään oman arvonsa Hänessä. Tämä on merkityksellistä, sillä Intiaa pidetään usein yhtenä pahimmista maista naisille.

TWR-Intian haasteena on muun muassa se, että monissa pienissä kieliryhmissä on vain vähän lukutaitoisia kristittyjä. Siksi käsikirjoittajan tai kääntäjän löytäminen ohjelmiin on välillä vaikeaa. Medialähetysjärjestöllä on tärkeä rooli kirkkojen ja muun kristillisen toiminnan rinnalla.

− Haluamme nähdä, että kirkot vahvistuvat Jumalan Sanasta, ja ne puolestaan voivat tavoittaa muita. Työmme tavoittaa jatkuvasti lisää ihmisiä ja tuottaa satoa. Näin paikkaamme työntekijöiden vähyydestä johtuvaa aukkoa. Näin tavoitamme maan ääret!

Sydämen tyhjyys on “maitten ääret”

Maitten ääriin asti! -lähetyswebinaarin nimi tuli virrestä 426, jonka rovasti K.V. Tamminen kirjoitti vuonna 1911 vietettyyn Japanin-lähettien juhlaan. Alkuperäisistä kymmenestä säkeistöstä yksi oli omistettu Japanille. Myös webinaariin saatiin videotervehdys Japanista.

− Teema “Maitten ääriin asti” on muutakin kuin maantiedettä. On kyse myös sielusta. Meillä kaikilla on sydämessä tyhjyyttä, jota voisi kutsua “maitten ääriksi”, sanoi FEBC-Japanin apulaisjohtaja Takanori Nagakura.

Hänen mukaansa monet japanilaiset, jotka sanovat olevansa buddhalaisia tai shintolaisia, eivät todellisuudessa usko omaan uskoonsa. Uskonto on heille pikemminkin suvun uskoa tai paikallisia tapoja. Maassa on voimakas yhteisöllinen paine.

Siksi Takanori Nagakuran mielestä evankelisen lähetystyön tärkeimpiä tehtäviä Japanissa on rakentaa henkilökohtaisia ja luotettavia suhteita ihmisten kanssa. Vain tällaisen suhteen pohjalta japanilainen voi tutustua Jeesukseen.

Yksi tällainen suhteen rakentaja ja rinnalla kulkija on FEBC-Japanin eläkkeellä oleva johtaja Keiko Yoshizaki. Hän on tehnyt rakastettua ja myös Sansan tukemaa Keikon kirjelaatikko -ohjelmaa pian jo puoli vuosisataa.

− On kulunut 170 vuotta protestanttisen lähetystyön alkamisesta Japanissa ja 500 vuotta katolisen lähetystyön alkamisesta. Japanissa on edelleen vain 0,5 prosenttia kristittyjä. Eittämättä Japani on “maan ääret” koko kristilliselle kirkolle, totesi Takanori Nagakura.

Maitten ääret kotiovillamme

Sansan toiminnanjohtaja vuodesta 2002 ja nykyinen Senior Advisor, rovasti Juha Auvinen muistutti omassa puheenvuorossaan, että vaikka “maitten ääret” viittaa kaukaisiin maihin, pakolaisten ja maahanmuuttajien myötä ne ovat nyt myös kotiovillamme.

− Hengellisessä mielessä maitten ääret voivat olla ihmisen sydämessä, oli hän missä päin maailmaa tahansa.

Juha Auvinen korosti, että Jeesuksen antama lähetyskäsky on edelleen voimassa ja lähetystehtävä on kesken: Vain noin yksi kolmasosa maailman ihmisistä tuntee Kristuksen, ja heistä suurin osa elää Aasiassa.

− Yli 60 prosenttia maailman ihmisistä elää Aasiassa, mutta vain muutama prosentti globaalista lähetystyöstä suuntautuu sinne. Kun koko maailmassa on 50 maata, joissa kristittyjen osuus väestöstä on alle 10 prosenttia, näistä 40 sijaitsee Aasiassa.

Sen vuoksi Sansan työn painopistettä on Juha Auvisen johtajakaudella siirretty yhä vahvemmin Aasiaan. Kiinassa Sansa on tukenut kristillistä mediatyötä jo 46 vuotta ja Intiassa 32 vuotta. Sittemmin Sansa on aloittanut työn tukemisen ja tekemisen myös Indonesiassa, Japanissa, Mongoliassa, Kambodžassa ja Thaimaassa.

Digitaalisen viestinnän kasvun ansiosta yhä suurempi joukko ihmisistä on tavoitettavissa kristillisillä mediasisällöillä. Tämä on Juha Auvisen mukaan tärkeää erityisesti maissa, joissa kristittynä eläminen on vaikeaa mutta älykännykän käyttö jokapäiväistä.

Evankeliumin muutosvoima leviää yksilöstä yhteisöön

Arto Antturi aloitti Sansan toiminnanjohtajana syyskuussa, ja Juha Auvinen jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Katsoessaan työvuosiaan taaksepäin Juha Auvinen kertoo, että häntä on innostanut sen näkeminen, mitä Jumala tekee maailmassa median kautta.

− Olen tavannut eri maissa ihmisiä, jotka ovat kuunnelleet radiota, katsoneet televisiota tai käyttäneet nettiä ja somea. Minua on rohkaissut nähdä ja kuulla, mitä Jumalan elävä sana on Pyhän Hengen vaikutuksesta heissä saanut aikaan. Muutos ulottuu paitsi hengelliseen, usein myös sosiaaliseen ja koko muuhun elämään. Evankeliumin muutosvoima vaikuttaa yksittäisten ihmisten, perheiden ja kokonaisten yhteisöjen elämässä, hän summasi.

Webinaarissa kuultiin myös Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikan alustus Ristin riemusanomasta, vaikka hän ei itse päässyt paikalle. Kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jukka Kääriäinen puhui vanhurskauttamisopista aasialaisessa ja erityisesti kiinalaisessa kontekstissa. Lisäksi kuultiin Arto Antturin puheenvuoro, ja videon välityksellä SAT-7 Parsin toiminnanjohtaja Panayiotis Keenan puhui mm. Iranista.

Annaleena Pakkanen[vc_row”” h2=”Ryhdy Rkk-ohjelman ystäväksi!” use_custom_fonts_h2=”” h2_font_container=”” h2_use_theme_fonts=”” h2_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h2_css_animation=”” h4=”” use_custom_fonts_h4=”” h4_font_container=”” h4_use_theme_fonts=”” h4_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h4_css_animation=”””” shape=”rounded” style=”””””lg””right””Lue lisää ja liity >>” btn_style=”modern” btn_gradient_color_1=”turquoise” btn_gradient_color_2=”blue” btn_gradient_custom_color_1=”#dd3333″ btn_gradient_custom_color_2=”#eeee22″ btn_gradient_text_color=”#ffffff” btn_custom_background=”#ededed” btn_custom_text=”#666″ btn__custom_color=”#666″ btn__custom_hover_background=”#666″ btn__custom_hover_text=”#fff” btn_shape=”rounded””” btn_size=”md” btn_align=”inline” btn_button_block=”” btn_add_icon=”” btn_i_align=”left” btn_i_type=”fontawesome” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” btn_i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” btn_i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” btn_i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” btn_i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” btn_i_icon_monosocial=”vc-mono vc-mono-fivehundredpx” btn_i_icon_material=”vc-material vc-material-cake” btn_i_icon_pixelicons=”vc_pixel_icon vc_pixel_icon-alert” btn_css_animation=”” btn_custom_onclick=”” add_icon=”” i_on_border=”” i_type=”fontawesome” i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” i_icon_monosocial=”vc-mono vc-mono-fivehundredpx” i_icon_material=”vc-material vc-material-cake” i_color=”blue” i_background_style=”” i_background_color=”grey” i_size=”md” i_css_animation=”””url:http%3A%2F%2Frkk-sansa.net%2Fliity-ystavarenkaaseen%2F|||” h2_link=”” h2_el_id=”” h2_el_class=”” h4_link=”” h4_el_id=”” h4_el_class=”” custom_background=”” custom_text=”” btn_el_id=”” btn_el_class=”” btn_custom_onclick_code=”” i_custom_color=”” i_custom_background_color=”” i_link=”” i_el_id=”” i_el_class=””][vc_column] …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Katso webinaari >>””””””url:https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DLw_n3llUNiE||target:%20_blank|”]Webinaaritallenne löytyy YouTubesta.