Hyppää sisältöön

Eritrea: “Sansan tukemat ohjelmat ovat tärkeimmät”

Eritrean evankelisluterilaisen kirkon pääsihteeri Temesghen Berhane.

Eritreassa monet nuoret haaveilevat muutosta Eurooppaan tai Amerikkaan. Radio-ohjelmat luovat tulevaisuuden toivoa ja kannustavat elämässä eteenpäin, sanoo Eritrean evankelisluterilaisen kirkon pääsihteeri Temesghen Berhane. Kuva: Ole Sørensen.

– Sansan tukemat tigrinjankieliset nuorille ja perheille suunnatut ohjelmat ovat kirkkomme tärkeimmät radio-ohjelmat, sanoo Eritrean evankelisluterilaisen kirkon, ELCE:n, pääsihteeri Temesghen Berhane.

Sitten hän selittää, miksi. Ohjelmista ihmiset saavat monenlaista tärkeää, elämää vahvistavaa tietoa. Eritreassa tyttöjen ympärileikkaus on edelleen hyvin yleistä, ja ohjelmissa esimerkiksi kampanjoidaan sitä vastaan.

Monet nuoret kokevat olonsa juurettomaksi eivätkä löydä elämäänsä Eritreassa, vaan haaveilevat Eurooppaan tai Amerikkaan muutosta ja helposta elämästä. ELCE:n nuorille suunnatut radio-ohjelmat luovat tulevaisuuden toivoa ja kannustavat elämässä eteenpäin vaikeista oloista huolimatta.

Mediatyötä kontrollin alla

Eritrean valtio on tänä vuonna kuudentena Open Doors -järjestön julkaisemassa, kristityille vaarallisimpien maiden World Watch List -listauksessa. Kotikokoontumiset on kielletty, ja kristittyjä on laitettu vankilaan heidän kokoontuessaan yhteen muualla kuin hyväksytyissä kirkoissa.

Valtio on hyväksynyt uskonnoista islamin ja kolme kristillistä kirkkoa, joilla on pitkät perinteet maassa. Eritrean evankelisluterilainen kirkko on yksi näistä, mutta senkin toimintaa ja kasvua valtion säännöt rajoittavat.

Sairaala-, koulu- tai vankilavierailut ovat kiellettyjä. Kirkon omia radio-ohjelmia ei voi tehdä Eritreassa, siksi ne vain käsikirjoitetaan siellä.

Radio-ohjelmia yli 50 vuotta

Eritrean evankelisluterilainen kirkko syntyi, kun ortodoksikirkon uudistushenkiset papit tapasivat Eritreaan meriteitse rantautuneet ja Etiopiaan matkalla olleet ruotsalaiset lähetystyöntekijät 1860-luvulla.

Radiotyö alkoi sata vuotta myöhemmin tigrinjankielisten ohjelmien tuotannolla Etiopiassa. Nykyään ohjelmat käsikirjoitetaan Asmarassa, äänitetään Tukholmassa ja Nairobissa ja radioidaan TWR:n isoilta lyhytaaltolähettimiltä.

Eritrean väestöstä 70 prosenttia asuu maaseudulla, huonojen yhteyksien päässä. Paikasta toiseen liikkuvia paimentolaisia on paljon, ja he kantavat radioita mukanaan. Lyhytaaltoradiolähetykset ovat edelleen suosittuja, koska kännyköitä on vähän ja internet on kallis.

Kristiina Erelä