Hyppää sisältöön

Kun etiopialainen Jemal meni moskeijan sijasta kirkkoon

Katunäkymää Etiopiassa.

Waliso sijaitsee oromo-alueella, keskellä Etiopiaa. 40 000 asukkaan kaupungissa näkee paljon Etiopian tuk-tukeja (amharaksi badzadz). Kuva: Kristiina Erelä.

Muslimiperheessä kasvanut Jemal Ali Bor seisoi joen rannalla ja katsoi silmät kyynelissä toiselle puolelle. Ystävällä oli siellä hätä, mutta joki oli liian leveä ylitettäväksi.

Yhtäkkiä luurangolta näyttävä Muhammed seisoi Jemalin vierellä. “Minä en pysty auttamaan sinua joen yli, mutta katso ympärillesi”, sanoi tämä Muhammed. Jemal katsoi, ja näki Jeesuksen seisovan takanaan. Jeesus sanoi: “Minä voin auttaa sinua!” Samassa Jemal huomasi olevansa joen toisella puolella, ystävän kotiin vievällä tiellä.

Tähän Jemal heräsi. Uni oli tehnyt häneen niin syvän vaikutuksen, ettei hän enää pystynyt menemään moskeijaan, vaan meni kirkkoon.

Myöhemmin Jemal näki vielä toisen unen. Likaisen veden äärellä Jeesus auttoi häntä peseytymään puhtaaksi. Tämän unen jälkeen Jemal halusi kääntyä kristityksi. Hän kävi opetuslapseuskoulua kuusi kuukautta.

Jeesus ilmestyi vielä kerran hänelle unessa ja kehotti häntä käymään edelleen moskeijassa ja puhumaan siellä totuutta. Jemal totteli. Moskeijassa ollessaan hän tunnisti siellä muitakin salaisia Jeesuksen seuraajia.

Totuuden tietä Sansan tuella

Amharan- ja oromonkielisten ohjelmien tuottaja Jemal Ali Bor tuntee sekä Raamatun että Koraanin. Hän käyttää omissa ohjelmissaan Koraania siltana Raamatun opetuksiin. Koraanissa esimerkiksi sanotaan, että Raamattu on totuuden kirja, jota musliminkin tulee seurata. Jemal kertoo kuulijoilleen myös, että Raamattu on vanhempi kuin Koraani.

Jemal kehottaa lukemaan Raamattua, opettaa mitä synti on, miten se vaikuttaa ihmiskunnassa ja mikä on siihen lääke. Samalla hän kertoo Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Hän opettaa myös rakkaudesta, sillä Raamattu on täynnä rakkautta.

Jemalin tuntevat maanalaiset kristityt kertovat muslimiyhteisössä hänen oromonkielisestä radio-ohjelmastaan nimeltä Totuuden tie ja kehottavat kuuntelemaan sitä. Ihmiset haluavat oppia tuntemaan totuuden, kuuntelevat ja kertovat toisillekin ohjelmasta. Tämän vuoden alkupuolella kastettiin 18 ohjelman kautta Jeesuksen löytänyttä.

Turvallisuussyistä ohjelmassa ei kerrota yhteystietoja, mutta Jemalin ohjelman jälkeen radioitavassa ohjelmassa on yhteystiedot. Ihmiset soittavat siihen numeroon, ja saavat vastauksia kysymyksiinsä.

Totuuden tie -ohjelmaa on nyt tehty lähes kuusi vuotta. Moni on tullut uskoon sen kautta. Jemal pyytää rukoilemaan uusien uskovien puolesta, ja jotta hän voisi vierailla heidän luonaan ja viedä heille Raamattuja. Hän pyytää myös rukoilemaan varjelusta itselleen ja perheelleen.

Kristiina Erelä

Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 2/2019.