Hyppää sisältöön

Sansa mukana Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksessa Namibiassa

LML:n yleiskokous

Nigerian luterilaisen Kristuksen kirkon arkkipiispa Musa Panti Filibus on toinen afrikkalainen LML:n puheenjohtajana. Tansanian evankelis-luterilaisen kirkon piispa Josiah Kibira hoiti tehtävää vuosina 1977−1984. Kuva: Albin Hillert/LML.

Luterilaisen maailmanliiton (LML) yleiskokouksessa 10.−16. toukokuuta Namibian Windhoekissa oli edustettuna myös Medialähetys Sanansaattajat (Sansa). Kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala korostaa, että kokouksessa saattoi syventää kumppanuutta yhteistyökirkkojen ja -järjestöjen kanssa ja luoda suhteita mahdollisiin tuleviin kumppaneihin.

− Koska Sansa on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon medialähetysjärjestö, se haluaa olla mukana maailmanlaajassa luterilaisessa kirkossa. LML on meille tärkeä yhteistyökumppani, koska se hallinnoi monia hankkeita, joita Sansa tukee ja tekee paikallisten luterilaisten kirkkojen kanssa, Timo Reuhkala jatkaa.

− Esimerkkeinä viestintäkoulutus Aasian ja Afrikan kirkoissa, kuten Indonesian luterilaisissa teologisissa seminaareissa ja yhteistyössä Intian luterilaisten kirkkojen yhteistyöelimen (UELCI) kanssa. Afrikassa Sansa tukee LML:n kautta fulfuldenkielisiä radio-ohjelmia, jotka valmistaa Kamerunin evankelis-luterilaisen kirkon Studio Sawtu Linjiila. Niitä voi kuunnella laajalla alueella Saharan eteläpuolella, Länsi- ja Keski-Afrikassa.

Medialähetystyötä tunnetuksi

Lähetystyö ei näkynyt Timo Reuhkalan mukaan kovin paljon LML:n kahdennentoista yleiskokouksen esityksissä ja päätöksissä. Kokouksessa oli kuitenkin runsaasti mahdollisuuksia keskustella lähetystyöhön liittyvistä asioista eri kirkkojen johtajien kanssa.

− Yleiskokous oli erinomainen paikka verkostoitua ja tehdä medialähetystyötä tunnetuksi. Olen muun muassa kysellyt monien kirkkojen edustajilta, onko ja millaisia älypuhelinsovelluksia niillä on.

Windhoekissa osanottajia oli lähes 800, joista yli 20 Suomesta. Varsinaisia delegaatteja oli lopulta paikalla vähän päälle 300, joista suomalaisessa valtuuskunnassa kahdeksan.  Lisäksi mukana oli neuvonantajia, vieraita ja henkilökuntaa. Suomesta neuvonantaja-statuksella osallistui kokoukseen Kirkkohallituksen, Kirkon Ulkomaanavun, Suomen Lähetysseuran ja Sansan edustajia.

Vapautetut Jumalan armosta

Yleiskokouksen pääteemana oli Vapautetut Jumalan armosta, millä Martti Luther tarkoitti vapautumista synnin vallasta. Näin 500-vuotismerkkivuonna reformaatio olikin voimakkaasti esillä. LML:n puheenjohtajan tehtävästä Windhoekissa luopunut Jordanian ja Pyhän maan evankelis-luterilaisen kirkon piispa Munib A. Younan kannusti luterilaisia jatkuvaan reformaatioon.

− Jatkuvassa reformaatiossa on selkeästi kaksi erilaista lähestymistapaa. Molemmat lähtevät Lutherin ajatuksesta, että kirkkoa pitää uudistaa aina. Hänen mukaansa pitää välillä palata alkujuurille ja puhdistaa kirkkoa siihen kertyneistä ylimääräisistä asioista. Toinen tapa nähdä jatkuva reformaatio on kirkon uudistaminen koko ajan niin, ettei se jämähdä paikoilleen. Silloin kirkkoa saatetaan uudistaa vähän ajan hengessä, jolloin se saa helposti historiallisesta tilanteesta nousevia painotuksia, Timo Reuhkala erittelee.

Namibia on Afrikan luterilaisin maa

Yleiskokous valitsi Luterilaisen maailmanliiton uudeksi puheenjohtajaksi tohtori Musa Panti Filibuksen, joka toimii Nigerian luterilaisen Kristuksen kirkon arkkipiispana. Filibus ja Reuhkala tuntevat toisensa jo 2000-luvun alusta, jolloin molemmat työskentelivät LML:n tehtävissä Genevessä. Ekumeniikan dosentti Minna Hietamäki valittiin toiseksi kuusivuotiskaudeksi LML:n neuvostoon, joka on maailmanliiton ylin päättävä elin vuosikokousten välissä.

LML perustettiin vuonna 1947. Se edustaa noin 75 miljoonaa luterilaista 145 jäsenkirkossa ja 98 maassa. Namibiassa on kolme luterilaista kirkkoa ja sen asukkaista noin 90 prosenttia on kristittyjä. Lähetystyötä ovat maassa tehneet erityisesti britit, saksalaiset ja suomalaiset. Myös nykyinen presidentti Hage G. Geingob kertoi olevansa luterilainen toivottaessaan yleiskokouksen osanottajat tervetulleiksi kotimaahansa.

Timo Reuhkala ja Leena Punkari