Hyppää sisältöön

Köyhän pojan vaiheikas tie Etiopian radiotyöhön

Wakshuma Terefe

"Olemme kiitollisia suomalaisille, jotka tukevat Etiopiassa tehtävää radiotyötä", sähköisen viestinnän päällikkö Wakshuma Terefe sanoo. Kuva: Linda Torkelsen, Norea Mediemisjon.

Wakshuma Terefe, 44, johtaa sähköistä mediaa Etiopian evankelisen Mekane Yesus -kirkon viestintäosastolla. Hänen elämänsä olisi voinut mennä toisin, mutta Jumalalla oli suunnitelma lahjakkaan miehen varalle.

Wakshuman lapsuuden perhe oli köyhä ja asui maaseudulla kaukana pääkaupungista. Isä kuoli Wakshuman ollessa vielä pieni. Kotona harjoitettiin noituutta.

− Jos käärme luikerteli sisälle, kukaan ei uskaltanut tappaa sitä, koska ajateltiin Jumalan lähettäneen sen, Wakshuma kuvaa.

− Kun olin kuudesluokkalainen, kyläni läpi kulki oppilaita toisesta koulusta laulaen oromoksi: “Jeesus, pelastajasi, pyyhki pois syntisi, kuten tuuli pyyhkii pilvet taivaalta.”

Wakshuma seurasi laulajia kirkkoon. Saarna kosketti, ja Wakshuma alkoi uskoa Jeesukseen.

Saatana silmien edessä

Wakshuma Terefe ryhtyi ahkerasti lukemaan Raamattua, mutta pahat henget kiusasivat häntä. Hän kertoo:

− Näin Saatanan omin silmin. Hän uhkasi tappaa minut, jos en lopettaisi Raamatun lukemista. En pystynyt vastaamaan, mietiskelin vain Jumalan sanaa. Lopulta henget jättivät minut rauhaan.

Uskoontulo muutti Wakshumaa. Tottelematon poika muuttui kiltiksi. Hänen suhtautumisensa toisiin muuttui kunnioittavaksi. Äitinsä aneluista huolimatta hän kieltäytyi noitatohtorien palveluksista, mutta pysyi silti terveenä.

Wakshuma luki Raamattua salaa äidiltään ja kertoi lukemastaan kaikille. Vähitellen äiti, seitsemän sisarusta, kuusi parasta ystävää ja moni muu kyläläinen tuli myös uskoon. Tänään kylässä on iso kirkko.

Jeesuksesta uusi isä

Puoliksi orpo poika pääsi ruotsalaisten lähetystyöntekijöiden tuella kouluun. Älykkäänä hän selvitti tiensä pääkaupungin, Addis Abeban, ylipistoon asti ja suoritti sittemmin maisterintutkinnon muutosjohtamisesta.

Opiskeluaikanaan Wakshuma sai asua ilmaiseksi erään perheen luona, kun työskenteli heidän apulaisenaan. Hän nukkui navetassa ja kärsi nälkää. Hän toisti itselleen oromoksi raamatunkohtaa, jossa luvataan, että Jumala ei jätä eikä hylkää (5. Moos. 31:5).

− Minulla ei ollut isää, mutta Jeesuksesta tuli isäni, jolle saatoin puhua kaikki asiani. Hän kuunteli ja auttoi, Wakshuma muistelee.

Islam leviää Etiopiassa

− Ennen kuin tulin töihin Mekane Yesus -kirkkoon, kirjoitin uutisia Etiopian televisiolle. Sitten tein seitsemän vuotta radio-ohjelmia oromon ja amharan kielillä, Wakshuma Terefe kertoo.

Tänään hänen perheeseensä kuuluvat vaimo, 13-vuotias poika ja 11-vuotias tytär. Tytär matkii isäänsä, kun kuulee tätä radiossa ja on jo nyt mukana oromonkielisessä lastenohjelmassa.

Kristillisellä medialla on suuri merkitys Etiopiassa. Lyhytaalloilla kuultavilla radio-ohjelmilla voidaan edelleen opettaa ihmisiä kylissä, joissa ei ole sähköä ja joihin ei autolla pääse.

Nykyisin islam leviää voimakkaasti Etiopiassa. Moskeijoita on rakennettu paljon, ja joidenkin tavoitteena on tehdä Etiopiasta islamilainen, sharia-lakia noudattava maa.

Kristiina Erelä

Wakshuma Terefen haastattelu on julkaistu Lähde-lehdessä 2/2016.