Hyppää sisältöön

Algeriassa on samaan aikaan herätystä ja kirkkoja suljetaan

Samia ja Salah Kessai iloisina.

− Rukoilkaa, että monet algerialaiset oppivat Jeesuksesta ja kristinuskosta lisää lähetystemme kautta, pyytää Samia Kessai (vas.), Sansan kumppanin SAT-7:n Algeriassa työskentelevä tuottaja ja juontaja. Kuvassa myös puoliso Salah. Kuva: SAT-7.

Algeriaa pidetään suljettuna evankeliumilta, sillä kääntyminen toiseen uskontoon on lain mukaan kielletty. Samaan aikaan kirkossa on käynnissä ”kabyyliherätys”.

Kabyyliherätys ei ole ulkomaisten lähetystyöntekijöiden innoittama, vaan sen on saanut aikaan pieni joukko kabyylin berberikieltä puhuvia uskovia, kertoo Samia Kessai, kristillisen SAT-7-kanavan tunisialainen tuottaja ja ohjaaja. Unien näkeminen on Lähi-idän kulttuurille ominaista, ja Jumala käyttääkin unia ja näkyjä vetääkseen ihmisiä puoleensa.

Samia Kessain mukaan viranomaiset ovat sulkeneet Algeriassa monia kirkkoja. Uskovat kohtaavat vainoa ja sortoa, joten osa heistä pitää matalaa profiilia. Viimeisen 40 vuoden aikana kirkko on kasvanut, mutta kirkkojen sulkemisella on suuri vaikutus pelossa eläviin uskoviin.

Monia kristittyjä on pidätetty ja asetettu syytteeseen uskonsa vuoksi. Kirkkojen johtajia on myös lähtenyt maasta, koska heidän elämänsä on mennyt siellä liian vaikeaksi.

Kristillisten perinteiden ja tapojen oppiminen vaatii aikaa

Euroopassa otamme itsestään selvänä monet tavat ja perinteet. Usein emme edes ymmärrä niiden olevan alun perin kristillisiä.

− Algerian kristityt ovat muslimitaustaisia. Useimmille pääsiäinen ja joulu juhlina ovat uusia juttuja. He tarvitsevat aikaa, jopa vuosia, ymmärtääkseen kristillisiä perinteitä ja tapoja, Samia Kessai kertoo.

Muslimitaustaisen kristityn ei ole helppo päästä eroon joistakin omista tavoista ja perinteistä. Esimerkiksi Egyptissä naisen asemassa ei ole välttämättä juurikaan eroa siinä, onko perhe koptikristitty vai muslimitaustainen. Jos ympäröivän yhteiskunnan instituutiot ja lait ovat konservatiivisia, se väistämättä vaikuttaa myös vähemmistön ajatteluun ja käyttäytymiseen.

− Kiitämme Jumalaa siitä, että viime vuosikymmenen aikana Algerian kirkko on avautunut monille idän ja lännen opetuksille. Se innostaa kirkon johtajia rohkaisemaan seurakuntia viettämään kristillisiä juhlia. Mutta kuinka pääsiäinen ja joulu voisivat olla perheille tärkeitä tapahtumia, kun kirkot ovat kiinni? Samia Kessai pohtii.

Kristillinen traditio tutuksi television avulla

Kristillisen satelliittitelevisio SAT-7:n ohjelmat avaavat kristillistä traditiota ja selittävät juhlien alkuperää. Keskustelut, todistusohjelmat, draama ja dokumentit tukevat ja rohkaisevat nuoren kirkon kasvua.

Televisioitujen jumalanpalvelusten kautta kristilliset juhlat ja tavat voivat tulla tutuksi, vaikka katsojalla ei olisi mahdollisuutta päästä kirkkoon itse.

− Rukoilkaa, että monet algerialaiset oppivat Jeesuksesta ja kristinuskosta lisää lähetystemme kautta, pyytää Samia Kessai.

Sansa tukee Pohjois-Afrikan alueella tehtävää kristillistä mediatyötä sekä SAT-7:n että TWR:n kautta.

Sirpa Rissanen

Lähde: SAT-7