Hyppää sisältöön

Eristyksissä Kroatiassa

Äiti ja tytär retkellä.

Laitoin kirkkomme oven lukkoon puolitoista kuukautta sitten. Siitä hetkestä alkoi hyvin erilainen arki – niin seurakuntalaisilla kuin pastorillakin. Maanantaina menivät kiinni koulut. Vähitellen sulkivat ovensa myös erilaiset liikkeet, firmat, ravintolat ja kahvilat. Kadut tyhjenivät. Korkeintaan viiden hengen kokoukset olivat sallittuja.

Joka päivä kello kaksi alkoi muodostua yhteiseksi telkkariajaksi. Silloin melkein henkeä pidätellen kuuntelimme uutisia viruksen leviämisestä. Kroatiassa näyttää nyt siltä, että tilanne saatiin haltuun hyvin heti alussa. Sitten tuli maanjäristys. Uutiset saivat hetkeksi muitakin aiheita.

Suomalaisten esimerkkiä seuraten

Joidenkin kohdalla eristyksissä eläminen on kestänyt täällä jo kaksi kuukautta. Paikallisissa medioissa kirjoitellaan nyt siitä, miten maailman onnellisimmassa maassa – Suomessa – selvitään koronapaineen alla. Stressin helpottamislistassa on viisi kohtaa, joita on toki selitetty pidemmin:

1.      Aloita päivä kylmällä suihkulla. Tämä vastaa avantouintia.
2.      Lue kirjoja. Suomalaiset lainaavat yli 68 miljoonaa kirjaa vuodessa.
3.      Tee mielikuvituskävely metsässä. Suomalaisilla on erityinen suhde luontoon.
4.      Ota “pullakahvit”. Ohessa ohje korvapuustin tekoon.
5.      Vieraile virtuaalisesti suomalaisissa museoissa. Suomalaiset tykkäävät käydä museoissa ja gallerioissa.

Tätä kaikkea suositellaan nyt kroaateille. Kuulostavat aika simppeleiltä ohjeilta, ainakin meille suomalaisilla. Ehkä tässä simppeliydessä piileekin se viisaus.

Seurakuntalaisten kanssa jutellessa huomaan, että he, joilla on selkeitä päivärytmejä (työ, joku ehkä uusikin harrastus, käsityöt, karjanhoito tai maataloustyöt, kasvimaan ja puutarhan hoito, kävelylenkit, remontti tms.) tai yleensäkin tekemistä, pärjäävät henkisestikin paremmin.

Vapauden tunnetta ilmassa!

Tällä viikolla meille myönnettiin terveysviranomaisten puolelta ensimmäinen helpotus. Kroatiassa on ollut päällä kielto poistua omalta asuinpaikkakunnalta. Kaikkeen oman asuinpaikkakunnan ulkopuolelle suuntautuvaan matkustamiseen on tarvittu erillinen lupa. Minäkin hain näitä liikkumislupia vieraillessani kappeliseurakuntiemme alueilla pääsiäisviikolla.

Nyt on elämää helpotettu niin, että oman maakunnan sisällä saa liikkua ilman erillistä lupaa. Me juhlistimme tätä vapautta ajamalla porukalla noin 50 km päähän maakuntamme pääkaupunkiin Sisakiin ja ostamalla McDonald’sin drive-in-kaistalta iltapalaa. Mikä vapauden tunne!

Vapaudesta minulle kirjoitti eilen kirkkomme maallikkojohtaja kirjeensä lopussa:

Herramme sanoo meille: “Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita. (Joh 8:32) Vapaus on ihana lahja, mutta myös olotila, jossa voit syyttää vain itseäsi huonoista asioista elämässäsi.”

Vaikka vapautta meille tarjotaan vallitsevassa koronatilanteessa ja kristityn elämässä, niin muistetaan kuitenkin käyttää sitä oikein ja olla vastuullisia.

PS. Voit nähdä jotain siitä, mitä nyt korona-aikana olemme Kutinan seurakunnassa aloittaneet kirjautumalla YouTube kanavallemme: Evangelička Crkva – Kutina