Hyppää sisältöön

Friteerattuja hämähäkkejä ja ihania ihmisiä

Missä maassa voi syödä friteerattuja hyönteisiä? Tai mistä löytyvät Kuoleman kentät -elokuvan kuvauspaikat? Matkaamme Kaakkois-Aasiaan, josta löytyy kaunis mutta karu maa, Kambodža.

Friteerattuja lintuhämähäkkejä myydään herkkuruokana Kambodžan katukeittiöissä. Kun kymmenisen vuotta sitten matkustin maassa, tottahan niitä oli pakko maistaa. Ei hullumman makuisia. Hämähäkit eivät kuitenkaan vieneet sydäntäni, vaan ne ihanat ihmiset, joita kohtasin maassa.

Vaikka Kambodža valloittaa kauneudellaan ja kuoppaisilla maanteillään, niin ystävälliset ihmiset ovat maan suola. Ihmiset jaksavat hymyillä ja olla ystävällisiä. Aina. Tätä ihmettelen, varsinkin kun maan historiaan kuuluu julmia jaksoja. Ei ihme, että hymyn takana on joskus aistittavissa surumielisyyttä.

Maan historia avautuu minulle vähitellen. Historian kerroksista paljastuu sekä loistoa että ääretöntä tuskaa. 800-luvulla Khmerien valtakunnasta tuli alueellinen suurvalta, joka vaikutti koko Kaakkois-Aasian kulttuuriin. Vähitellen maa taantui, ja monien vaiheiden kautta se joutui 1800-luvun lopulla Ranskan siirtomaavallan alle.

Kambodžan lähihistoria on surullinen. 1970-luvulla Pol Potin hirmuhallinto surmasi arvioiden mukaan jopa kolmasosan maan väestöstä. Ihmiset pakkosiirrettiin maaseudulle ja koulutetut ihmiset tapettiin. Tätä aikaa seurasi sisällissota. Nämä asiat vaikuttavat yhä mm. siten, että aikuisten koulutustaso on alhainen.

Yhteys kotiin – perheradiotyön vuosi Aasiassa

Aasian mediatyö tavoittaa heitä, jotka usein jäävät kaiken huomion ulkopuolelle. Tavallisten perheiden haasteet vaikkapa Kambodžan maaseudulla eivät ylitä uutiskynnystä. Siksi Sansan teemavuosi innostaa minua. Annamme äänettömille äänen. Aasiassa eletään hyvin perhe- ja yhteisökeskeisesti. Laajennetut perheet ovat yleisiä, eli perheen kanssa voivat asua sedät, tädit ja isovanhemmat – joskus myös orvoksi jääneet muut sukulaislapset.

Perheradiotyö perustuu siihen, että halutaan tavoittaa kokonaisia perheitä. Ajatuksemme on, että jokainen ihminen kuuluu perheeseen ja perhe yhteisöön. Perheiden kautta voimme tavoittaa koko yhteisön ja maan. Erityisesti Kambodžassa tämä työ on ollut tärkeää, koska Pol Potin aika hajotti perheitä. Jokaisesta suvusta joku katosi tai kuoli hirmuhallinnon aikana. Monet katsovat taaksepäin ja miettivät, mikä on vaikuttanut heihin menneisyydessä.

Sansan tukemalla Krusa FM -kanavalla on siis kysyntää. Se haluaa tuoda toivoa, uskoa ja eheytymistä ihmisten sydämiin. Samalla se haluaa sytyttää uskoa Jeesukseen, todelliseen sovinnon ja rauhan tuojaan.

Tervetuloa mukaan Jumalan valtakunnan seikkailuun

Tänä vuonna siis seikkailemme Aasiassa: erityisesti Kambodžassa, Thaimaassa, Indonesiassa ja Mongoliassa. Saamme seurakuntiin vieraita näistä maista, ja kenties vielä ehdit mukaan ystävämatkalle. Pääset itse maistamaan, millaista herkkuruokaa friteeratut hämähäkit ovat. Ja jos et pääse mukaan, voit seurata Lähetysaika-uutisvideoita ja muuta Sansan tuottamaa materiaalia.

Jännittävää on, että perheradiotyön näky on kantanut ja jo nyt voimme saada palautetta siitä, miten työ on vaikuttanut. Sinua ja minua tarvitaan! Työssä ja vaivassa. Ilossa ja rukouksessa. Ollaan mukana ja katsotaan, mitä kaikkea saamme yhdessä kokea.

Lähde nojatuolimatkalle ja katso koskettavat videot:

FEBC: Lidan tarina Kambodžasta

FEBC: Krusa FM:n aikaisemman johtajan Sopheary Hemin tarina Kambodžasta