Hyppää sisältöön

Ihastu Intiaan!

Mitä sinulle tulee mieleen Intiasta? Ehkä Taj Mahal, yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Tai Mahatma Gandhi, Intian itsenäisyysliikkeen suuri hahmo. Tai vahva ja tulinen curry-ruoka tai hindutemppeli, jonka jumalkuvilla on monia käsiä tai elefantin pää. Tai jooga tai Assam-tee… Minun päässäni Intia saa aikaan mielikuvia, joissa on kirkkaita värejä, tungokseen asti ihmisiä ja lehmiä kaduilla.

En ole koskaan käynyt Intiassa mutta nähnyt kylläkin paljon kuvia ja muutaman elokuvan. Ja kuullut siellä käyneiden ihmisten tarinoita. Nuorena mielikuvitustani Intiasta ruokki M. M. Kayen kirjoittama romaani Kaukaiset paviljongit. Kirja kertoo brittien siirtomaavallan aikaisesta Intiasta, ja sitä lukiessa intialainen maisema ja elämäntapa piirtyivät vahvasti mieleeni. Vaikka kirjan tapahtumat ovat 1800-luvun puolivälistä, tämän päivän Intiasta voi löytää samoja asioita, kuten monet hindulaisuuteen liittyvät perinteet.

Monimuotoinen Intia

Viime viikkoina olen saanut perehtyä Intiaan keräämällä ja kokoamalla siitä tietoa Sansan Intian-teemavuoden merkeissä. Tiesitkö esimerkiksi, että Intiassa toimitetaan virallinen väestönlasku joka kymmenes vuosi? Viimeisin oli 2011, jolloin väkimääräksi saatiin reilu 1,2 miljardia. Pelkästään väestölaskentaan tarvittiin 2,4 miljoonaa virkamiestä! Tänä päivänä intialaisia on jo yli 1,3 miljardia, ja noin viidessä vuodessa Intian ennustetaan ohittavan Kiinan maailman väkirikkaimpana maana.

Intia on todellinen monimuotoisuuden aarrearkku. Sitä ei oikein voi edes kuvata muutamalla sanalla. Ihmisten, kielien, kulttuurien ja uskontojen kirjo yllättää. Tietoa “penkoessani” huomasin, että Intiaa koskevaa yhtä ainoaa totuutta on vaikea, ellei mahdoton, löytää. Oli sitten kyse Intiassa puhuttavien kielten määrästä tai hindulaisuuden määritelmästä, oikeita vastuksia voi olla monia.

Myös vastakohtaisuudet leimaavat Intiaa. Maasta löytyy yhtä lailla köyhyyttä ja rikkautta, ikivanhaa ja modernia, korkeaa teknologiaa ja lukutaidottomuutta. Ehkä Intia viehättää juuri sen takia, että se on niin yllättävä, monikerroksinen ja kaikkea muuta kuin selvä tapaus.

Tule kuulolle Sansan Intian-työstä

Tänä vuonna vietetään Sansan Intian-työn 30-vuotisjuhlaa. Yhdessä TWR-Intian kanssa Sansa on ollut välittämässä ilosanomaa intialaisille jo kolmen vuosikymmenen ajan. Työ on tuottanut tulosta, kristinusko on vahvistunut ja raamatuntuntemus lisääntynyt kristillisten radio-ohjelmien myötä erityisesti vähemmistöryhmien parissa.

Intiassa riittää kuitenkin yhä työsarkaa. Maassa on esimerkiksi edelleen perinteitä ja käytäntöjä, jotka uhkaavat sekä ihmisarvoa että joskus myös henkeä. Moni tyttö jää syntymättä abortin vuoksi tai pienen tyttövauvan elämä päättyy nopeasti, kun poikalapsia arvostetaan enemmän. Sansan tukema kristillinen mediatyö auttaa mm. ymmärtämään, että jokainen ihminen on Jumalalle rakas ja arvokas.

Ensi sunnuntaina 18.2.2018 kerätään kolehti Sansan työlle Intiassa. Monissa seurakunnissa pääsee myös kuulemaan Sansan Intian-työstä esimerkiksi kirkkokahveilla tai lähetystilaisuudessa. Lisää Intiasta pääset lukemaan myös Sansan netistä.

Tervetuloa ihastumaan Intiaan!