Värikäs Intia valloitti matkalaisen
Tiedätkö, että maailmassa joka kuudes ihminen on intialainen? Tasan vuosi sitten pakkailin matkalaukkuja Intian matkaani varten. Tunsin maan faktojen, kirjojen ja kollegojen puheiden perusteella. Matkalla sain kurkistaa Intian värikkääseen todellisuuteen runsaan kahden viikon ajan. Ihastuin maahan.
Intia on vastakohtien maa; on äärimmäistä köyhyyttä ja rikkautta, nanoteknologiaa ja lukutaidottomuutta – ja kaikkea siltä väliltä. Tämä tuli esille jo lentokentän liepeillä saapumisyönä. Erilaisten autojen kirjo ja sulassa sovussa liikennejakajissa nukkuvat kodittomat muodostivat heti kuvaa intialaisesta miljardikansasta.
Oli virkistävää peilata omaa elämää aasialaisesta peilistä. Ja oivaltaa jotain siitä, mitä intialaiset ajattelevat maailmasta. Useat tapaamani paikalliset hädin tuskin tiesivät, missä Suomi on. Kaikki ihmisethän asuvat Aasiassa! No, ainakin melkein kaikki. Väkirikkain maa on Kiina, jonka alueella elää noin 1,4 miljardia ihmistä. Ja sen jälkeen tulee heti Intia 1,2 miljardilla asukkaalla. Sitten tulee kaukana perässä USA 320 miljoonalla ihmisellä. Nämä maat tunnetaan. Eurooppa ja pieni Suomi ovat varsin tuntemattomia.
Mikä minut sitten vei Intiaan? Olin tapaamassa Intian kristittyjä valmistellessani tämän vuoden Yhteys Intiaan muodostettu -teemavuotta. Sansa on tehnyt työtä Intiassa 30 vuoden ajan, ja yhteys on syventynyt kumppanuudeksi. Sitä on syytä juhlia.
Mitä Intia opetti
Matkailu avartaa. Ensinnäkin sain tavata monia tärkeitä ihmisiä, jotka opettivat minulle paljon. Toiseksi opin jotain intialaisten mentaliteetista: vaikka maan monet ongelmat ovat valtavia, niin aina voi olla tyytyväinen siihen, mitä jo on.
Sain ystäviä, mm. Ahsihan Kandulnan. Hän on uranuurtaja omalla sarallaan: ensimmäinen teologiaa opiskellut nainen omassa seurakunnassa ja ensimmäinen nainen varapresidenttinä UELCI:n (luterilaisten kirkkojen kattojärjestön) johtavassa komiteassa. Ahsihan kertoo: “Olen ensimmäinen naispappi seurakunnassamme. Olen myös opiskellut hindin kieltä ja sosiaalityötä. Kun seurakunnassa tarvittiin pätevä henkilö, joka puhuisi englantia ja kykenisi luomaan suhteita sekä kansallisesti että kansainvälisesti, he valitsivat minut. Minulle annettiin vastuu naistyöstä seurakunnassa.” Hän on kiitollinen myös siitä, että hänen miehensä tukee häntä. “Yhteiskuntamme on patriarkaalinen, ja kaikki täällä riippuu miehistä. Opetan naisille, että Jumala on luonut miehestä ja naisesta tasa-arvoiset, joten heidän välillään ei kuuluisi olla mitään syrjintää.”
Matkallani tapasin myös monia kristillisten radio-ohjelmien kuuntelijoita. Minut vakuutti se aitous, jolla he kertoivat Herrastaan. He olivat sydämellisiä ja halusivat jakaa vieraitten kanssa sitä, mitä heillä oli. “Kristittyjen tapa elää uskoaan todeksi välittyy myös ympäristöön. Siksi kristinusko vetää puoleensa Intiassa. Emme pysy vain omiemme seurassa, vaan olemme huolissamme jokaisesta ihmisestä ja haluamme kertoa evankeliumia eteenpäin. Kun ihmiset ymmärtävät, ettemme aja omia etujamme vaan heidän, se lisää kiinnostusta.” Näin kiteytti George Philip, medialähetysjärjestö TWR-Intian johtaja.
Omasta ja naapurikylästä ollaan huolissaan. Siksi osa tapaamistamme hyvin vähävaraisista ihmisistä halusi olla myös kustantamassa radio-ohjelmia. He kokivat radion välityksellä kuullun Raamatun opetuksen itselleen ja kyläyhteisölleen aarteeksi.
Kiteytettynä
* Intia opettaa olemaan onnellinen tästä hetkestä. – Ei kannata murehtia pikkuasioista.
* Intian värit valloittavat. Maisema voi olla kuivan hiekan väristä ja ympäristö roskaista, mutta ihmiset osaavat käyttää värejä. – Ostetaan muitakin kuin mustia takkeja.
* Intialaiset kristityt rukoilevat paljon, ja kristittyjen tapa elää vaikuttaa lähiympäristöön. – Annetaan uskon näkyä myös arkielämässä.
Ps.
Tämän juhlavuoden aikana näemme, mitä kaikkea Sansan työssä Intiassa on 30 vuoden aikana tapahtunut. Sansan tavoite on tukea kristillistä mediatyötä Intiassa erityisesti vähemmistökielillä. Toisena tehtävänä on edistää luterilaisten kirkkojen yhteistyötä niin, että luterilaiset kirkot voivat ottaa median oman työnsä välineeksi. Sansa tukee intialaisten naisten aseman vahvistamista Toivoa naisille -työn kautta. Seuraa juhlavuoden viestintää ja tapahtumia! Intia-teemasivu avautuu pian. 18.2. on Sansan kirkkopyhä, jolloin kannetaan kolehti Intian mediatyölle. Tervetuloa mukaan!