Hyppää sisältöön

Kiinalainen ongelma

Istun Singaporessa metrossa paikallisen työtoverin kanssa. Ihmettelen hymyillen hänelle Aasian metropolissa olevien kieltojen ja lakien määrää. Miksi purukumia ei saa tuoda maahan? Purukumin myymisestä voi saada jopa kaksi vuotta vankeutta tai 100 000 dollarin sakon. Miksi laki jopa määrää huuhtelemaan julkisen vessan 150 Singaporen dollarin sakon uhalla? Näitä vastaavia sakkorangaistuksen uhalla olevia arkipäivän lakeja olisi vielä pitkä lista kerrottavaksi.

Ystäväni vastasi myös hymyillen. Hän esitti minulle kysymyksen: “Mitä arvelisit, jos täällä tropiikissa, missä on ympäri vuoden noin +30 astetta, joku jättää huuhtelematta vessan? Millaiset hajut vessassa on hetken kuluttua seuraavalle? Mitä tapahtuu tässä kuumuudessa, jos purukumi on kuumalla asfaltilla ja joku onneton kävelee sen päälle?”

Niinpä. Tajusin heti lakien merkityksen. Lainlaatijoilla ei ole juurikaan muuta mahdollisuutta, koska aasialaisten maailmankuvassa ei ole yhtenäistä arvorakennetta, jonka me suomalaisessa yhteiskunnassa saamme jo lapsena.

Eurooppalainen ajattelu on pohjautunut kristillisiin arvoihin

Meillä Suomessa kaikki lait laadittiin aikaisemmin kristillisistä elämänarvoista käsin. Tätä mallia tai arvorakennelmaa ei ole Aasiassa. Esimerkiksi buddhalaisuudessa ei ole tätä samaa toisen elämän kunnioittamista tai sitä, että jokainen ihminen on arvokas ja siksi jokaisen henki on tärkeä. Samoin kommunismi hylkii kaikkea kristillisestä maailmankuvasta nousevaa uhkana poliittiselle valtarakenteelle.

Ikävä kyllä kristillinen arvolinjaus on romuttumassa yllättävän nopeasti Euroopassa, myös Suomessa, vaikka meillä olisi kaikki mahdollisuudet rakentaa yhteiskuntaamme hyväksi testatulle arvopohjalle. Miksi me kristityt olemme Suomessakin hiljaa?

Sisäinen mullistus näkyy arjessa

Intiassa tai Indonesiassa käyneet työtoverini ovat ilolla kertoneet samaa, minkä huomasin jo vuosia sitten Ecuadorin maaseudulla. Siellä missä evankeliumi on uudistanut ihmisten sisikuntaa, se näkyy myös ulkonaisessa arjessa. Kodit siistiytyvät, viinan läträäminen loppuu, avioliittongelmat pienenevät. Puhtaus on luonnollinen asia, koska sisin on muuttunut. Tämä ulkoinen muutos näkyy vierailijoille siisteinä taloina, olivat ne vaatimattomia tai vauraita koteja.

Lähetystyön merkitystä kritisoivien suomalaisten pitäisi vierailla näissä Aasian kylissä kuulemassa, mikä ilo perheisiin on tullut. Kuukausi sitten itse kuuntelin Thaimaassa usean ihmisen kertomusta siitä, miten toivottomuuteen tuli toivoa. Aikaisempien kulttuurista nousevien uskomusten iskostamille tuli toivo paremmasta. Itsemurhasuunnitelmat muuttuivat elämäniloksi.  Sitä saa aikaiseksi vastaanotettu Jeesuksen armo.