Hyppää sisältöön

Kroatian rajalla

Autossa Elina Braz de Almeida, Gustavo Maia Costa ja Thiago Braz de Almeida.

Jonotusta

Heinäkuussa Kroatian rajanylityspaikoille muodostui valtavia autojonoja, kun ihmisillä oli kiire päästä loman viettoon. Elokuussa jonot muodostuivat samoille paikoille – vain toiseen suuntaan – kun lomailijoilla oli kiire palata kotiin kotimaidensa karanteeniuhista johtuen. Viimeisimpinä Itävalta ja Slovenia ovat ottaneet käyttöön Kroatiasta palaaville kahden viikon kotikaranteenin.

Tällä hetkellä ovat lähes päivittäisiä uutisia Kroatian joutuminen jonkun toisen valtion punaiselle listalle. Lehtitietojen mukaan eräässäkin valtiossa oli tällainen toimenpide rajaliikenteen vähentämiseksi otettu käyttöön, heti kun pääministeri oli ensin itse ollut Kroatiassa lomalla.

Rippileirejä Kroatiassa

Peruimme tältä kesältä ja syksyltä suomalaisten seurakuntien Kroatian-rippileirit. Iloksemme kuitenkin yhden leirin pastori uskaltautui vierailemaan perheensä kanssa luonamme. Hän totesi Euroopan läpi ajettuaan, että on tämä matkailu muuttunut jännittäväksi, kun enää ei tiedä, minkä valtion rajan pääsee ylittämään.

Avustuskuorma

Erään pitkäaikaisen lähetyksen ystävän kanssa puuhasimme humanitääristä avustuskuormaa Italian kautta Kroatiaan. Tarkoitus oli, että meiltä päin olisimme menneet vastaan. Peruimme kuitenkin suunnitelman johtuen uudesta tilanteesta.

No, avustuskuorma joka tapauksessa lähti Suomesta, ja sille löytyi yllättäen vastaanottaja Virossa. Jumalalla taitaa olla vain A-suunnitelmia, silloinkin kun me luulemme ottaneemme B-suunnitelman käyttöön.

Turvapaikanhakijat

Pastoriystäväni Zagrebissa tekevät työtä erityisesti arabian- ja persiankielisten ihmisten parissa. He ovat itsekin näiltä kielialueilta kotoisin. Vieraillessaan luonani he kertoivat, että nyt pitää varautua uuteen turvapaikanhakijoiden aaltoon. Heidän kertomansa mukaan on odotettavissa, että kohta rajojen yli pääsevät ne, jotka ovat sitä jo pitkään odottaneet.

Monelle (jos ei kaikille) tällaiselle matkalle lähtö on varmasti ollut B-suunnitelma. Kuitenkin monet ovat tällä matkalla löytäneet Jeesuksen. Jumalan armosta olemme mekin seurakuntana saaneet olla monen ihmisen fyysisellä ja hengellisellä matkalla mukana.

“Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” Jer. 29:11

Kuvassa Elina Braz de Almeida, M18-ryhmästä Gustavo Maia Costa sekä Thiago Braz de Almeida autoilemassa kotikäynnille.