Hyppää sisältöön

Missä ovat maailman viisaat?

Singaporelainen lenkkikaverini kysyi kerran juostessamme: “Missä ovat maailman viisaat? Kun katsoo nyt tätä maailmaa, tulee mielikuva, että maailmanhistoriaa kirjoitetaan uudestaan.”

Monen länsimaan valtionjohtajaa on varoitettu kuukausia, että pian koronapandemia on myös heidän maassaan. Valmistautukaa! Liian moni johtaja ei ottanut varoituksen sanoja tarpeeksi vakavasti.

Itse sain viisaudesta hyvän oppitunnin vuosikymmeniä sitten ollessani ensimmäisessä vakituisessa työpaikassani Helsingissä. Seurakunnassa vieraili puhujana lähetyslääkäri Helen Roseveare. Hänen raamatunopetuksensa ja viisaat sanat tekivät minuun syvän vaikutuksen. Lounastin tämän ystävällisen Äiti Teresan tyylisen naisen kanssa ja häntä kuunnellessani haaveilin, että joskus minullakin olisi samankaltaista viisautta ja ymmärrystä.

Vasta myöhemmin kuulin, millaisen hinnan hän oli maksanut. Ollessaan lähetyslääkärinä lähes 20 vuotta Afrikan sademetsissä ehkä pahin kärsimys tapahtui, kun hän joutui viideksi kuukaudeksi sisällissodan keskellä sissien vangitsemaksi, kidutettavaksi ja useasti raiskatuksi. Sen seurauksena mieli meni täysin pirstaleiksi. Vain lähiomaisten kuukausien hoito psykoosista nosti hiljalleen hänet jaloilleen. Tapahtuneet opettivat anteeksiantoa, ja kokemus vei lähemmäksi Jumalaa.

Vuosien kärsimyskoulusta kuultuani mietin: olenko valmis oppimaan vastaavanlaisten polkujen kautta? Sananlaskujen kirja Raamatussa rohkaisee etsimään Jumalan antamaa viisautta. Nyt jos koskaan maailmantilanne on sellainen, että kaikki viisaus on tervetullutta. Apu tulee elämän antajalta, ja kunnia kuuluu myös Hänelle.

Emme elä itseämme varten

Medialähetystyön ystävät ovat olleet viisaita, kun ovat investoineet toivon uutisen kertomiseen miljooniin koteihin eri puolilla Aasiaa. Medialähetystyötä tehdään siksi, että voidaan välittää toivoa sinne, missä epätoivo pimentää sielunmaiseman.

Samaa iankaikkista toivoa ja rohkaisua tarvitaan pandemian keskellä lukemattomissa muissakin kodeissa. Nyt ihmiset kysyvät ahdistuneina, miten meille käy. Kyllä me selviämme, kun viisaasti laitamme turvamme ikiaikojen Jumalaan.

Toivon pilkahdus toivottomuuteen

Emme koskaan tiedä, millaisen elämäntilanteen keskelle radio- tai televisio-ohjelmat osuvat. Joitain viikkoja sitten ystäväni kertoi Indonesiassa tekemästään radio-ohjelmasta. Ohjelman aikana keski-ikäinen nainen soitti radion palautepuhelimeen ja sanoi tekevänsä itsemurhan. Hänen elämänsä oli täysin umpikujassa.

Hän oli huomannut kristillisen radioaseman lähetykset etsiessään sopivaa radio-ohjelmaa ahdistukseensa. Räätälinä hän työskenteli kotona, ja radio oli auki aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Heti seuraavaksi aamuksi sovittiin tapaaminen kuuntelijan kanssa. Jumalalle kiitos, ystäväni osasi auttaa epätoivoon joutunutta lähimmäistä. Nyt tämän rouvan elämään on tullut toivon varovainen pilkahdus, ja hän haluaa oppia lisää iankaikkisen toivon Jeesuksesta.

Maailma on vielä pelastettavissa

Jokainen haluaa olla viisas ja toimia viisaasti. Mekin voimme pelastaa useita ihmishenkiä varsin helposti. Singaporessa muistutetaan jatkuvasti, miten suuri merkitys virusten leviämisen estämiselle on se, että jokainen pesee usein kätensä saippualla. Toinen yhtä helppo maailmanpelastuskeino on, että jokainen pysyy lähiviikot kotona eikä juoksentele kauppakeskuksissa tarjousten perässä.

Näiden lähes kansallisvelvollisuuksien kaltaisten toimien ansiosta tauti ei pääse leviämään vaan saadaan lopulta taltutettua. Nyt tarvitaan miljardien ihmisten tekoja. Muutos alkaa aina yksilöstä, meistä jokaisesta. Teot paljastavat, miten viisaita todellisuudessa olemme.

Kuva: Pixabay