Hyppää sisältöön

Odottavan aika

Elämässä odotetaan monia asioita tapahtuvaksi. Minun odotukseni alkavat päivittäin hyvin yksinkertaisista asioista. Odotan, että kuulen naapurin kukon laulavan. Kerran puhuin tästä naapurini kanssa ja hän oli sitä mieltä, että hyvä että vasta kuudelta laulaa. En viitsinyt isännälle tarkentaa, että kolmen jälkeen se kyllä jo meillä kuuluu ensimmäisen kerran. No, tämä laulu on kuitenkin joka aamu iloinen merkki siitä, että odotus on loppu, yöstä on selvitty ja uusi päivä alkaa.

Lääkärissä

Lääkärin vastaanotolle varataan luonnollisesti meillä Kutinassakin aika. Potilaan itsensäkin on hyvä varata vastaanotolle aikaa. Lääkärille varattu aika saattaa olla hyvinkin viitteellinen. Ihmettelin joskus, miten ihmiset eivät käy vaikka töistä ruokatunnilla lääkärin vastaanotolla vaan varaavat siihen koko päivän. Tämä asia valkeni minulle, kun ensimmäisiä kertoja odottelin aamupäivälle saamaani aikaa iltapäivälle saakka.

Tosin, joissain tapauksissa käy päinvastoin. Raskaana ollessani vastaanotossa oleva sairaanhoitaja ohjasi minut välittömästi toisten potilaiden keskuudesta omaan pieneen huoneeseensa. Kovaan ääneen hän sitten sieltä kommentoi, etteivät raskaana olevat naiset voi odottaa samassa tilassa kaikenlaisten sairaiden kanssa. Aivan varmasti kaikki odotushuoneessa olevat ihmiset tämän kuulivat. Ja sitten hän ohjasi minut jonon ohi lääkärille.

Eräs ystäväni ajoi jossain elämänsä vaiheessa taksia. Hän totesi meidän naisten puhuessa raskausajan odotuksesta, että eihän yhdeksän kuukautta ole mikään odotus − olepa taksikuski, niin odotat koko elämäsi.

Remontti

Eräs kroaateille tutuimpia odotteluja liittyy remontti- ja korjausmiehiin. Mekin olemme monia odotelleet… jotkut ovat tulleetkin. Tiskikoneestamme hajosi pieni osa, joka pitää sen ovea ylhäällä. Vuosi meni ensimmäisestä yhteydenotosta merkkikorjaajaan, että osa tuli meille. Tämä oli onnellinen loppu tarinalle.

Kirkolla olemme odotelleet remonttimiehiä kauemmin. Ei ole niin outoa, että muutama tunti (tai päivä) sovitun ajan jälkeen soitellaan ja kysellään perään. Sitten sovitaan uusi odotusaika. Näin meillä on mennyt jo kohta kolme vuotta uusien kirkon ovien kanssa.

Kotona vaihdoimme muutaman ikkunan, kun vanhoista jo niin pahasti veti sisään. Ikkunafirman kanssa sitten sovittiin maksun eräpäivästä ja myöhemmin pahoittelin urakoitsijalle, että maksumme meni niin lähelle eräpäivää. Tähän hän vastasi, että sehän ehti hyvin. Hänellä on asiakkaita, joiden kanssa viettää jo eräpäivien vuosipäiviä.

Aikamme on lyhyt

Vaikka elämässä saamme odotella monenlaista, niin lopulta koko elämä kuluu uskomattoman nopeasti. Billy Graham joskus kertoi, että eräs vaikeimmista asioista hänelle oli saada nuoret opiskelijat ymmärtämään, kuinka nopeasti vuodet lopulta kuluvat ja kuinka tärkeää siksi on käyttää oikein se aika, jonka Jumala on meille antanut.

Mooses rukoilee: “Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen.”