Rottamainen vuosi
Tarkoitukseni oli kirjoittaa tämä blogi kuukalenterin uudenvuoden juhlasta, Tsagaan Sarista. Se ajoittui tänä vuonna Mongoliassa helmikuun loppuun, kuukausi kiinalaista uuttavuotta myöhemmin. Ulaanbaatarin sisätoreilla kulkiessani havaitsin jo tammikuussa perinteisiä asuja, kakkuja ja muuta rekvisiittaa, jotka yleensä tekevät hyvin kauppansa juhlaa valmistellessa. Näpläilin silkkikankaisia mekkoja minäkin ja harkitsin sellaisen ostoa.
Sitten alkoivat hallituksen varotoimenpiteet koronavirusta vastaan. Kaikki uudenvuoden juhlallisuudet ja julkiset kokoontumiset peruttiin Kiinan mallin mukaisesti. Kauniit silkkimekot – se minunkin – ja miesten arvokkaat nahkavyöt jäivät roikkumaan kauppojen rekkeihin ja hyllyihin.
Juhlat perhepiirissä
Kiinan rajan sulkeminen tyrehdytti tavaroiden kuljetuksen eteläisestä naapurista sekä kauppiaiden ostosmatkat etelään. Yksi vuoden parhaimmista myyntisesongeista typistyi pienimuotoiseen asiakasvirtaan, sillä moni jätti uudet vaatteet ja sukulaisten lahjat ostamatta. Hallituksen taholta kehotus oli juhlia uuttavuotta vain perhepiirissä ilman sukulaisvierailuja.
Tarkoitukseni oli kirjoittaa myös tavoista, joita Tsagaan Sarin vierailuilla noudatetaan: tervehdyksistä, valkoisista ruuista ja keitetystä lampaanlihasta, joka nykyisin yhä useammassa kaupunkikodissa on vaihtunut kanaksi. Eväät syötiin tällä kertaa lähipiirissä.
Elämä kontrollissa
Kaikki matkustus maakuntien välillä kiellettiin hallituksen taholta virallisesti juhlallisuuksien ajaksi. Rajoitusten noudattamista valvottiin kaupunkien ulos- ja sisääntulopisteissä. Tätä kirjoittaessani maansisäisen matkustamisen rajoitus on juuri kumottu, ja pääkaupunkiin on arvioiden mukaan palaamassa 14 000 autoa. Kaikki tulijat ja menijät tarkastetaan kaupunkiin tullessa ja sieltä lähtiessä, jotta tarpeen vaatiessa heidän liikkeensä ja reittinsä voidaan jäljittää.
Virallisia COVID-19 tapauksia ei Mongoliassa vielä ole. Karanteenissa ja tarkkailussa on väkeä parisataa varmuuden vuoksi. Parempi kurittaa kuin katua.
Omaa arkeamme on helpottanut liikenneruuhkien väheneminen, sillä koulut, yliopistot ja lastentarhat ovat kiinni ainakin kaksi kuukautta. Ihmisiä on ohjeistettu työskentelemään kotoa käsin mahdollisuuksien mukaan. Televisio lähettää kouluopetusta, ja opettajia on opastettu pitämään Skype-luentoja. Sen piirissä ovat ne, joilla on kotona internet. Vanhempia puolestaan on kehotettu valvomaan lastensa omatoimista opiskelua. Julkisten kokoontumisten kielto koskee myös kirkkoja, raamattupiirejä, elokuvateattereita ja konsertteja.
Ohjeistettu arki
Soitan hammaslääkäriin tarkistaakseni, onko aikani kenties peruttu tilanteen vuoksi. Ei ole. Klinikka on auki normaalisti, ja hampaani tulee korjatuksi.
Ravintolan ovella huomaan jo tutuksi tulleen kyltin: ”palvelua saavat vain ne asiakkaat, jotka käyttävät kasvomaskia”. Teen kuten muutkin: jätän tilauksen ja otan maskin pois. Sisällä istutaan seurassa ilman maskeja, mutta ulko-ovella lähtiessä suurin osa laittaa maskin taas kasvoilleen. Käsidesit ovat esillä, eikä käsihygienian lisääntyminen täällä ole ollenkaan pahasta ihan normaalin kausiflunssankin taltuttamiseksi. Jos väki käyttäisi yhtä uskollisesti talven pahimpaan ilmansaasteaikaan kasvomaskeja, vähenisivät myös jokatalviset keuhkokuumeluvut ja muut saasteista johtuvat sairaudet.
Kännykkäni piippaa. Terveysministeriön ohjeet päivittyvät koko ajan. Uusin ohje on, että kaikki koronamaista maahan saapuvat eristetään 14 päivän ajaksi.
Rotan vuodesta kyllä selvitään
Kiinalaisen kalenterin mukaan menossa on rotan vuosi, ja mielikuvani rotasta eläimenä tuntuu jotenkin sopivan nykytilanteeseen. Maailman kansainvälistyminen ja ihmisten liikkuvuus tuovat omat haasteensa myös tautien leviämisessä. Ne liikkuvat kuin rotat. Kansainvälisten lentojen peruminen ja matkustusrajoitukset vaikuttavat ihmisten ja tavaroiden liikkumiseen. Yllätys ei ole, että maan talous on jo hiipinyt alamäkeen.
Arki Mongoliassa jatkuu hiljaisempana kuin tavallista, sillä monet sulkevat ovensa normaalia aiemmin. Jumalaan ja hänen suureen suunnitelmaansa luottaen tästäkin rotan vuodesta kyllä selvitään.