Hyppää sisältöön

Tämä rikkinäinen maailma odottaa rauhantekijää

Joulukeräyskuva 2023.

Kristillinen mediatyö on erityisen tärkeää konfliktien ja onnettomuuksien keskellä. Jeesus antaa rauhaa sydämeemme ja maailman kaaokseen. Sansan joulukeräys 2023 suuntautuu Pakistanin mediatyölle.

Maailma on rauhaton, rikki. Olen addiktoitunut uutisvirtaan ja heti aamuyöstä hamuan kännykän käteeni ja selailen yöllisiä tapahtumia Gazassa. Vaihdan ajatuksia Tel Avivissa asuvan tuttavani kanssa. Ei meistäkään ole rauhantekijöiksi.

Gazan sodan näyttämöille on täältä Kyprokselta reilun puolen tunnin lento. Muutin itse perheeni kanssa Israeliin samana vuonna, kun Hamas voitti vaalit Gazassa. Sen jälkeen ei vaaleja ole siellä järjestetty.

Sodan näkymätön uhka yllämme

Sodan uhka on tullut lähelle Euroopassakin. Lähes kaksi vuotta kestänyt Ukrainan sota kilpailee nyt uutisissa näkyvyydestä Suomen itärajan tilanteen ja Gazan sodan kanssa. Kypros on toiminut kauttakulkumaana, kun on matkustettu pois Israelista. Tai kun reservistit ovat palanneet sinne palvelukseen. Tätä kautta sinne varmaan kulkevat avustuskuormatkin, kun rauha taas kerran julistetaan.

Israelin ja Libanonin rajalla käytävä ”laukausten vaihto” – jossain muualla sitäkin sodaksi kutsuttaisiin – on tuonut tänne Kyprokselle taas kerran veneillä syyrialaisia pakolaisia. Edellinen aalto oli Syyria sodan aikaan. Nyt he tulevat Libanonin rajan tuntumasta. Heitä ennen tulivat Ukrainan sotaa paenneet naiset ja lapset.

Autuaita ovat rauhantekijät

Rauha ei ole itsestään selvä asia. Sen eteen pitää tehdä työtä. Sukupolvet ennen meitä ovat tehneet työn puolestamme itsenäisen Suomen saavuttamiseksi. Edesmennyt Martti Ahtisaari oli yksi suurista rauhantekijöistä. Mistä löytyy se ihmeen tekijä, joka saa rauhan aikaiseksi Lähi-itään? Tällä samaisella Kyproksen saarella israelilaiset, palestiinalaiset, libanonilaiset, syyrialaiset, venäläiset ja ukrainalaiset asuvat yhdessä. Rauha on tahdon asia.

Sodan varjossa kasvaa uutta

Israelin ja Gazan tilanteesta huolimatta Sansalla on Israelissa uusi kumppanuus mediatyössä. Tree of Life Ministries Israel -järjestö tekee hepreankielisiä evankelioivia, hengellistä opetusta ja uskoa syventäviä videoita YouTuben alustalla.

Sen lisäksi venäjänkielinen Toivoa naisille -työ hakee muotoaan ja työn on tarkoitus päästä käyntiin vuoden 2024 aikana. Työhön on jo löydetty hyvin potentiaalinen koordinaattori, joka osaa sekä venäjää että hepreaa. Sodan varjossakin tapahtuu siis uutta ja positiivista kehitystä. Rauhakin tulee aikanaan.

Sotauutisten varjossa iloitsen suuresti myös uudesta farsinkielisestä pyhäkouluohjelmasta, joka on tarkoitus kuvata täällä Kyproksen Limassolin studiossa alkuvuodesta 2024. Siinä on suurena apuna ja varsinaisena puuhanaisena ollut Arja Arasmo, joka on ollut Sansan kautta itsekin vapaaehtoisena SAT-7 Pars -studiossa. Arjalla riittää aina virtaa, ja hän on nyt Suomessa ollessaan löytänyt mukaan työhön Suomessa asuvia farsinkielisiä nuoria ja lapsia.

Kristillistä mediakoulutusta Pakistanissa

Erityisen innostunut olen myös Sansan Pakistanin PAK7-yhteistyöstä. On innostavaa tehdä yhteistyötä heidän kanssaan siksi, että he työskentelevät erityisesti nuorten, nuorten aikuisten ja lasten tavoittamiseksi televisio-ohjelmillaan. He myös panostavat nuorten kristilliseen mediakoulutukseen. Mediakoulutusleireillä ei opita vain teknillistä mediatyötä vaan paneudutaan myös nuorten hengelliseen kasvuun ja johtajuuteen kasvamiseen.

Se kannattaa siksikin, että maailman viidenneksi väkirikkaassa maassa, Pakistanissa, kaksi kolmasosaa väestöstä on alle 30-vuotiaita. Väestöräjähdys onkin maalle suurempi uhka kuin köyhyys, työttömyys, eriarvoisuus tai uskonnollinen fanatismi. Mutta nämä kaikki yhdessä houkuttelevat monia juuri tämän viimeksi mainitun pariin. Kristittyinä meidän roolimme voi olla myös rauhantekijöinä.

Rauhaa me yhä odotamme

Vaikka sotaa ei voi käsittää ja se iskee kaikkea ihmisyyttä ja lähimmäisenrakkautta vastaan, itseäni kannattelevat tänäänkin nämä sanat: ”Olen kertonut teille tämän, jotta teillä olisi minun rauhani. Maailmassa teitä ahdistaa, mutta olkaa rohkeita: minä ole voittanut maailman.” (Joh.6:33)

Siunattua Adventin aikaa.

PS. Sansan joulukeräys kohdistuu Pakistanin mediatyölle. Katso Sanan tarina ja osallistu keräykseen!