Hyppää sisältöön

Viininviljelystä ja maalaisarjesta paratiisimaisessa Kroatiassa

Ihmisiä puutarhatöissä Kroatiassa.

Kroatialaiset mielellään kertovat legendaa siitä, miten kansa on saanut juuri tämän alueen asuinmaakseen. Tarina menee jotenkin näin: Alussa, kun Jumala jakoi kaikille kansoille omat asuinalueet, oli Kroatian kansa jäänyt jonossa viimeiseksi. Kun vihdoin kroatialaiset pääsivät kysymään, että missä on heidän maansa, niin Jumala levitteli käsiään ja kertoi, että valitettavasti kaikki maa oli jo jaettu toisten kansojen kesken. “Minulla on enää jäljellä vain se alue, jonka valitsin itselleni.”

Joskus sanotaan, että jokaisessa vitsissä on puolet totta. Tässä legendassa totta on se, että Kroatiassa löytyy paljon kaunista luontoa aina Adrianmeren rannoista Velebitin korkeisiin vuoristoihin sekä Slavonian viljaviin peltoihin. Maa on rikas mitä luontoon ja monenlaiseen kauneuteen tulee; kansan keskuudessa on paljon köyhyyttä.

Kevättöitä puutarhassamme

Tällä hetkellä näitä Kroatian multia taas käännellään meidänkin puutarhassamme. On aika istuttaa perunat ja muut kasvimaan kasvit. Naapurimme on käynyt kasvimaatamme kääntämässä ja muokkaamassa traktorillaan. Tänään Joy näki hänet työssään. “Hei, ukilla on samanlainen traktori Suomessa!” Kerroin naapurillemme, että Joy oli tunnistanut yhdennäköisyyden. Ukilla on kotona Massey Ferguson 35. “No, ukilla on sitten ihan alkuperäinen, tämä minun on vain lisenssin alla valmistettu Jugoslaviassa.” Punaisen traktorin kyljessä lukee IMT (Industrija mašina i traktora).

Naapuri on tehnyt jo pitkän päivän paikallisella lannoitetehtaalla. Päivä meni pitkäksi, kun ulkomaalaiset vieraat alkoivat esittää toiveita illallisella tarjoiltavista viinilajikkeista. Hän oli ajellut pitkin ja poikin maakuntaamme etsien pyydettyä lajiketta, pullottaen sen pulloihin ja toimittaen sitten ulkomaisille vieraille.

Naapurimme oli hiukan tuohtunut ja sitten selvisikin päivän viimeinen pisara. Hän oli kuullut radion uutisista, että Kroatiassa ehkä lasketaan autoilijoiden sallittu promillemäärä nollaan. “Ei tässä ole mitään järkeä! Kroatia on tunnettu viinimaa ja kyllähän täällä pitää töitä tehdessä muutama lasi voida ottaa. Kyllä minä vain sanon, ettei alkoholilla ole mitään tekemistä liikenneonnettomuuksien kanssa!”

Viininviljelyksestä

Kroatia on todella tunnettu myös viinimaana. Meidänkin puutarhassamme on viiniköynnöksiä. Olemme niistä osan jo poistaneet. Meillä viinirypäleitä syödään suoraan köynnöksestä välipalana ja jäljelle jäävät lahjoitetaan yleensä jollekin tutulle, joka haluaa tehdä viiniä. Eräänä vuonna yhden tutun viini melkein onnistui ja saimme karmean makuista mehua muutaman litran lahjaksi.

Sitten on se yksi viinilajike, jota meillä täällä Evankelisessa kirkossa tarjoillaan sunnuntaisin. Se on uutta elämää vaikuttava viini. “Tämä on minun vereni, liiton veri, joka kaikkien puolesta vuodatetaan syntien anteeksiantamiseksi.”  Ja tätä viiniä riittää aina ikuisuuden rajan toiselle puolelle asti: “Ja minä sanon teille: tästedes en maista viiniköynnöksen antia ennen kuin sinä päivänä, jona juon uutta viiniä teidän kanssanne Isäni valtakunnassa.” – Jeesus