Hyppää sisältöön

Elina Braz de Almeida palaa äitiyslomalta töihin jouluna

Joy ja kummisetä Diego

Joy Braz de Almeida kummisetänsä Diego Siqueiran sylissä Kroatian kansallisteatterissa, jossa järjestettiin reformaation juhlavuoden pääjuhla. Kuva: Elina Braz de Almeida.

Joy on meille vanhemmille ilo ja silmäterä, mutta myös muistutus Jumalan hyvyydestä meitä kohtaan. On ollut koskettavaa nähdä, miten myös seurakuntalaiset ovat ottaneet tyttäremme omakseen.

Palaan äitiyslomalta joulunpyhiksi, vaikka välillä on tullut käytyä tilaisuuksissa ja pidettyä saarnoja aikaisemminkin. Ensimmäinen varsinainen työtehtäväni on jouluaattona Kutinassa.

Äitiyslomani on kulunut toisaalta hurjan nopeasti ja toisaalta taas paljon on mahtunut tähän aikaan. Olemme Joyn kanssa saaneet käydä kolme kertaa Suomen mummilassa ja vielä ennen joulua ehtineet käydä Brasilian mummilassa.

Vajaa kolmikuisena Joy matkusti jo ensimmäistä kertaa lentokoneessa, ja muistan, kuinka tuo ensimmäinen parituntinen lento jännitti. Nyt en ole edes ajatellut, että kymmenen tunnin lennolla Brasiliaan voisi olla vaikeaa.

Joylle riittää tilaisuuksissa sylejä

Yhtenä marraskuisena iltana, jumalanpalveluksen jälkeen Kutinassa tuli yksi uusimpia seurakuntalaisiamme tervehtimään minua ja Joy-tytärtämme. Hänen tyttärentyttärensä oli äskettäin lähettänyt minulle kuvan Joysta nuortenillassa. Tyttärentytär on niin vaikuttunut siitä, että Joy on mukanamme ihan kaikkialla.

Niin, Joy on ehtinyt olla jo monessa mukana. Samana päivänä, kun kirjoitin tätä tekstiä, hän oli kanssani pitämässä jumalanpalvelusta kappeliseurakunnassamme Brsljanicassa. Jouduin tehtävään yllättäen ja olin sopinut Filip Škarican kanssa, että hän pitää Joyta sylissään kun minä puhun, ja että minä pidän kun Filip johtaa lauluja.

No, palvelukseen saapuneet rouvat omivat lapsen heti ovella, ja Joy istui vuoroin vähän kaikkien sylissä.

Vauvavuosi ja reformaation juhlavuosi

Joy on saanut syntyä monella tavalla historiaan merkittävänä jäävänä vuotena. Ja vähiten vuosi ei tietenkään ole ollut merkittävä meille luterilaisille.

Viime syksynä avasimme Kroatian evankelisessa kirkossa reformaation juhlavuoden Kutinan seurakunnan järjestämällä Sola-tapahtumalla. Silloin raskauteni oli vasta vähän yli puolivälissä. Nyt kun Reformaation juhlavuosi päättyi juhlallisuuksineen, oli Joy jo mukana menossa.

Osijekin seurakunnassa, josta entiset Kroatian-lähetit ja nykyiset Sansan seniorit Tuula ja Matti Korpiaho palasivat äskettäin jälleen seurakuntatyöstä Suomeen, vietettiin 29. lokakuuta tv-juhlajumalanpalvelusta. Zagrebissa Kroatian kansallisteatterissa taas oli 31. lokakuuta protestanttisten kirkkojen yhdessä järjestämä pääjuhla, joka televisioitiin myös suorana lähetyksenä.

Elina Braz de Almeida

Kirjoitus on julkaistu joulukuun Lähde-lehdessä 5/2017.