Hyppää sisältöön

Rukousryhmien verkosto syntyy Ruotsissa neulomalla

Pohjoismaisia Hannoja

Ryhmässä rukoilemisen ja neulomisen yhdistämistä kokeillut Ruotsin Hanna-työn koordinaattori Maggan Johansson (kesk.) tapasi norjalaisen ja suomalaisen kollegansa Elisabeth Saethin (vas.) ja Anne Isokuortin viime syksynä Suomessa. Kuva: Leena Punkari.

Vaikka Hanna-rukouskalenterilla on Ruotsissa lähes tuhat tilaajaa, maassa vasta luodaan rukousryhmien verkostoa. Apuna siinä ovat lanka ja puikot.

Kansainvälisen Hanna-rukousliikkeen peruspilareita ovat naisen arkea ja hengellisen elämän tarpeita käsittelevät radio-ohjelmat sekä kalenterit, joissa on yksi esirukousaihe kullekin päivälle. Rukouksissa muistetaan maailman naisten hätää. Suomessa eri puolilla maata kokoontuvien Hanna-rukousryhmien määrä lähentelee jo sataa.

– Olen seurannut kateellisena monissa maissa kukoistavia rukousverkostoja. Sain nähdä omin silmin Tansaniassa, miten rukous toimii, kertoo Ruotsin Hanna-työn koordinaattori Maggan Johansson. Hanna-työn taustajärjestönä Ruotsissa on Norea Sverige.

Hän sanoo olevansa iloinen jokaisesta ruotsalaisesta rukouskalenterin tilaajasta.

­– Halusin kuitenkin päästä eteenpäin. Näin syntyi ajatus rukousryhmästä, jossa rukoillaan ja kudotaan hartiahuiveja, hän kertoo.

Huivi muistuttaa esirukouksen voimasta

Maggan Johansson kutsui kokoon kuusi naista eri seurakunnista. Ryhmä kokoontui kevään aikana kuusi kertaa neulomaan ja rukoilemaan.

­– Kukin meistä neuloi hartiahuivia tietylle henkilölle lahjaksi. Luimme ensin Raamattua ja rukoilimme yhdessä Hanna-kalenterin aiheiden puolesta. Sitten jokainen neuloi ja rukoili hiljaa 20 minuutin ajan sen henkilön puolesta, jolle hartiahuivi oli tekeillä.

Neulomista jatkettiin kotona, jotta huivit valmistuivat lahjoitettaviksi. Maggan Johansson kertoo neuloneensa alhaisesta veren hemoglobiinista kärsineelle naiselle.

­– Hemoglobiini oli niin alhainen, että hän miltei tarvitsi verensiirtoa. Syytä ei löytynyt. Kevään aikana veriarvot kohenivat. Hän liikuttui saadessaan huivin ja sanoo, että se muistuttaa häntä joka hetki esirukouksen voimasta.

Ensimmäinen Hanna-rukousryhmä oli kokeilu, jolle Maggan Johansson haluaa jatkoa.

– Toivon, että kutsumani kuusi naista perustaa omissa seurakunnissaan rukousryhmät, jotka kutsuvat taas uusia naisia mukaan.