Hyppää sisältöön

Sansan uusi lähetystyöntekijä Miia da Silva muutti ulkomaille ensimmäisen kerran jo yksivuotiaana

Miia da Silva ja kupillinen kahvia.

Sansan lähetystyöntekijänä 1. elokuuta aloittanut ja jo pitkään ulkomailla asunut Miia da Silva kertoo pitävänsä mm. kahvista ja suomalaisesta designista.

Etelä-Pohjanmaan Ylihärmästä kotoisin oleva Miia da Silva (o.s. Palttala), 31, aloitti Sansan lähetystyöntekijänä 1. elokuuta. Tehtäväänsä TWR:n Euroopan sekä CAMENA-alueen eli Keski-Aasian, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan Toivoa naisille -työn koordinaattorina hän siirtyy vuoden vaihteessa.

Olet opiskellut Helsingissä ja Wienissä liiketaloutta ja työskennellyt markkinointipäällikkönä Romaniassa vaateyrityksessä, joka työllistää romaninaisia. Miten päädyit kansainväliselle uralle?

Lähdin ensimmäisen kerran ulkomaille yksivuotiaana, kun muutimme isän töiden takia vuodeksi Ruotsiin. Kolmannen, neljännen ja viidennen luokan kävin Saksassa. Lukion jälkeen lähdin au pairiksi Saksaan. Sitten menin toiseksi välivuodeksi Romaniaan. Palasin opintojen aikana Romaniaan harjoitteluun ja monta kertaa ystäviä tapaamaan. Olin Erasmus-vaihdossa Wienissä vuonna 2012. Pidin kaupungista ja toivoin, että voisin asua siellä joskus. Muutin Wieniin opiskelemaan vuonna 2015 ja olen sen jälkeen asunut ulkomailla.

TWR ja Sansa ovat medialähetysjärjestöjä. Mitä lähetys ja erityisesti medialähetys sinulle merkitsevät?

Sain kutsun lähetystyöhön luontevasti kansainvälisen taustani vuoksi. On monenlaista lähetystä ja kaikella on paikkansa ja merkityksensä evankeliumin eteenpäin viemisessä. Romaniassa sain olla mukana lähetyksessä ruohonjuuritasolla. Medialähetys on hieno tapa viedä evankeliumia maailmalle. On niin paljon paikkoja ja maita, joihin lähetystyöntekijät eivät pääse toimimaan kasvoista kasvoihin. Median avulla pääsee kauas. Radioaaltoja pystyy häiritsemään, mutta niitä on miltei mahdotonta estää.

Olet työskennellyt TWR Euroopan toimistossa markkinointi- ja kehitysosastolla. Miten kiinnostuit uudesta tehtävästä, joka on osa TWR:n työtä?

Näin Romaniassa, miten köyhyys vaikuttaa ihmisiin. Näin mitä voi olla taustalla, kun tyttö löytää itsensä jostain muusta Euroopan maasta esimerkiksi prostituutioon joutuneena. Se satutti syvästi ja herätti halun auttaa. Kun muutin Wieniin, tutustuin ihmisiin, joilla oli samanlainen toive ja näky auttaa, mutta siinä vaiheessa se jäi toiveeksi.

Kiinnostuin heti, kun kuulin Toivoa naisille -työstä. Silloin TWR:llä oli avoinna markkinointipuolen paikka. Koska minulla oli jo kokemusta markkinoinnista ja olin opiskellut sitä, hain paikkaa ja pääsin työhön TWR:n toimistoon Kyprokselle. Suomalaisena tutustuin tietenkin suomalaisiin TWR:n työyhteydessä oleviin Eeva ja Jari Vähäsarjaan. Sain myös auttaa Eevaa esimerkiksi esitteiden suunnittelussa. Kun paikka avautui, monien ihmisten kannustamana hain sitä.

Miten päädyit opiskelemaan liiketaloutta?

Olen pitänyt itseäni luovana ihmisenä, mutta ajauduin sattumalta opiskelemaan liiketaloutta. Se ei silloin tuntunut omalta alalta. Nyt koen, että pystyn uudessa tehtävässä ammentamaan paljon liiketaloustaidoistani. Aiemmin tuntui, että eri opinnot eivät sovi yhteen. Tässä työssä monet asiat naksahtavat yhteen kuten kielitaito ja kansainvälisyys. Olen lapsesta asti ollut kaksi- tai kolmekielinen. Kielet ovat ruotsi, saksa ja englanti. Olen lisäksi opiskellut espanjaa ja nyt kodin ollessa Kyproksella on ollut luontevaa opiskella kreikkaa.

Mitä odotat uudelta työltäsi?

On hienoa päästä Toivoa naisille -porukkaan, joka vaikuttaa hyvin motivoituneelta. Haluan tutustua näihin upeisiin naisiin, joista monet antavat vapaaehtoisinakin aikaansa ja taitojaan työhön. Eeva on tehnyt hyvää työtä. Toivon, että pystyn jatkamaan sitä. Saan oppia häneltä vielä tulevina kuukausina. Paljon on opittavaa ja haasteitakin tulee, mutta saan kasvaa taidoissa ja kokea uutta. Liikkeen kansainväliseltä johtajalta Peggy Banksiltä haluan oppia raamatullista johtamista.

Olet naimisissa brasilialais-amerikkalaisen Lucas da Silvan kanssa. Miten löysitte toisenne?

Olin muuttanut Wieniin opiskelemaan syksyllä 2015, ja Lucas muutti sinne puoli vuotta myöhemmin. Meistä kumpikin kävi Wienissä kahdessa seurakunnassa, jotka olivat samoja. Se oli Jumalan johdatusta, sitä ei voi muuten käsittää. Jumala varmisti, että jos emme tapaa toisessa seurakunnassa niin sitten toisessa.

Lucasin työtoveri oli ystäväni. Tutustuimme hänen syntymäpäivillään. Alkoi ystävyys ja myöhemmin seurustelu. Menimme kihloihin marraskuussa 2017, ja meidät vihittiin elokuussa 2018 Wienissä.

Vaikka olemme kotoisin eri kulttuuriympäristöistä, persoonallisuutemme ovat hämmästyttävän samanlaisia. Kun siskoni näki meidät ensimmäisen kerran yhdessä, hän sanoi, ettei voi ymmärtää miten joku ihminen voi olla niin samanlainen kuin Miia. Puhumme kotona englantia, mutta jossain vaiheessa opiskelen portugalia. Lucasin kotikieli on portugali, mutta hänkin puhuu sujuvasti viittä kieltä.

Asutte nyt Kyproksella ja muutatte syksyllä Irlantiin, jossa miehesi täydentää opintojaan Dublinin yliopistossa. Kaipaatko Suomeen?

Mitä pitempään olen poissa, sitä enemmän kaipaan. Kaipaan metsää, jossa voi nauttia raikkaasta ilmasta ja täydellisestä hiljaisuudesta. Suomi tuntuu kodilta ja tutulta paikalta, jonne on aina hyvä palata. Suomaisista loistaa rehtiys ja sisukkuus. Suomalainen pitää lupauksensa. Häneen voi luottaa. Suomalaista designia on ilo katsella ulkomailla. Tunnen ylpeyttä suomalaisesta osaamisesta.

Miten uskosi Jeesukseen syntyi ja onko se muuttunut vuosien varrella?

Olen kasvanut kristityssä perheessä ja uskonut pienestä asti Jumalaan ja Jeesukseen. Yläasteen ja lukion aikana ajauduin kuitenkin kauemmas seurakuntayhteydestä. Kun menin lukion jälkeen Saksaan au pairiksi, perheeni oli uskovainen. Kun seurasin heidän elämäntyyliään ja uskoaan, tiesin, että haluan samaa. Haluan olla uskovainen ja pystyä rukoilemaan aviomieheni kanssa.

Siitä syntyi päätös seurata Jeesusta syvällä tasolla, vaikka en ollut koskaan luopunutkaan uskosta Jeesukseen. Se oli käännekohta, josta elämä lähti hyvässä mielessä uusille raiteille. Perheen äiti on mentorini, joka tukee minua edelleen. Arvostan häntä.

Olen uskonelämässäni sellaisessa vaiheessa, että haluan pureutua Sanaan ja ymmärtää sitä syvemmin.

Kerro viisi asiaa, jotka tekevät sinut onnelliseksi?

Jumalan läheisyys ja usko on tärkein. En olisi mitään ilman uskoa. Lucas, ystävät, perhe ja perheemme toyvillakoira Minni, 12, tekevät minut onnelliseksi. Samoin luonnossa liikkuminen. Jumalan luomakunta on käsittämätön. Sen katselu vuoristossa tai meren äärellä saa hiljaiseksi.

Laulu on lähellä sydäntäni. Äiti kertoo, että lauloin jo yksivuotiaana, kun hän vei minua Ruotsissa rattailla päiväkotiin. Lohjalla asuva veljeni ja Kauhavalla asuva sisareni sekä isäni ovat taitavia monien instrumenttien soittajia. He ovat esikuviani myös kristittyinä samoin kuin äitini, joka on lämmin rukouksen ihminen. Itse en soita, mutta minulla on laulun lahja, jolla saan palvella. Olen mielelläni ylistysryhmissä ja siitä on tullut hyvää palautetta.

Viidentenä listassa on hyvä kuppi kahvia.

Miten rentoudut vapaa-ajalla?

Seurakuntayhteys, ystävien ja perheen kanssa oleminen sekä luonnossa liikkuminen rentouttavat. Lukeminen on meille Lucaksen kanssa yhteinen harrastus. Olemme huumori-ihmisiä, rentoudumme hyvän komedian äärellä. Musiikki on lähellä sydäntäni. Käyn kuntosalilla aina kun pystyn. Raskailla painoilla harjoitellessa on pakko päästää irti huolista kun pitää keskittyä liikkeeseen.

Mikä Raamatun kohta on sinulle tärkeä?

Siitä asti, kun uskonpäätökseni vahvistui Saksassa, roomalaiskirjeen kohta on ollut tärkeä: “Jumalan armahtavaan laupeuteen vedoten kehotan teitä, veljet: Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. Näin te palvelette Jumalaa järjellisellä tavalla. Älkää mukautuko tämän maailman menoon, vaan muuttukaa, uudistukaa mieleltänne, niin että osaatte arvioida, mikä on Jumalan tahto, mikä on hyvää, hänen mielensä mukaista ja täydellistä.” (Room 12:1-2). Kohdasta nousevat esiin sanat muuttukaa ja uudistukaa. Kyse ei ole vain tunnista sunnuntaina vaan kokonaisvaltaisesta asiasta: Jumala on mukana jokaisella elämänalueella.

Sananlaskujen kohta 31:10-31 antaa mallin, millainen nainen, vaimo ja johtaja haluan olla. Kohta kuvaa vahvaa naista, joka välittää ja haluaa kantaa kortensa kekoon. Hän on ahkera ja rohkea, ostaa pellot ja toimii yrittäjänä. Näitä naisia löytyy myös Toivoa naisille -työstä.

Terveiset Suomen Toivoa naisille -rukoilijoille?

Odotan innolla, että pääsen näkemään Suomen naisia ja oppimaan heiltä, miten he ovat vieneet liikettä eteenpäin. Haluan kiittää Suomen Toivoa naisille -rukoilijoita. He ovat hienoa porukkaa ja Suomen toiminta on esimerkillistä.

Liisa Heinänen[vc_row”” h2=”Ryhdy Rkk-ohjelman ystäväksi!” use_custom_fonts_h2=”” h2_font_container=”” h2_use_theme_fonts=”” h2_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h2_css_animation=”” h4=”” use_custom_fonts_h4=”” h4_font_container=”” h4_use_theme_fonts=”” h4_google_fonts=”font_family:Abril%20Fatface%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal” h4_css_animation=”””” shape=”rounded” style=”””””lg””right””Lue lisää ja liity >>” btn_style=”modern” btn_gradient_color_1=”turquoise” btn_gradient_color_2=”blue” btn_gradient_custom_color_1=”#dd3333″ btn_gradient_custom_color_2=”#eeee22″ btn_gradient_text_color=”#ffffff” btn_custom_background=”#ededed” btn_custom_text=”#666″ btn__custom_color=”#666″ btn__custom_hover_background=”#666″ btn__custom_hover_text=”#fff” btn_shape=”rounded””” btn_size=”md” btn_align=”inline” btn_button_block=”” btn_add_icon=”” btn_i_align=”left” btn_i_type=”fontawesome” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” btn_i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” btn_i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” btn_i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” btn_i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” btn_i_icon_monosocial=”vc-mono vc-mono-fivehundredpx” btn_i_icon_material=”vc-material vc-material-cake” btn_i_icon_pixelicons=”vc_pixel_icon vc_pixel_icon-alert” btn_css_animation=”” btn_custom_onclick=”” add_icon=”” i_on_border=”” i_type=”fontawesome” i_icon_fontawesome=”fa fa-adjust” i_icon_openiconic=”vc-oi vc-oi-dial” i_icon_typicons=”typcn typcn-adjust-brightness” i_icon_entypo=”entypo-icon entypo-icon-note” i_icon_linecons=”vc_li vc_li-heart” i_icon_monosocial=”vc-mono vc-mono-fivehundredpx” i_icon_material=”vc-material vc-material-cake” i_color=”blue” i_background_style=”” i_background_color=”grey” i_size=”md” i_css_animation=”””url:http%3A%2F%2Frkk-sansa.net%2Fliity-ystavarenkaaseen%2F|||” h2_link=”” h2_el_id=”” h2_el_class=”” h4_link=”” h4_el_id=”” h4_el_class=”” custom_background=”” custom_text=”” btn_el_id=”” btn_el_class=”” btn_custom_onclick_code=”” i_custom_color=”” i_custom_background_color=”” i_link=”” i_el_id=”” i_el_class=””][vc_column] …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Lue lisää >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Flahjoituskohteet%2Fda-silva%2F|||”]Liity Miia da Silvan ystävärenkaaseen ja tue hänen työtään!