Hyppää sisältöön

Hyvinkääläisestä autotallista kansainväliseksi vaikuttajaksi – Sansa 50 vuotta

Sanansaattajien perustavassa kokouksessa läsnä olevat henkilöt.

Sanansaattajien perustava kokous pidettiin Hyvinkäällä 9.6.1973 ja läsnä olivat (ylärivi:) Per-Olof Malk, Pekka Kiuttu, Esko Kontinen, Pirjo Riitta Penttinen, (alarivi:) Seija Uimonen, Eva Berger (nyk. Rönnlund), Matti Korpiaho, Aino Heiskanen (nyk. Salonen) ja Tuulikki Viitaniemi. Kuva: Sansan kuva-arkisto.

– Kerromme Jumalan armosta kaikkialla maailmassa yhdessä seurakuntien, kumppanuusjärjestöjen, vapaaehtoisten ja työntekijöiden verkostona. Työ on vaikuttavaa; kun Jeesus tulee elämän Herraksi, elämänmuutos voi heijastua myönteisesti ympäröivään yhteisöön, kertoo Sansan va. toiminnanjohtaja Marko Pihlajamaa.

Polku kansainväliseksi vaikuttajaksi alkoi hyvinkääläisestä autotallista Ossianinkadulta 9.6.1973. Sanansaattajat-nimisen lähetysyhdistyksen perustamisen taustalla oli nuorten aikuisten rakkaus lähetystyöhön ja huoli rautaesiripun takana asuvista kristityistä. Autotalli palveli ensimmäisenä toimitilana, kunnes yhdistys osti vuonna 1974 nykyisen kiinteistön Hyvinkään Munckinkadulta.  

Alkuvuosina merkittävä osa työstä suuntautui itäiseen Eurooppaan, ja ensimmäinen Sansan kustantama radio-ohjelma oli venäjänkielinen. Vuonna 1974 työ laajeni Kiinaan.

1980-luvulla Sansa ryhtyi tukemaan radio-ohjelmia Lähi-itään, Pohjois-Afrikkaan ja Keski-Aasiaan, ja 1987 alkoi työn tukeminen myös Intiassa. 2000-luvulla satelliittitelevisioyhtiö SAT-7:n tuottamat arabian-, farsin- ja turkinkieliset tv-ohjelmat tulivat osaksi Sansan työtä. Työalueisiin kuuluu arabiankielisen Pohjois-Afrikan lisäksi muutama keskisen Afrikan maa.

Vuonna 2000 alkanut TWR:n kansainvälinen Toivoa naisille -työ on kasvanut tärkeäksi toimintamuodoksi. Toivoa naisille -radio- ja televisio-ohjelmien avulla naisille kerrotaan heidän arvostaan Jumalan luomina, ainutlaatuisina yksilöinä.

Ohjelmia 40 kielellä

Nykyään Sansa on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, joka levittää seurakuntien ja yksityishenkilöiden tuella toivon sanomaa noin 40 kielellä. Yhteistyökumppaneiden FEBC:n (Far East Broadcasting Company), TWR:n ja SAT-7:n tuottamia kristillisiä radio- ja televisio-ohjelmia sekä muita mediasisältöjä tekevät paikalliset ihmiset, jotka osaavat kielen ja tuntevat kulttuurin.

Sansa lähettää myös projekti- ja lähetystyöntekijöitä, joita on tällä hetkellä kahdeksan. Valtaosa heistä toimii kansainvälisten kumppanien palveluksessa muun muassa mediatutkijana, tv-tuottajana ja mediastrategina.

Suomessa Sansa tuottaa Raamattu kannesta kanteen -radio-ohjelmaa. Seurakuntien yhteydessä toimii yli sata Sansan pienpiiriä.

Kakkukahvit ja juhlagaala Hyvinkäällä 9. kesäkuuta

Sansa juhlii puolta vuosisataansa syntysijoillaan Hyvinkäällä järjestettävillä valtakunnallisilla Medialähetyspäivillä 9.–11. kesäkuuta. Varsinaisena syntymäpäivänä perjantaina 9.6. on luvassa kakkukahvitarjoilu, ja päivä huipentuu Hyvinkään kirkossa pidettävään juhlagaalaan.

Poikkeuksellisen juhlavat Medialähetyspäivistä tekee myös se, että mukana on iso joukko kansainvälisten yhteistyökumppaneiden edustajia muun muassa Intiasta, Brasiliasta, Australiasta, Kroatiasta, Kyprokselta ja Norjasta.

Medialähetyspäivät järjestetään yhteistyössä Hyvinkään seurakunnan kanssa teemalla Yhteydessä. Valtaosa ohjelmasta lähetetään suorana nettilähetyksenä ja osa ohjelmasta myös Radio Deissä.

Lisätietoa Medialähetyspäivistä