Hyppää sisältöön

Intian-kuulumisia ja ajatuksia Suomeen paluusta

New Delhi

New Delhin vilinä jää taakse, kun Sansan projektityöntekijät Marjut ja Amarjit Chugh palaavat kesäkuussa Suomeen kolmen Intian-vuoden jälkeen. Kuva: Marjut Chugh.

Intiassa eletään levotonta aikaa. Poliitikot taistelevat vallasta ja vetävät toisiaan oikeuteen. Ihmiset purkavat raivoaan joskus tv-ohjelmassa, joskus mielenosoituksessa kaduilla. Vähemmistöjen oikeuksia poljetaan ja heidän edustajiaan vangitaan esimerkiksi epäisänmaallisuudesta.

Intian pääministeri Narendra Modi on tunnettu bisnesmyönteisyydestään. Maasta on tarkoitus tehdä Etelä-Aasian taloudellinen ykkösmaa.

Hindunationalistinen puolue BJP tosin on parin vuoden vallassaolonsa aikana kääntänyt historian rattaita toiseen suuntaan: edistänyt hindulaisuutta uskontona, pitänyt esillä kasteja ja joogaa ihmeparantajana kaikkeen.

Vähemmistöjä ja ihmisoikeuksia tutkiva NGO-järjestö kirjoitti vuoden 2015 raportissaan, että hyökkäykset kristittyjä ja heidän omaisuuttaan kohtaan lisääntyivät noin 20 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Niitä oli 20:ssa maan osavaltioista, raakuuksia yhteensä 85. Ainakin seitsemän pastoria tapettiin, väkivallan kohteiksi joutui 8 000 kristittyä.

BJP-puolueen äärijärjestö RSS oli vastuussa useimmista hyökkäyksistä ja laajensi toimintaansa koko maahan. Pääministeri vaikenee.

Toistasataa tv-ohjelmaa

Teemme työtämme. Puolisoni Amarjit Chugh on käsikirjoittanut ja esiintynyt yli sadassa hindinkielisen televisio-ohjelman sarjassa. Sinun toivosi -ohjelmaa on lähetetty yli kaksi vuotta Hyderabadista Shubhsandesh-perhekanavalta ympäri Pohjois-Intiaa, jossa asuu satojamiljoonia hindin puhujia. Itse raportoin siitä ja palautteesta Medialähetys Sanansaattajille. Lisäksi opetan suomea lapsille, joiden vanhemmista toinen on suomalainen.

Kuljemme kotoa jalkaisin TWR-Intian päätoimistoon Green Parkiin. Siellä on pienehkö työhuoneemme. Sinne kantautuu kadulta melua; olemmehan väkirikkaassa New Delhissä!

Puolisoni valmistelee jo kolmatta, 52 osaa käsittävää ohjelmasarjaa. Aikaa ei ole paljon. Juhannusaattona Finnairin nokka kääntyy kohti kotimaata, ja yli 16 miljoonainen suur-Delhi jää taakse saastepilvineen ja liikenneruuhkineen.

Mieleen jäävät intialaiset sukulaiset ja ystävät, mielenkiintoinen ja haasteellinen työ. Myös kiinnostavia matkoja tapaamaan ohjelman katsojia Chandigarhiin ja Ludhianaan Punjabin osavaltiossa, Mumbaihin ja Goaan.

Mieleen jäävät monet ihanat ihmiset, kuten entinen hindunainen Poonam Ahudja Ludhianasta. Hän työskentelee nyt evankelistana saatuaan kimmokkeen ja opetusta Amarjitin ohjelmista.

Marjut Chugh

Sansan projektityötekijä Marjut Chughin kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 2/2016.