Hyppää sisältöön

Televisio välittää hindiksi toivoa Intian naisille

Kuvakaappaus hindinkielisestä Toivoa naisille -ohjelmasta.

Abhilasha Samuel (vas.) ja Honey Kalyan juontavat hindinkielistä Toivoa naisille -televisio-ohjelmaa. Tässä jaksossa pohditaan, mitä nainen haluaa. Kuva: TWR-Intia.

Intian Toivoa naisille -työssä alkoi tämän vuoden alussa uusi vaihe, kun hindinkieliset ohjelmat siirtyivät radiosta televisioon.

Ohjelmia lähetetään tällä hetkellä kolmella kaapelitelevisiokanavalla ja yhdellä satelliittikanavalla. Lisäksi gujaratinkielisiä ohjelmia voi katsoa internetissä videopalvelu YouTuben kautta.

– Olemme nyt lähettäneet 13 jaksoa. Ohjelma on saavuttanut hyvin katsojia, mutta meillä on vielä paljon tehtävää, jotta voimme tavoittaa kohderyhmämme kaupunkilaiset ja kaupunkien lähistöllä asuvat naiset, kertoo ohjelman tuottaja Valentina Telien TWR-Intiasta.

Toivoa naisille -ohjelma on kansainvälinen ohjelmamalli. Samalla idealla tehtyjä ohjelmia lähetetään eri medioiden kautta maailmanlaajuisesti yli 73 kielellä. Ohjelmassa otetaan puheeksi naisen arkeen liittyviä asioita. Alkujakso johtaa hengelliseen osuuteen, jossa naista autetaan syvästi kertomalla Jumalasta, joka rakastaa ja voi auttaa.

Ohjelmat ovat osa maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa sen yhteistyökumppani on Sansa. Hindinkielisten Toivoa naisille -televisio-ohjelmien tekeminen on mahdollista suomalaisten tuella.

Globaalin lähetyksen päällikkö Kristiina Ojala on iloinen siitä, että Sansan tuella voidaan laajentaa tytöille ja naisille suunnattua ohjelmatarjontaa.

– Naisten ja tyttöjen asema Intiassa on edelleen erittäin huolestuttava. Heidän elämänsä varsinkin maaseudulla on täynnä raskasta fyysistä työtä, ja heihin kohdistuu väkivaltaa. Toivoa naisille -ohjelmat kertovat Jumalan rakkaudesta ja naisen ja miehen tasa-arvosta Jumalan edessä. Ohjelmat muokkaavat asenteita parempaan suuntaan ja antavat naiselle hänen ihmisarvonsa, Ojala sanoo.

Lohtua vaikeaan tilanteeseen

Hindinkielisiä ohjelmia lähetetään seitsemän osavaltion alueella Pohjois-Intian keskiosassa niin sanotulla hindi-vyöhykkeellä. Hindiä ja sen murteita puhuu Intiassa noin 530 miljoonaa ihmistä eli noin 44 prosenttia väestöstä. Se on toinen virallinen kieli englannin rinnalla.

Jyoti Anil Sahara kertoo saaneensa ohjelmasta lohtua vaikeassa elämäntilanteessa. Hän joutui miehensä suvun hylkäämäksi jäätyään leskeksi. Hänellä ei ole omia vanhempia tai sukua tukenaan.

– Jäin yksin kahden pojan kanssa. Mieheni vanhemmat ajoivat minut pois talostaan valheellisin syytöksin. Kun katselin ohjelmaanne, kuulin, että Jumala voi antaa minulle voimaa ja olla kanssani. Välillä minusta tuntuu, että Jumala on hylännyt minut enkä halua enää elää. Olen kiitollinen, että voin jakaa vaikeuteni kanssanne.

Televisio-ohjelman perusosa on edelleen puoli tuntia kuten saman nimiset radio-ohjelmat. Ohjelmaan valitaan joka kuukaudelle oma teema, jota syvennetään kerran viikossa lähetettävissä jaksoissa. Teemoja voivat olla esimerkiksi toivo, rukous, ihmissuhteet, lepo, tärkeä nainen, opetuslapseus, hengelliset lahjat, perheväkivalta tai ihmiskauppa.

TV-ohjelma rakennetaan niin, että kokonaisuudesta voidaan lisäksi koota kolme kahdeksan minuutin osaa, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa. Ohjelman sisällöstä tehdään vielä erikseen kolmen minuutin välähdyksiä sosiaaliseen mediaan.

Suuntana televisio

Valentina Telien sanoo, että Toivoa naisille -televisio-ohjelma haluaa tarjota katsojilleen yhteisön, jossa naisilla on mahdollisuus rukoilla toinen toisensa, Intian naisten ja koko maailman naisten puolesta.

– Haluamme ravita naisia Jumalan sanalla, jotta he voivat vahvistua uskossa Herraan. Haluamme varustaa heitä tavoittamaan muita naisia.

Anita Goswamy on yksi uuden ohjelman säännöllisistä katsojista. Hän sanoo, että se on hyvä ohjelma naisille ja heidän perheilleen.

– Minusta on hienoa, että voin keskustella kanssanne ja kertoa elämäni taisteluista. Rukoilkaa, että Jumala antaa meille viisautta lukea ja ymmärtää hänen Sanaansa, hän viestittää.

Valentina Telien jatkaa, että ohjelman tekijät etsivät tapoja tavoittaa myös hindi-vyöhykkeen kaukaisten kylien asukkaita, joilla ei ole televisiota eikä tietoverkkoyhteyttä.

– Haluamme tavoittaa nämäkin yleisöt. Mietimme keinoja tehdä ohjelmaa tunnetuksi ja etsimme verkostoja, joiden avulla tieto siitä voisi levitä yhä useammille naisille.

TWR-Intia suunnittelee muidenkin Toivoa naisille -ohjelmien siirtämistä televisioon, kunhan tuotantoihin löytyy rahoitusta. Seuraava askel on jo tiedossa. Bengalinkieliset Toivoa naisille -ohjelmat alkavat parin kuukauden kuluttua

Liisa Heinänen

Kirjoitus on julkaistu toukokuun Lähde-lehdessä 2/2021. …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Lahjoita nyt >>””””””url:https%3A%2F%2Fsansa.fi%2Flahjoituskohteet%2Fintia%2F|||”]Tue Intian kristillistä mediatyötä osallistumalla Sansan kesäkeräykseen!