Hyppää sisältöön

Äänekoski ja Pirkkala kutsuvat Toivoa naisille -juhliin lokakuun lopulla

Mirja Montonen-Jalkanen luokkahuoneessa Senegalissa.

Mirja Montonen-Jalkasen innosti mukaan Äänekosken Toivoa naisille -konferenssin valmisteluun oma Senegalin kokemus, kuinka tärkeää yhteinen rukous on naisille. Kuva: Mirja Montonen-Jalkasen albumi.

Valtakunnalliset Toivoa naisille -konferenssit järjestetään Pirkkalassa lauantaina 30.10. ja Äänekoskella sunnuntaina 31.10. Tapahtumien päävieraana on Toivoa naisille -liikkeen kansainvälinen johtaja Peggy Banks Yhdysvalloista.

Äänekoski valikoitui toiseksi juhlapaikaksi pitkälti Mirja Montonen-Jalkasen aloitteesta. Hän oli aiemmin palannut lähetystyöstä Senegalista ja asettunut Äänekoskelle, Suolahteen. Elettiin vuotta 2019. Sansan lähetystyöntekijät Eeva ja Jari Vähäsarja tulivat vierailulle Keski-Suomeen kertomaan medialähetyksestä ja Toivoa naisille -työstä.

− Tunnen heidät, sillä hekin ovat olleet lähetystyössä Senegalissa. Eeva kysyi, olisiko minulla ehdottaa toiselle konferenssille keskeistä pitopaikkaa vähän pohjoisemmasta Suomesta. Vastasin, että Äänekoski. Se on keskellä ja sinne tulee teitä joka ilmansuunnasta, Mirja Montonen-Jalkanen muistelee.

Ehdotus sopi myös Äänekosken seurakunnalle. Alun perin kevääksi 2020 suunnitellun konferensin piti juhlistaa Suomen Toivoa naisille -työn 20-vuotisjuhlavuotta. Tapahtuma jouduttiin perumaan ja toteutuu nyt puolitoista vuotta myöhemmin. Tässä välissä Mirja Montonen-Jalkanen ehti avioitua Raimo Jalkasen kanssa ja muuttaa Rautalammelle noin 70 kilometrin päähän.

− Luojalla on varaa yllätyksiin, hän hymyilee.

Hän on edelleen mukana juhlan valmistelussa. Hän sanoo, että kaikki on ollut mutkatonta. Suunnittelussa oli alussa mukana toinen entinen Senegalin lähetti, Sansan nykyinen viestintäjohtaja Mervi Viuhko.

Jotain uutta seurakuntaan

Diakonissa Susanna Halinen Äänekosken seurakunnasta sanoo odottavansa, että konferenssi voisi tuoda jotain uutta oman seurakunnan elämään. Lähetystyö on osa hänen vastuualuettaan.

− Täällä on jo kiinnostusta Toivoa naisille -työhön ja paikallinen rukousryhmä on syntymässä. Lähetystyö on itsellenikin kiinnostava alue.

Äänekoski on sitoutunut ottamaan vuosittain vastaan kiintiöpakolaisia. Halinen näkee, että Toivoa naisille työ tulee lähelle pakolaisia.

− Näen tässä mahdollisuuksia. Odotan kohtaamisia naisten kesken.

Ohjausta arjen rukoukseen

Kansainvälisessä Toivoa naisille -liikkeessä on kaksi kulmakiveä. Toinen on rukouskalenteri, jossa on rukous jokaiselle päivälle maailman tyttöjen ja naisten puolesta. Kalenteri lisää tietoisuutta naisten tilanteesta eri maissa.

Toinen kulmakivi ovat eri medioiden kautta lähetettävät Toivoa naisille -ohjelmat, joissa puhutaan sekä naisen arjesta että hengellisestä elämästä. Suomalaiset tukevat ohjelmen lähettämistä kymmenellä kielellä Sansan kautta.

Mirja Montonen-Jalkanen kertoo monistaneensa ja jakaneensa rukouskalenteria kirkossa ja seurakunnan tiloissa. Kun hän on voinut antaa kalenterin vastaanottajan käteen, se on herättänyt kiinnostusta.

− Kalenteri ohjaa suomalaista naista arjen rukoukseen ja tukee häntä siinä. Sen avulla voi muistaa eri ikäisiä ja eri tilanteissa eläviä maailman naisia. Toisilla on iloa ja toisilla suruja ja hyvin monella tuskaa. Jumala on kaikkivaltias. Hän voi muuttaa tilanteita ja aukoa meidän ja muiden maailman naisten silmiä Jumalan mahdollisuuksille ja miten voimme toimia hänen käsinään ja suunaan täällä, Mirja Montonen-Jalkanen sanoo.

Hän jatkaa, että alkujuuri hänen ajatuksilleen rukouksesta on peräisin Afrikasta. Siellä hän oppi, että rukoillen on lähdettävä työhön ja tartuttava uuteen päivään. Kun hän vaikkapa lähti sikäläisen työtoverinsa kanssa autolla liikkeelle, työtoveri rukoili jopa auton puolesta, että se toimisi koko matkan usein huonolla tiellä.

− Sain opettaa naisia lukemaan maaseudulla. Monet heistä olivat ensimmäisen polven kristittyjä. Koin, miten paljon heille merkitsi yhteinen rukous. Se vahvisti heidän tietoisuuttaan siitä, että meillä on kaikkivaltias Jumala ja elävä Vapahtaja, jonka puoleen saamme kääntyä. Monet heistä saivat rukousvastauksia ja voimaa elää kristittynä kotona ja kyläyhteisössään.

Aamukahvilla aloitetaan

Toivoa naisille -konferenssit alkavat Pirkkalassa lauantaina 30.10. ja Äänekoskella sunnuntaina 31.10. aamukahvilla ja ilmoittautumisella kello 8.30. Äänekoskella päivä jatkuu messulla, jossa saarnaa Peggy Banks. Hän opettaa viikonlopun aikana teemasta Kantakaa toistenne taakkoja.

Mukana on myös Irlannissa asuva suomalainen Miia da Silva, joka toimii Toivoa naisille -työn aluekoordinaattorina Euroopassa, Lähi-idässä, Keski-Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa. Hän kertoo alueensa kuulumisia.

Pirkkalassa musisoivat Meri Kalanti ja Leena Suhonen, Äänekoskella kanttori Markku Aho. Pirkkalan konferenssiin tuo tervehdyksen kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth ja Äänekoskella vt. kappalainen Eveliina Jamnes. Katso koko ohjelma!

Ilmoittautuminen nettilomakkeella Pirkkalan konferenssiin 20.10. mennessä ja Äänekosken konferenssiin 20.10. mennessä tai puhelimitse 019 457 7700. Osallistumismaksu 25 euroa maksetaan paikan päällä.

Äänekosken juhlaa voi seurata kello 12.30−16.40 myös suoran nettilähetyksen välityksellä osoitteessa sansa.fi/tapahtumalive. Kello 10 alkavaa messua voi seurata Äänekosken seurakunnan Facebook-sivulta.

Liisa Heinänen …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… …… ……”””” style=”””””lg””right””Toivoanaisille.fi >>””””””url:https%3A%2F%2Ftoivoanaisille.fi%2F|||”]Katso Toivoa naisille -konferenssien ohjelma ja ilmoittaudu mukaan!