Hyppää sisältöön

Henna-Maria Harju saa Raamattu kannesta kanteen -opetuksista inspiraatiota lauluteksteihin

Tuuli Malve ja Henna-Maria Harju viuluineen.

Henna-Maria Harju (oik.) kertoo saavansa Raamattu kannesta kanteen -opetuksista inspiraatiota lauluteksteihinsä. Viime kesänä hän esiintyi Hyvinkään Medialähetyspäivillä yhdessä Maksetut Viulut -yhtyeen kanssa. Taustalla soittaa Tuuli Malve. Kuva: Ari Suomi.

Sansa on tuttu lähetysjärjestö Maksettujen Viulujen Henna-Maria Harjulle. Hän kävi lapsena paljon Sansan kesäpäivillä Turussa ja kuuntelee nykyään aktiivisesti Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaa (Rkk).

Harju kertoo saavansa Rkk-opetuksista inspiraatiota lauluteksteihinsä.

– Ne ovat tuoneet suuremman Raamatun tuntemuksen ja ovat rakentaneet minua ja kaikkea tekemistäni valtavan paljon.

Sansa on Harjulle (o.s. Erkkilä) tuttu jo lapsuudesta. Täti Hannele Karppinen oli miehensä kanssa Sansan kautta radiolähetystyössä Swazimaassa, joten Henna-Marian lapsuudenperhe oli mukana kesäpäivillä. Isä veti siellä musiikkipajaa.

– Näin juhlilla aina serkkuja, jotka asuivat muualla. Se oli kesän kohokohta.

Rippikoulun jälkeen Harju alkoi käydä Evankeliumijuhlilla kavereidensa kanssa ja Sansan kesäpäivät jäivät. Hän iloitseekin siitä, että pääsi kesäkuussa Medialähetyspäiville Maksettujen Viulujen riveissä.

– Juhlilta jäi hyvät fiilikset. Se ero oli, että lapsuudessani oli leiritunnelma ja omaa lastenohjelmaa, mutta nyt ohjelma oli enemmänkin aikuisille, Harju toteaa.

Musiikkiperheestä muusikoksi

Kokkolalainen Henna-Maria Harju kasvoi musiikkiperheessä, jossa kannustettiin soittamiseen ja laulamiseen. Musiikkiluokalla oleva tyttö soitti viulua ja harjoitteli kotona muitakin soittimia. Lisäksi hän lauloi kuorossa.

– Maata Näkyvissä -festivaaleilla syttyi palo ja mietin, olisiko minusta tekemään musiikkia, hän kertoo.

Harju opiskeli Oulussa musiikin aineenopettajaksi ja soitti Nolla-bändissä. Kokemus kirkasti kutsumuksen musiikintekijänä. Valmistuttuaan 2011 hän muutti takaisin Kokkolaan. Syntyi Maksetut Viulut, ja myöhemmin Harju pääsi myös Miriam-hevibändiin. Uusin kokoonpano on Pienlähettiläs, joka julkaisi esikoislevyn heinäkuussa.

Äitiyden ja elämänkokemuksen myötä muusikolle avautui uusi ilmaisukanava: laulutekstien kirjoittaminen.

– Koen, että Jumala avasi sen oven, koska aiemmin en osannut tehdä sanoituksia. Tietysti jouduin opettelemaan sen alusta alkaen ja luin lyriikkaoppaita. Nykyään teen sanoituksia päivittäin.

Koko elämä Jumalalle

Päivätyönään Henna-Maria Harju toimii lukion musiikinopettajana. Toistaiseksi hän on onnistunut yhdistämään perhe-elämän, työn ja muusikon kutsumuksen.

– Tiedän, että Jumala on kutsunut minut tekemään musiikkia, Harju sanoo ja lisää, ettei voisi kuvitella tekevänsä muuta kuin hengellistä musiikkia.

Hänelle tärkeintä on antaa elämä kokonaan Jumalan käyttöön. Kun  musiikkia saa tehdä hyvien ystävien kanssa ja puolisokin on mukana Maksettujen Viulujen keikoilla äänimiehenä, niin mikäs sen hienompaa.

– Kun rukoilee Jumalan johdatusta, tapahtuu paljon uskomattomampia juttuja kuin mitä voisi itse koskaan suunnitella.

Elina Uusikylä

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 3/2023.

Katso Maksettujen Viulujen esiintyminen Medialähetyspäivillä Hyvinkäällä 9.6.2023. Konsertti alkaa noin kohdassa 2 h 8 min.