Kun sanomme “kyllä”, Jumala voi tehdä enemmän kuin osaamme kuvitella – Toivoa naisille 25 vuotta

Suomen Toivoa naisille -työn yhteyspäällikkö Satu Hauta-aho (vas.), kansainvälisen työn johtaja Susie Pek, kansainvälisessä tiimissä kehitystehtävissä toimiva Miia Kallio sekä Sansan lähetystyöntekijä ja Euroopan, Lähi-idän, Keski-Aasian sekä Pohjois-Afrikan aluekoordinaattori juhlatuulella Turussa. Kuva: Jari Vähäsarja.
– Olen ensimmäistä kertaa Toivoa naisille -tapahtumassa. Näin lehti-ilmoituksen ja ilmoittauduin mukaan. Heti tänne tullessani yllätyin lämpimästä, iloisesta ja rakkaudellisesta ilmapiiristä. Olen nauttinut keskinäisestä yhteydestä ja keskusteluista. Erityisesti olen saanut vahvistusta rukouksen voimasta, kertoi turkulainen Riitta Jarvansalo.

Suomen Toivoa naisille -työn 25-vuotisjuhlia vietettiin Turussa ja Ylöjärvellä 7.–8. kesäkuuta. Viikonlopun aikana pysähdyttiin kiittämään menneistä vuosista, kuulemaan työn hedelmistä ja katsomaan luottavaisin mielin tulevaan. Pääpuhujana oli kansainvälisen Toivoa naisille -työn johtaja, brasilialainen Susie Pek.

– Tästä juhlasta olen saanut erityisesti kansainvälistä näkemystä naisten todellisesta asemasta maailmassa. Lisäksi minua kosketti Susie Pekin opetus uskollisuudesta esirukoustehtävässä, kertoi Mynämäeltä Turun juhlaan tullut Helena Kotisalo.
Hän on ollut mukana Uudenkaupungin Toivoa naisille -piirissä yhdeksän vuotta. Nyt eläkkeellä hänellä on suunnitelmissa perustaa Toivoa naisille -piiri myös Mynämäelle.
– Terveysalan lehtorina haluan edistää naisten terveyttä ja välittää heille ihmisarvoa ja Jumalan rakkautta. Suomalaisena naisena tiedän olevani etuoikeutettu ja siksi haluan rukoilla maailman naisten puolesta. Ryhmässä voimme kannustaa ja rohkaista toisiamme esirukoustehtävässä.
Susie Pek rohkaisi
Kangasalalainen Mirkku Lindqvist saapui Ylöjärven Toivoa naisille -juhliin seurakunnan järjestämän pikkubussin kyydillä. Hän on ollut alusta asti mukana Kangasalan Toivoa naisille -ryhmässä, joka syntyi vuonna 2011, kun liikkeen perustaja Marli Spieker kertoi työstä Tampereella.
– Hänen puheensa rukouksen mahdollisuudesta sytytti. Ei tarvitse olla hienoja rukouksia. Jokainen voi rukoilla niin kuin osaa. Olin liikkeellä ystävän kanssa ja perustimme ryhmän melkein heti.
Ylöjärven juhlasta Mirkku Lindqvist sanoi ottavansa matkaevääksi Susie Pekin rohkaisevat sanat: älä lannistu vaan elä vaikeidenkin aikojen läpi. Susie Pek vertasi elämää vuodenaikoihin. Talvella on kylmää ja vaikeaa, mutta sen jälkeen koittaa aina kevät, kasvun aika. Kesällä kaikki on hyvin. Syksy on kuulas ja kaunis, mutta se valmistaa jo talveen. Jokaista talvea seuraa kuitenkin kevät.
Vaikka Toivoa naisille -rukouskalenterin aiheet ovat usein raskaita, Mirkku Lindqvist on huomannut, että ryhmässä taakkaa voi jakaa. Ryhmässä rukoillaan myös omien asioiden puolesta.
– Rukouksista ja niihin liitetyistä raamatunkohdista saattaa joku pulpahtaa puhuttelemaan erityisesti rukousaiheeksi ja rohkaisuksi.
Ylistys veti mukaan

Pirkkalasta Toivoa naisille -juhliin tullut Minna Kallio nautti musiikista, jota esitti juhlia varten koottu kokoonpano Juhani Tikkanen ja Henna-Maria (Hema) Harju houseband.
– Musiikki oli vapauttavaa. Ylistykseen oli helppo lähteä mukaan.
Minna Kallio löysi Toivoa naisille -ryhmän paikallislehden ilmoituksesta muutettuaan noin neljä vuotta sitten Pirkkalaan.
– Työni ja elämäntilanteeni on kuormittava. Olen kipuillut sen kanssa, miten vähän jaksan kantaa maailman naisten hätää rukouksessa. Tuntuu, että annan niin vähän. Minua lohduttaa Äiti Teresan ajatus, että olen vain pisara meressä, mutta ilman pisaraa meri olisi pienempi.
Susie Pek näytti puheenvuorossaan kuvan rikkinäisestä lautasesta, joka oli liimattu uudelleen yhteen ja koristeltu kauniisti. Lautanen kuvasi naisen elämää. Rikotusta voi tulla uusi mestariteos. Jumala muokkaa ja jalostaa. Minna Kallio sanoi pitävänsä tällaisesta konkretiasta.
– Toisen elämä on vähemmän, toisen enemmän palasina. Toisilla liimaamiseen menee enemmän aikaa, toisilla vähemmän. Itseään ei tarvitse vertailla muihin.
Usko, uskollisuus ja hedelmä
Susie Pek puhui Turun ja Ylöjärven juhlissa myös kolmesta Toivoa naisille -työhön liittyvästä sanasta ja henkilöstä: usko, uskollisuus ja hedelmä sekä Mooses, Maria ja Marli Spieker. Jokainen heistä sanoi Jumalalle “kyllä”, vaikka tehtävä oli vaikea.
He ottivat uskon askeleen, jatkoivat uskollisina työssä, ja heidän työnsä tuotti hedelmää. Mooseksen kuuliaisuus pelasti kansan, Marian uskollisuuden kautta Jumala syntyi maailmaan ja Marlin “kyllä” synnytti Toivoa naisille -työn.
Susie Pek nosti esiin Kirjeen heprealaisille 11:1: “Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.” Työn alussa ei aina tiedä, mitä tuleman pitää, mutta usko ja uskollisuus kantavat hedelmää.
– Rakastan hedelmiä, etenkin brasilialaisia papaijoita, mutta työn hedelmät ovat vielä parempia. Niillä on ikuinen vaikutus.
Lisäksi Susie Pek välitti tuoreita terveisiä Indonesiasta, missä suomalaiset ovat tukeneet naisten parissa tehtävää jo vuodesta 2001.
– Vierailimme kahden kuuntelijaryhmän luona ja näimme, miten myös musliminaiset tulevat kuulemaan Jumalasta. Tämä on teidän uskollisuutenne hedelmää. Odotan päivää, jolloin taivaassa näemme työn vaikutuksen. Juhlikaa uskoa ja uskollisuutta. Ottakaa uskon askel silloinkin, kun tekisi mieli luovuttaa, hän kehotti.
Katse tulevaisuuteen
Miia da Silva, Sansan lähetystyöntekijä ja Toivoa naisille -työn Euroopan, Lähi-idän, Keski-Aasian sekä Pohjois-Afrikan aluekoordinaattori, kertoi juhlissa innostuneesti työn uusista aluevaltauksista.
Tänä vuonna Toivoa naisille -työ on laajentunut jo Valko-Venäjälle ja Israeliin. Lisäksi työtä suunnitellaan laajennettavaksi Bosnia-Hertsegovinaan ja Pohjois-Makedoniaan, jossa tavoitetaan erityisesti muslimiväestöä.
Hän jakoi miehensä Lucas da Silvan työstämää tutkimusta, joka selvitti, missä Euroopan maissa ihmiset ovat avoimimpia evankeliumille. Tulosten mukaan Suomi on yksi avoimimmista maista ja kaikkein vastaanottavaisimpia ovat nuoret naiset, jotka eivät ole korkeasti koulutettuja ja asuvat pienillä paikkakunnilla.
– Tästä nousi profiili, joka sopii erittäin hyvin Toivoa naisille -työhön. Tätä ei voinut enää sivuuttaa vaan oli pakko miettiä: mitäs nyt tehdään?
Miia da Silva paljasti uusia suunnitelmia, 13–19-vuotiaiden tyttöjen tavoittamista sosiaalisessa mediassa eli heidän omassa digitaalisessa ympäristössään. Työ alkaa ensin Irlannissa ja tavoitteena on laajentaa sitä myös muihin maihin.
Yhteinen juhla, yhteinen näky
25-vuotisjuhla oli täynnä kiitollisuutta, rohkaisua ja yhteistä näkyä. Se muistutti, että kun sanomme “kyllä”, Jumala voi tehdä enemmän kuin osaamme kuvitella.
Suomessa toimii seurakuntien yhteydessä peräti 93 rukousryhmää ja Toivoa naisille -rukouskalenteria lähetetään 1900:lle. Susie Pek iloitsi tästä ja toivoi, että suomalaiset jatkavat uskollisuudessaan.
Ylöjärven juhla lähetettiin myös suorana nettilähetyksenä. Sen tallenteita (osat 1 ja 2) voi katsoa Toivoa naisille -työn YouTube-kanavalta.
Liisa Heinänen, Aada Sihvonen, Eeva Vähäsarja ja Annaleena Pakkanen