Hyppää sisältöön

Mikko Matikainen: ”Tärkeintä on rakastaa ja tulla rakastetuksi”

Mikko Matikainen puhuu Porvoon tuomiokirkossa.

− Minulle on sanottu, että minulla on saman sävyinen ääni kuin isälläni. Toivon äänessäni voivan kuulua myös Taivaallisen Isän äänensävyjä, sanoo Mikko Matikainen. Kuva: Viivi Niemenmaa.

Sansan kotimaantyön johtajana lokakuussa aloittanut Mikko Matikainen iloitsee uudesta tehtävästään medialähetystyön parissa.

− Olen kiitollinen Jumalalle kuluneista vuosista ja siitä, mitä niihin on kuulunut. Ne ovat tehneet minusta enemmän minut ja enemmän ihmisen.

Vantaalla vaimonsa ja tyttärensä kanssa asuvalla Mikko Matikaisella on laaja kokemus erilaisista työtehtävistä kristillisellä kentällä. Hän on työskennellyt 13 vuotta kirkkoherrana ja ollut hengellisten järjestöjen johtotehtävissä ja hallituksissa. Ennen Sansaan siirtymistään hän palveli Kansan Raamattuseuran koulutuspalvelujen johtajana.

Medialähetystyön mahdollisuudet

Medialähetysjärjestö työpaikkana istuu Mikko Matikaiselle, sillä lähetystyö on puhutellut häntä opiskeluajoista lähtien. Kirkkohistoriaa pääaineenaan opiskellut Matikainen teki pro gradu -tutkielmansa Suomen Lähetyssanomissa julkaistuista Ambomaan lähettien kirjeistä. Hän selvitti, millaisilla perusteilla kirjeiden tietoja julkaistiin ja mitä ei haluttu julkaista. Se oli tuon ajan medialähetystyötä.

Nykypäivänä median mahdollisuudet tavoittaa ihmisiä ovat toista luokkaa. Toisaalta esimerkiksi Facebook-julkaisun tykkäysmäärien perusteella on vaikea tietää, tavoitetaanko uusia ihmisiä vai vahvistetaanko omaa sosiaalisen median kuplaa.

− Tykkäysten määrä ei kerro kaikkea tavoittavuudesta tai sitä, mikä määrä energiaa on järkevää käyttää mihinkin parhaan tavoittavuuden saavuttamiseksi, Matikainen sanoo.

Median kautta voidaan tehdä hyvin merkityksellistä työtä. Matikainen on vaikuttunut siitä, miten satelliittikanavien ja radion välityksellä voidaan tukea salaa Jeesukseen uskovia eri maissa ja rohkaista ihmisiä Raamatun äärelle. Sansan hän näkee asioiden mahdollistajana.

− Sillä ei ole väliä, onko järjestö suuri vai pieni. Jeesuksen tahdon toteuttaminen ratkaisee.

Mikko Matikaisella on pitkä kokemus radio-ohjelmien tekemisestä. Siksi hän tietää, miten vahva ja henkilökohtainen media radio on. Pelkkä ääni voi vaikuttaa syvästi.

− Minulle on sanottu, että minulla on saman sävyinen ääni kuin isälläni. Toivon äänessäni voivan kuulua myös Taivaallisen Isän äänensävyjä.

Kipu on kirkastanut armon

Sekä pitkä työkokemus että terveyshaasteet ovat syventäneet ymmärrystä ihmisestä ja tehneet riippuvaisemmaksi armosta.

− Armo tulee kirkkaammaksi, kun ihmisestä tulee kyvytön. Kun putoaa Jumalan käsiin, ymmärtää, ettei itsellä ole mitään, mitä ei olisi saanut Jumalalta. Kaikki on lahjaa, Mikko Matikainen sanoo.

Kipu riisuu tehokkaasti omavoimaisuudesta, mutta ylpeys saattaa silti nostaa joskus päätään.

− Jumala käyttää armollisen lujasti nuppineulaterapiaa, kun ihminen paisuu. Silloin ylimääräiset ilmat suhisevat ulos, Matikainen sanailee.

Omien heikkouksien ja elämän haasteiden kanssa kipuileminen ei ole aina helppoa, mutta niissä ihminen voi oppia armollisuutta toisia ja itseään kohtaan.

− Kun on ollut itse syvässä pimeydessä, niin ei oikein osaa vaatia toisilta uskon sankaruutta. Jos jotakin sankaruutta näkyy ihmisessä, niin se on Jumalan työtä. Heikommalta näyttävät ovat tässä maailmassa suuria lahjoja muille ihmisille. Jos kaikki olisivat menestyneitä ja onnistuneita, niin puuttuisi inhimillisyys, nöyryys ja toisen auttaminen ja kohtaaminen, Matikainen sanoo.

− Kun oivaltaa, että kaikki ovat lopulta samalla viivalla ristiltä katsottuna, niin ymmärtää, ettei ole varaa arvostella toisia. Olemme tässä maailmassa, jotta voimme rakastaa, tulla rakastetuiksi ja auttaa toisiamme kukoistamaan.

Yhdessä tekemisen siunaus

Mikko Matikainen painottaa puheissaan ihmisen kohtaamisen tärkeyttä. Esimiehen on tärkeää huolehtia siitä, että työntekijöillä on hyvä ymmärrys tehtävästä työstä ja sen tavoitteista ja että he saavat mahdollisuuden loistaa. Selkeä strategia tukee työn onnistumista.

− Kun työntekijä tietää tehtäväkuvansa, mihin suuntaan mennään organisaationa ja mitä tavoitellaan, voimme onnistua. Hyvän puhuminen kannustaa ja lisää luottamusta työyhteisössä. Se mahdollistaa medialähetystyön tekemisenkin yhä paremmin.

Työn tukijoilla ja esirukoilijoilla on tärkeä merkitys. Uusi kotimaantyön johtaja muistuttaa, ettei työtä tehdä yksin vaan yhdessä niiden ihmisten hyväksi, jotka eivät vielä tunne Jeesusta.

− Meidän tulee olla Jumalan valtakunta ensin -ihmisiä eli tehdä työtä eri kristillisistä taustoista tulevien kanssa. Silloin Jeesuksen rukous “että he yhtä olisivat” toteutuu. Se on ainoa uskottava ja valloittava ei-verbaalinen todistus, joka voi tuoda ihmiset Jumalan luokse.

− Kun teemme yhdessä jotain itseämme suurempaa, se tuo merkitystä elämään ja sillä on myös iankaikkista merkitystä.

Elina Uusikylä

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 4/2022.