Hyppää sisältöön

Peggy Banks: Tehtävämme on kertoa Jumalasta eteenpäin

Peggy Banks Pirkkalan kirkossa

– Matkoillani olen huomannut, että rukousliikkeessä mukana olevat naiset ovat niitä, joilla on toivoa, kertoi 20-vuotiaan Toivoa naisille/Hanna-työn johtaja Peggy Banks (edessä vas.), tulkkina Tiina Virtanen. Kuva: Annaleena Pakkanen.

– Jokaisella meistä on jotakin annettavaa. Jotain, jota Jumala haluaa meidän tekevän, että joku toinen saa kuulla Jeesuksesta, vakuutti Toivoa naisille/Hanna-työn kansainvälinen johtaja Peggy Banks Uskomaton nainen -konferenssissa Pirkkalassa 18.11.2017. Tilaisuus kokosi yhteen lähes 270 naista ja kourallisen miehiä eri puolilta maata.

Ensimmäistä kertaa Suomessa oleva Peggy Banks puhui siitä, kuinka Jumala on antanut jokaiselle ainutlaatuisen tarinan. Hän kertoi myös oman tarinansa. Jo lapsena hän joutui kokemaan väkivaltaa ja hyväksikäyttöä, myöhemmin huonoja miessuhteita. Tultuaan uskoon hänen henkensä oli kirjaimellisesti veitsenterällä.

Entinen menestyvä kuntosaliyrittäjä ja Yhdysvaltain aerobic-mestari on nyt tehnyt 30 vuotta hengellistä työtä. Ihmiskaupasta kärsivien naisten parissa hän tajusi, kuinka tärkeää on kertoa oma tarina.

­– Joskus hengellisessä työssä ajattelemme, että kaiken pitää olla ulkoisesti kunnossa: pitää pukeutua ja ajatella tietyllä tavalla. Mutta meidän on oltava tosia ja aitoja. Nuo naiset eivät halunneet kuulla, mitä asiaa minulla oli, ennen kuin kerroin heille henkilökohtaisen tarinani.

Yli 50 000 rukoilijaa 125 maassa

Pirkkalan seurakunnan ja Sansan järjestämässä tapahtumassa juhlittiin samalla 20-vuotiasta Toivoa naisille/Hanna-työtä. TWR:n alaisuudessa vuonna 1997 alkanut rukousliike rantautui Suomeen Sansan kautta vuonna 2000.

Liikkeessä on tällä hetkellä mukana noin 2500 rukousryhmää ja yli 50 000 esirukoilijaa 125 maassa. Suomessa rukousryhmiä on 99, ja uusia syntyy jatkuvasti.

– Rukousryhmissä naiset voivat turvallisesti kokoontua ja puhua elämästään. Niissä voi myös nousta oman elämän ulkopuolelle ja rukoilla muualla asuvien naisten puolesta, Peggy Banks sanoi.

Rukouskalenteria käytetään 95 kielellä, joillakin kielillä vain suullisesti. Eräässä hondurasilaisessa kylässä naiset kokoontuvat nuotion ympärille. Yksi nainen lukee rukouskalenteria ääneen muokaten tekstiä samalla sellaiseksi, että luku- ja kirjoitustaitoisten on helpompi ymmärtää.

On myös rukousryhmiä, joissa enemmistö on miehiä. Esimerkiksi eräässä Tansaniassa toimivassa ryhmässä miehet rukoilevat vaimojensa, perheidensä ja maailman naisten puolesta.

Kristillisiä ohjelmia kuunnellaan myös salaa burkan alla

Toivoa naisille -radio-ohjelmia tehdään 76 kielellä. Ohjelmia kuunnellaan monenlaisissa paikoissa ja tilanteissa. Esimerkiksi maissa, joissa kristinusko on kielletty, jotkut naiset piilottavat älypuhelimensa ja korvanappikuulokkeet burkan alle ja kuuntelevat salaa.

Peggy Banks kertoi myös nuoresta naisesta, joka oli päättänyt tehdä abortin mutta sattui kuulemaan aborttia käsittelevää radio-ohjelmaa. Hän päätti pitää lapsen.

– Jumala koskettaa naisten sydämiä joka puolella maailmaa. Hän antaa heille keinoja, joiden kautta he voivat löytää toivon Jeesuksessa. Meillä kaikilla on jokin tarina. Sinullakin on tarina siitä, kuinka tulit tuntemaan Jeesuksen, Peggy Banks muistutti.

Paitsi oman tarinan kertomisesta, hän puhui muistamisesta:

– Muistaminen tuo meille toivon ja tulevaisuuden. Kun juhlimme 20-vuotista taivalta, muistamme, että meillä on myös tulevaisuus. Jumalalla on yhä suunnitelma Toivoa naisille -työssä. Hän toimii tämän työn kautta edelleen.

Peggy Banks muistutti, että meidän tehtävämme on kertoa Jumalan suunnitelmasta ja toiminnasta myös seuraavalle sukupolvelle.

Välähdyksiä Suomesta ja Keski-Aasiasta

Pirkkalan seurakunnan ja Sansan järjestämässä Uskomaton nainen -konferenssissa kuultiin välähdyksiä eri puolilla Suomea kokoontuvien ryhmien toiminnasta. Välillä keskusteltiin vilkkaasti pienissä ryhmissä ja hiljennyttiin rukoilemaan.

Päivään toi tunnelmaa myös Kairos-yhtyeen konsertti. Sen tarjosi 110-vuotista toimintaansa juhliva Pirkkalan NNKY.

Pirkkalan seurakunnan nimikkolähetti Eeva Vähäsarja, TWR:n Toivoa naisille/Hanna-työn koordinaattori Euroopassa, Keski-Aasiassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, toi terveisiä syksyiseltä matkaltaan Kazakstaniin, jossa monilla naisilla on vaikeuksia uskonsa vuoksi. Hän kertoi myös suunnitelmista kouluttaa ensi kesänä Keski-Aasian Toivoa naisille -tiimejä suomalaisten lahjoitusten turvin.

Seurakuntapastori Päivi Repo Tampereen Eteläisestä seurakunnasta kertoi, että naisten lahjoituksilla oli tärkeä merkitys Jeesuksenkin aikana. Jo tuolloin varakkaat naiset avustivat työtä evankeliumin eteenpäin viemiseksi.

Alustuksessaan Raamatun naisista Päivi Repo muistutti, että Raamattuun mahtuu kaikenlaisia naisia. Heistä kerrotaan usein miesten yhteydessä joko tyttärinä, puolisoina tai äiteinä. Monet mainitaan vain lyhyesti eikä aina nimeltä. Raamatun lehdiltä löytyvät esimerkiksi “syntinen” ja “sairas” nainen. Omat kirjansa ovat saaneet ainoastaan Ruut ja Ester.

Lue Peggy Banksin tarina

Annaleena Pakkanen