Hyppää sisältöön

Raamattu kannesta kanteen on tarjoillut Raamatun timantteja pian 26 vuotta

Marjaana Keränen radiostudiossa.

− Jukka Norvanto oli tarpeeksi "pähkähullu" lähteäkseen mukaan tällaiseen valtavaan projektiin, naurahtaa Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaa toimittava Marjaana Keränen. Kuva: Sansa.

− Raamattu kannesta kanteen -ohjelma on helppo tapa tutustua Raamattuun. Jukka Norvanto opettaa tavalla, että kuka tahansa pystyy pääsemään jyvälle, mistä Raamatussa on kyse, kertoo ohjelman toimittaja, Sansan mediatuottaja Marjaana Keränen.

Sansan tuottaman Raamattu kannesta kanteen -ohjelman (Rkk) 20–28 minuuttisissa opetuksissa Jukka Norvanto käy Raamattua läpi alusta loppuun, välillä jae jakeelta, selittää ja avaa kontekstia. Ohjelmaa on radioitu lähes 26 vuotta, ja opetukset ovat kuunneltavissa myös Rkk-sovelluksella ja Sansan netissä.

Miten Raamattu kannesta kanteen syntyi?

Marjaana Keränen kertoo, että Sansassa syntyi 1990-luvulla ajatus välittää raamatunopetusohjelmia ulkomaiden ohella myös Suomessa. Ohjelma perustuu kansainväliseen Through the Bible -opetussarjaan (Läpi Raamatun), josta tehtiin suomenkielinen ja Suomeen sopiva versio.

− Jukka Norvanto oli tarpeeksi “pähkähullu” lähteäkseen mukaan tällaiseen valtavaan projektiin. Sansaan perustettiin Radioraamattukoulu, jonka johtajaksi tuli Jukka Norvanto 1996 ja toimittajaksi Inga-Lill Rajala. Maaliskuun 3. päivänä 1997 Raamattu kannesta kanteen -ohjelma käynnistyi.

Ensimmäiset lähetykset tulivat keskipitkillä radioaalloilla Puolan kautta Suomeen, koska Suomesta ei löytynyt sellaista asemaa, joka olisi ohjelman radioinut. Radio Dei aloitti lähetykset marraskuussa 1997, ja sen taajuuksilla Raamattu kannesta kanteen on kuulunut alusta asti.

− Vaikka idea eli formaatti on kansainvälinen, sisällöt ovat kaikki Norvannon tekemiä. Hän on tehnyt siinä valtavan työn. Opetukset on tehty silloin, kun ohjelma on alkanut. Eli niitä ei tehdä uusiksi joka vuosi tai joka jaksoon. Raamattu kannesta kanteen -kokonaisuus pitää sisällään 1434 jaksoa, Marjaana Keränen valaisee.

Noin 150 000 viikkokuuntelijaa

− Tällä hetkellä Raamattu kannesta kanteen kuuluu Suomessa Järviradion ja Radio Dein taajuudella. Ihan täsmällisiä lukuja ei ole, mutta Kansallisen radiotutkimuksen eli KRT:n tutkimukseen perustuen arvio on noin 150 000 kuuntelijaa viikoittain. Uusi sovellus julkaistiin helmikuussa 2022. Sen latausmäärät ovat pikkuhiljaa nousseet ja tällä hetkellä latauksia on noin 9000, Marjaana Keränen kertoo.

Millaisin miettein ohjelman toimittaja kuuntelee opetuksia itse? Mitä on jäänyt mieleen?

− Norvannon tavasta opettaa tulee oivalluksia ja tietoa, mitä ei välttämättä Raamatun tekstiä lukemalla saisi. Sanoisin myös Jeesus-keskeisyys. Miten usein Vanhaa testamenttia kuunnellessa löytyy linkki Jeesukseen ja Uuteen testamenttiin. Myös armollisuus ja armokeskeisyys paistaa läpi. Vaikka luettaisiin Vanhaa testamenttia tai kohtaa, mistä ajattelisi, että tämä ei ole kaikkein mielenkiintoisin tai evankelioivin Raamatun paikka, Jukan opetuksesta löytyy kuitenkin armollinen tai Kristus-keskeinen lähestymistapa.  

Kuuntelijoiden antamat palautteet paljastavat, että ohjelmasarjasta on tullut tärkeä osa monen ihmisen arkea. Sitä kuunnellaan radiosta tai sovelluksella päivittäin ja löydetään “Raamatun timantteja” ja “kultahippusia”. Joskus tulee myös viestiä, että jonkun kuuntelijan elämä on täysin muuttunut.

­− Tulee tosi paljon kiittävää ja rohkaisevaa, koskettavaakin palautetta. Palautteiden perusteella ohjelma on tärkeä ja rakas isolle osalle suomalaisista, Marjaana Keränen kertoo.

Leena Saukkonen

Kirjoittaja on teologian opiskelija, joka oli Sansassa työelämäjaksolla syksyllä 2022.