Hyppää sisältöön

Televisio-ohjelma on monelle arabille myös seurakunta

David ja Marja-Liisa Ezzine rautatieasemalla.

David ja Marja-Liisa Ezzine jatkavat myös maahanmuuttajatyötä Suomessa. Kuva: Sari Savela.

– Evankeliumin tekeminen näkyväksi on SAT-7:n satelliittitelevision toiminnan kannustin, kertoo Sansan seniorityöntekijä David Ezzine.

Hänen oma ohjelmansa, arabiankielinen Kotikirkko, alkoi SAT-7:ssä 11 vuotta sitten. Keväällä 2008 Pohjois-Afrikan televisioruutuihin tuli näkyviin ensimmäisen kerran tämän kristityn marokkolaisen kasvot.

– Olin tehnyt ohjelmia muille satelliittitelevisioille vuodesta 1995 lähtien. Samana vuonna 1995 marraskuussa perustettiin myös SAT-7 Larnakassa Kyproksella, muistelee David Ezzine.

Englantilainen tohtori Terence Ascott näki silloin unelmiensa toteutuvan. Television avulla evankeliumin äärelle pääsi nyt miljoonia perheitä, joille evankeliumi oli ollut tavoittamattomissa.

500 miljoonaa pontentiaalista katsojaa

Tänä päivänä SAT-7 lähettää ohjelmia ympäri vuorokauden arabiaksi kahdella kanavalla sekä farsin kielellä ja turkiksi, kumpikin omalla kanavallaan. Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa 500 miljoonaa ihmistä voi katsoa ohjelmia, joista 80 prosenttia on samalta alueelta lähtöisin olevien kristittyjen tekemiä.

Pohjois-Afrikan kirkko on kasvanut merkittäväksi viime vuosina. Siitä huolimatta monet kristityt elävät uskoansa salassa ja ovat eristyksissä voimatta osallistua yhteisiin jumalanpalveluksiin. Televisio-ohjelmista on tullut heidän seurakuntansa. Niistä he saavat opetusta Raamatusta ja näkevät muita oman maansa Kristukseen uskovia kansalaisia.

SAT-7 saa viikoittain tuhansia yhteydenottoja katselijoilta. Huolimatta internetin rajoituksista tietyissä maissa SAT-7:n vaikutus netissä on kasvamassa nopeasti. Joka kuukausi sen ohjelmia ladataan YouTubesta yli 1,7 miljoonaa kertaa. Facebookin kautta SAT-7 tavoittaa vielä enemmän ihmisiä.

Kotikirkko-ohjelma on murroksessa

– Kotikirkko-ohjelmani on nyt muuttumassa. Mielessäni on aina ollut ohjelmia toteuttaessani sekä hengellisen tuen tarpeessa olevat kristityt että muslimikatsojat. Nyt kuitenkin olemme suunnittelemassa ohjelmaa muslimeille, tuumailee David Ezzine.

Jo tänä syksynä on tarkoitus kohdentaa ohjelma enemmän ei-kristityille. Joulukuussa kuvataan Ranskassa 26 uutta ohjelmaa.

– Puolituntisen ohjelman nimikin tulee muuttumaan ja asiasisältö on auki. Syksystä taitaa tulla työntäyteinen, David ennakoi.

Maahanmuuttajatyö jatkuu

Samaan aikaan David ja Marja-Liisa Ezzine jatkavat maahanmuuttajatyötä Suomessa.

– Katekismusopetus on huomattavasti vähentynyt mutta raamatunopetus lisääntynyt, kartoittaa David hieman pettyneenä.

Uusia kristinuskosta kiinnostuneita ei tule esille entiseen tapaan.

– Onkohan meiltä kaikonnut innostus turvapaikanhakijoiden saavuttamiseen?

Raamatunopetuksella on nyt pääpaino. Maahanmuuttajien kielitaito ei vielä riitä ymmärtämään monia Raamatun opetuksia. Kielenkäyttö ja sanojen merkitys ovat outoja. Vanhan testamentin historiallinen puoli on hyvin vieras, ja aiemmin kotimaassa saatu opetus väärä.

Onnellinen kohtaaminen Suomessa

Näin kertoo Suomeen Bagdadista tullut mies, joka kutsuu Ezzineitä perheekseen:

– Helmikuussa 2016 minut esiteltiin Skypen välityksellä arabille, joka oli ollut kristitty jo kauan. Ja mikä yllätys, tämä mies oli se sama Daoud (David), jonka näin tv:ssä Bagdadissa ja jota vihasin! Hän tervehti minua leveästi hymyillen ja ystävällisin sanoin.

– Keskusteltuani Skypessä häpesin sitä, että olin vihannut tätä rakkaudellista miestä. Hän kertoi minulle ja kahdelle ystävälleni hyvin selvästi Jumalan rakkaudesta, joka tuli ilmi Jeesuksessa. Hän opetti minulle totuutta Skypen kautta, ja kun hän tuli Suomeen, hän vieraili luonamme Punaisen Ristin vastaanottokeskuksessa.

Irakissa vihattu tv-ohjelma muuttui onnelliseksi kohtaamiseksi Suomessa.

Marja-Liisa Ezzine

Kirjoitus on julkaistu Lähde-lehdessä 3/2019.