Hyppää sisältöön

Jumala puhuu meille – olemmeko kuulolla?

Kuulemmeko ja ymmärrämmekö, mitä Jumala haluaa sanoa meille jouluna?

Vanhan testamentin lehdiltä voimme lukea, kuinka Jumala puhui kansalleen profeettojen kautta. Jumala lupasi lähettää Vapahtajan maailmaan.

Kun aika koitti, Jumala puhui Marialle, että tämä synnyttäisi Jumalan Pojan. Jumala rohkaisi Joosefia ottamaan Marian vaimokseen. Syntyvä lapsi oli siinnyt Pyhästä Hengestä ja hän pelastaa kansansa sen synneistä.

Jumala puhui paimenille, että Vapahtaja oli syntynyt maailmaan. Jumala neuvoi paimenia, mistä he löytäisivät tuon lapsen. Jumala ilmaisi tahtonsa ja antoi käytännön neuvoja ihan tavallisille ihmisille – Marialle, Joosefille ja paimenille.

Raamatun äärellä

Jumala puhui monin tavoin Jeesuksen kautta hänen ollessaan täällä maan päällä. Jeesus opetti Jumalan valtakunnasta, hän kohtasi yksittäisiä ihmisiä. Jeesus puhuu myös meille Raamatun kautta. Raamatun kansien väliin on talletettu paljon Jeesuksen puhetta.

Jumala puhuu meille myös Pyhän Hengen kautta henkilökohtaisesti. Pyhä Henki avaa meille Jumalan valtakunnan asioita. Pyhä Henki avaa meille myös Raamattua, auttaa meitä ymmärtämään, mitä sinne on kirjoitettu. Pyhän Hengen tehtävänä on kirkastaa Kristusta meidän sydämessämme.

Ilosanoma etenee

Paimenet olivat ensimmäisiä todistajia. Jumala ilmoitti heille ilouutisen. Paimenet kuulivat, mitä Jumala heille ilmoitti. He ottivat sanoman todesta ja lähtivät katsomaan, mitä Jumala oli heille ilmoittanut. Paimenet kiittivät ja ylistivät Jumalaa, kaikki oli juuri niin kuin heille oli sanottu. Jumalan puhe oli totta.

Paimenten jälkeen miljoonat ihmiset ovat ottaneet ilosanoman vastaan ja henkilökohtaisesti todistaneet, että ilosanoma on totta, Jeesus elää ja vaikuttaa. Intialainen maithilinkielisen radio-ohjelman kuuntelija kertoo:

– Elämässäni tapahtui jotain hyvin ikävää, jonka takia olin pettynyt ja elämästä katosi toivo. En nähnyt valoa tulevaisuudessa enkä halunnut elää. Kerran olin kulkemassa kylämme läpi, kun kuulin jonkun radiosta sellaista puhetta, joka antoi toivoa, ja pysähdyin kuuntelemaan. En ollut kuullut sellaista koskaan aiemmin. Siinä puhuttiin Jeesuksesta. En oikein tiedä, mitä silloin tapahtui, mutta ohjelman jälkeen vain sanoin: “Herra Jeesus, auta minua.” Sinä päivänä ymmärsin, että Jeesus voi auttaa myös minunlaistani syntistä.

Olemme ikivanhan sanoman äärellä. Tuo sanoma ei ole kuitenkaan vanhentunut vaan se on ajankohtainen tänäkin päivänä. Vapahtaja on syntynyt maailmaan — meidän tähtemme. Ajanlaskummekin kertoo Vapahtajan syntymästä — se jaetaan aikaan ennen Kristuksen syntymää ja hänen syntymänsä jälkeen.

Olemme tänä päivänä monenlaisten uutisten ja sanomien keskellä. On tärkeää erottaa, mikä on kestävää ja pysyvää – mille pohjalle kannattaa rakentaa elämänsä.

Rakkaudesta meitä kohtaan

Jeesus ei ole joulukoriste, joka otetaan vain jouluisin esiin rekvisiitaksi tai tunnelmaa luomaan. Kyse on Jumalan Pojasta, joka tuli tähän maailmaan sinua ja minua varten. Hän tuli sovittamaan meidän syntimme. Syntiinlankeemuksessa ihmisen ja Jumalan välinen läheinen yhteys rikkoutui. Jeesus tuli avaamaan meille uudelleen yhteyden Taivaallisen Isän kanssa. Se maksoi Jeesukselle kaiken. Rakkaudesta meitä kohtaan hän uhrasi oman henkensä, kantoi meidän syntimme, kärsi koko maailman syntikuorman – ja voitti kuoleman vallan.

Jeesus tietää, mitä on suru, tuska ja kipu. “Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava. — hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme. — Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.” (Jes. 53:3–5)

Kaikille kansoille

Jeesus syntyi vaatimattomiin oloihin, seimi oli hänen ensimmäinen makuusijansa. Hän eli varsin vaatimattomasti, aikuisena hänellä ei ollut edes pysyvää kotia – vaikka hän oli Jumalan Poika.

Jeesuksen syntymä oli Jumalan lahja ihmiskunnalle. Jumala lahjoittaa Jeesuksen myötä meille elämän, yltäkylläisen elämän – ei sellaista elämää, jota tämä maailma tarjoaa. Hän antaa meille tulevaisuuden ja toivon – niin monin tavoin toivottoman maailman keskelle.

Meillä on kuitenkin vapaa tahto, voimme ottaa Jeesuksen vastaan tai siirtää hänet sivuun elämästämme. Jos ohitamme hänet, se ei tarkoita, että hän lakkaisi olemasta olemassa. Hän elää ja vaikuttaa – eilen, tänään ja iankaikkisesti.

Joulun Herra, Jeesus Kristus, tuli tuomaan valon pimeyden keskelle. Tänäänkin Hän haluaa tuoda valon sinun ja minun elämään. Kansat, jotka pimeydessä vaeltavat, näkevät suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus. Jumala tekee runsaaksi riemun, antaa suuren ilon. Ikeen, joka painaa hartioita, hän murskaa. Jumala antaa meille Poikansa, joka on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhanruhtinas. (ks. Jes. 9:1–6)

Anitta Vuorela

Kirjoitus on julkaistu joulukuun Lähde-lehdessä 4/2019.