Hyppää sisältöön

Kätketyt aarteet tuo toivoa prostituoiduille

Kätketyt aarteet on Sansan tukema kansainvälinen työmuoto, jonka avulla prostituoituja kohdataan rakkaudellisesti, ohjataan avun piiriin ja tuetaan toipumisessa.

Monet prostituoiduista ovat ihmiskaupan uhreja. Työtä tehdään naisten perusoikeuksien turvaamiseksi, terveyden vahvistamiseksi, sosiaalisen tilanteen parantamiseksi ja hengellisten tarpeiden hoitamiseksi.

Ihmiskaupan ja pakkoprostituution uhrien auttamiseksi on luotu kymmenosainen kuuntelulaitteille ladattava Kätketyt aarteet -kuunnelmasarja. Kuunnelmat perustuvat prostituoituina työskennelleiden todenmukaisiin tarinoihin. Ammattinäyttelijät lukevat Klaran, Vanessan ja Monican äänellä tarinat kuunnelmiksi. He johdattavat kuuntelijat näin kohtamaan oman tarinansa kaltaisia kokemuksia ja kulkemaan polkua kohti uutta tulevaisuutta. Jaksoissa puhutaan prostituoitujen kohtaamista asioista, kuten valheellisesta rakkaudesta, hyväksikäytöstä, harhakuvitelmien menetyksestä ja peloista.

Kätketyt aarteet -kuunnelmasarjan on suunnitellut TWR:n Toivoa naisille -rukousliike yhdessä Euroopan Evankeliseen Allianssiin kuuluvan European Freedom Networkin kanssa.

Rakkauden muuttava voima

Vertaiskokemusten kautta kuunnelmia kuunteleva prostituoitu saa kuulla vahvan viestin Jumalan parantavasta rakkaudesta ja elämää muuttavasta voimasta. Kuulijalle kerrotaan, että hän on Jumalan silmissä ”kätketty aarre” ja arvokas omana itsenään.

”Olen kuunnellut Kätketyt aarteet -kuunnelmia. Jokainen tarina prostituoidun elämästä on sanasta sanaan totta. Kaikki surulliset tarinamme. Työskentelen bordellissa. Olen yrittänyt itsemurhaa. Haluaisin tavata teidät mahdollisimman pian.” Unkari

Kaiken työn perustana ja kalliona on rukous. Pakkoprostituution ja ihmiskaupan uhrien todellisuus on monien vaikeuksien ympäröimää. Työmuodossa kohdataan ihmisiä, jotka ovat monin tavoin rikki. Siksi luottamuksellisten suhteiden ja turvan luominen on tärkeää. Lähtökohtana on luoda rakkaudellinen yhteys ihmiseen, joka näkee maailman rakkaudettomana ja itsensä arvottomana.

– Monet naiset joutuvat kokemaan pimeyttä päivittäin, kun heitä kiusataan, pahoinpidellään sanallisesti, käytetään hyväksi ja lyödään. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ei pidä koskaan katsoa läpi sormien. Emme saa koskaan suojella pahoinpitelijöitämme, jotka estävät meitä olemasta kaikkea mitä Jumala haluaa meidän olevan, sanoo Toivoa naisille -työn kansainvälinen johtaja Peggy Banks.

Toisille viesti Jumalan rakkaudesta on aivan uusi. Toiset taas ovat kasvaneet kristityssä kodissa ja tuntevat kristillistä ajattelua. Banks kertoo, että monet heistä ovat rukoilleet, että Jumala lähettäisi jonkun auttamaan heitä.

Uusia kieliä ja uusia avauksia

Vuonna 2009 Ruotsin Toivoa naisille -työn koordinaattori Maggan Johansson huomasi, että pakkoprostituutiossa ja ihmiskaupan uhreina olevien naisten auttamiseksi tarvitaan uusia välineitä, sillä käytössä olleet työmuodot eivät riittäneet monitahoisen ongelman kohtaamiseen.

Ensimmäinen Kätketyt aarteet -kuunnelma tuotettiin vuonna 2016 englanniksi. Tämän jälkeen vuorossa olivat Itä-Euroopan kielet. Vuosina 2019–2020 uusina kielinä olivat tšekki, espanja, portugali, korea ja hindi. Suunnitelmissa on tuottaa sarja seuraavaksi saksan, thain, vietnamin ja mandariinikiinan kielille sekä yhdelle Afrikassa puhuttavalle kielelle.

Kuunnelmille etsitään myös uusia jakelualustoja, tällä hetkellä materiaalia tuotetaan esimerkiksi YouTubeen. Lisäksi on kehitteillä Kätketyt aarteet -podcast ja -mobiilisovellus.

Vuonna 2019 Kätketyt aarteet -työlle avattiin omat verkkosivut (hishiddentreasures.com), joiden kautta ihmiskaupan ja pakkoprostituution uhrit voivat löytää apua tarjoavia tahoja.

Valmisteilla on myös toinen tuotantokausi Kätketyt aarteet -kuunnelmasta. Ohjelmien sisältö tulee painottumaan ylistykseen, henkilötarinoihin ja Raamatun opetukseen. Ohjelmasarjan tavoitteena on tukea pakkoprostituutiosta ja ihmiskaupasta vapautuneita naisia ja auttaa heitä uuden elämän alussa. Ohjelmien toivotaan vahvistavan naisten hengellisen identiteetin rakentumista.

Ohjelmatallenteita jaetaan ihmiskaupan vastaista työtä tekeville järjestöille, joilla on yhteys kohderyhmään.

”Kiitämme teitä suuresti kuuntelulaitteille ladattavasta materiaalista, jota tarjoisitte organisaatiollemme. Olen etsinyt vuosia sellaista materiaalia. Tarinat ovat todella syvällisiä ja koskettavia. Toivon, että ne todella liikuttavat tyttöjämme. Teette upeaa työtä. Jumalan siunausta ja suuret kiitokset.” Moldova

Kati Lücke

Kirjoitus on julkaistu Sansa-lehdessä 2/2022.