Hyppää sisältöön

Monelle Turkin kristitylle joulu on hiljaista aikaa

Raitiovaunu vilkkaalla kadulla Istanbulissa joulun aikaan.

Rukoillaan tänä jouluna erityisesti niiden hiljaisesti uskovien turkkilaisten puolesta, jotka tuntevat olevansa yksin. Kuva: Resul Muslu / Shutterstock.

Joulu voi olla yksinäistä aikaa monille turkkilaisille kristityille, sillä joulu on perheen ja kirkon piirissä vietettävä juhla. Lapset saavat uusia vaatteita, perheet valmistavat erityisiä jouluruokia ja käyvät kirkossa, missä rukoillaan yhdessä.

Turkissa ei ole laitonta olla kristitty, mutta siitä huolimatta uskovat kohtaavat usein paineita perheidensä ja yhteisöjensä taholta. Tämä koskee erityisesti niitä, jotka kääntyvät kristinuskoon toisesta uskonnosta.

− Uskonnon vaihtaminen merkitsee usein sitä, että suku ja muut läheiset arvostelevat päätöstäsi tai sulkevat sinut kokonaan pois yhteisöstään, sanoo SAT-7 Türk -kanavan varatoimitusjohtaja Gülsüm.

Uskonnon vaihtaminen nähdään petoksena sekä perhettä että maata kohtaan. Siksi Turkissa on monia kristittyjä, jotka pitävät uskonsa salassa perheiltä ja yhteisöiltä.

− Se on hyvin yleistä myös seurakunnissa käyvien keskuudessa. SAT-7 Türk -kanavan katsojat kirjoittavat meille ja pyytävät rukousta, sillä heidän perheensä painostus ahdistaa, Gülsüm selittää.

Kulttuurien rikkaus näkyy myös joulussa

Joulun aika on myös mahdollisuus juhlia maan eri kulttuureja. Turkissa asuvien armenialaisten ja kreikkalaisten tavat ovat erilaisia, kun taas turkkilaisilla kristityillä on omat tavat. Kirkot jopa käyttävät erilaisia sanoja joululle. Joillekin joulu on Noel, kun taas toisille se on Doǧus.

− Olemme kiitollisia Turkin kulttuurisesta rikkaudesta, ja SAT-7:ssa pyrimme tuomaan tämän rikkauden kuvaruutuihin. Vaikka olemmekin kotoisin eri kulttuureista, juhlimme Jeesuksen syntymää yhdellä sydämellä, jota yhdistää uskomme Jeesukseen, sanoo Gülsüm.

Turkin kristillinen historia esille televisiossa

Niille, jotka joutuvat olemaa hiljaa uskostaan tänäkin jouluna, SAT-7 Türk -kanavan ohjelmat ja katsojapalvelu ovat tukena. Kanava tuottaa ohjelmia erityisesti naisille, lapsille ja nuorille sekä lähettää paikallisten pastorien ja pappien saarnoja ja opetusta.

− Kerromme Turkin kristillisestä historiasta ja perinnöstä myös ei-kristityille. Meille kirjoittaa paljon ihmisiä eri uskontokunnista eri puolilta Turkkia. Ja me rukoilemme heidän kaikkien puolesta.

Erään SAT-7 Türk -kanavan katsojan rukouspyyntö on, että kaikilla olisi vapaus valita uskontonsa. Rukoillaan tänä jouluna erityisesti niiden hiljaisesti uskovien turkkilaisten puolesta, jotka tuntevat olevansa yksin.

Sansa tukee Turkissa kristillistä mediatyötä satelliittitelevisio SAT-7:n kautta sekä TWR:n Toivoa naisille -ohjelmien lähetystä ja tuotantoa.

Sirpa Rissanen

Lähde: SAT-7